W przeciwieństwie do zawodu lekarza, dentysty, pielęgniarki, położnej, ratownika medycznego, farmaceuty, felczera czy diagnosty laboratoryjnego, zawód dietetyka nie został uregulowany w odrębnym akcie rangi ustawowej. Tym samym brak jest jednolitych zasad precyzujących warunki dostępu do zawodu i posługiwania się tytułem zawodowym dietetyka. Pomimo tego, w obowiązującym stanie prawnym, odnaleźć można szereg aktów wykonawczych, które pozwalają na częściowe określenie warunków wykonywania tego zawodu. Ponadto, przyjmuje się, że osoba wykonująca zawód dietetyka, po spełnieniu ustawowych przesłanek, może zostać zakwalifikowana do osób wykonujących zawód medyczny, tj. osób uprawnionych na podstawie odrębnych przepisów do udzielania świadczeń zdrowotnych oraz legitymujących się nabyciem fachowych kwalifikacji do udzielania świadczeń zdrowotnych w określonym zakresie lub w określonej dziedzinie medycyny. |
|
100,0% dopasowania frazy szukanej |
Nasza skrzynka mailowa pęka w szwach. Powód? Obawa przed losem dietetyki w Polsce. Wszystkim Państwu bardzo dziękuje za maile, są one dla nas sygnałem, że społeczność dietetyków rośnie w siłę. Niestety… nie jesteśmy w stanie indywidualnie odpowiedzieć na każdy list. Z tego względu postanowiłem podzielić się z Państwem moimi spostrzeżeniami na temat zawodu dietetyk i planach utworzenia na uczelniach medycznych specjalności „obesitologia”. |
|
69,8% dopasowania frazy szukanej |
O to jak nie zginąć w gąszczu informacji i utrzymać się w czołówce dietetycznego peletonu, pytamy Panią Patrycje Kłósek. Osobę, która łącząc naukę i praktykę pomaga stawać się lepszym dietetykiem. |
|
37,7% dopasowania frazy szukanej |
Każdy dietetyk wie, że osoba na diecie, potrzebuje silnego wsparcia by utrzymać motywację do zmiany. Z tego założenia wyszli twórcy TiqDiet – innowacyjnego programu dla dietetyków, który wspiera tworzenie poprawnych nawyków żywieniowych poprzez aktywny kontakt z pacjentem. Jest to pierwsze w Polsce, a być może i na świecie tego typu rozwiązanie. |
|
28,3% dopasowania frazy szukanej |
Aż około 250 osób uczestniczyło w II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Studentów i Doktorantów organizowanej przez Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego, która odbyła się pod szyldem "Medyczne aspekty Żywienia człowieka". Wydarzenie to miało miejsce na Uniwersytecie Rzeszowskim w dniach 3 i 4 czerwca. |
|
28,3% dopasowania frazy szukanej |
Centrum Medycyny Żywieniowej i Dietoterapii GR MED oraz czasopismo Journal of NutriLife mają zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w I Ogólnopolskim Kongresie Dietetyki i Medycyny Funkcjonalnej pod hasłem: „Dietetyka i Medycyna czyli interdyscyplinarny klucz do zdrowia” , który odbędzie się w dniu 12 czerwca 2016 r. w Rumii. |
|
20,8% dopasowania frazy szukanej |
Są młode, pełne pasji i zaangażowania w to co robią, a uznanie dla nich w ostatnim czasie zdecydowanie wykracza poza rodzinną Bydgoszcz. O życiu dietetyka „na pełnych obrotach” oraz różnych aspektach tego zawodu opowiadają Paulina Ihnatowicz i Emilia Ptak-Kasica, właścicielki Poradni Medycyny Żywienia MedFood. |
|
20,8% dopasowania frazy szukanej |
Tym razem przyglądamy się Vitme - nowemu oprogramowaniu dedykowanemu dietetykom, trenerom personalnym i wszystkim tym, którzy profesjonalnie podchodzą do przygotowania diety. Dzięki temu programowi można zarządzać wizytami klientów, zbierać wywiady dietetyczne, przygotowywać diety, listy zakupów i profesjonalnie wyglądające raporty. Szukasz odpowiedniego dla siebie programu? Przeczytaj koniecznie. |
|
18,9% dopasowania frazy szukanej |
Sukces przychodzi zwykle wtedy gdy kochamy to co robimy. Jednak każdy ma własną miarę i drogę do sukcesu. O to jak osiągnął sukces zawodowy, promując zdrowie, pytamy Jacka Bilczyńskiego, trenera personalnego i dietetyka w jednej osobie. |
|
17,0% dopasowania frazy szukanej |
Blisko 400 uczestników- w tym głównie dietetyków, specjalistów oraz pasjonatów z zakresu zdrowego odżywiania wzięło udział w I Ogólnopolskiej Konferencji „Nowatorskie Metody Leczenia Nadwagi i Otyłości”, która odbyła się w dniu 21 listopada 2015r. w siedzibie Collegium Da Vinci w Poznaniu. Organizatorem Konferencji było Centrum Medyczne VitaImmun, tworzone przez ekspertów z dziedziny dietetyki oraz analityki biomedycznej: dr Patrycję Szachtę, Małgorzatę Drobczyńską, Łukasza Sieńczewskiego oraz Dominikę Jankowską. |
|
15,1% dopasowania frazy szukanej |
Zapraszamy do udziału w Konferencji DietetykaForum 2014 która odbędzie się w Poznaniu 14.06.2014 (sobota). DietetykaForum jest adresowana do ludzi zajmujących się w praktyce dietetyką i żywieniem-lekarzy, farmaceutów oraz dietetetyków. Wysoki poziom merytoryczny konferencji gwarantuje uznany komitet naukowy oraz sesje wykładowe poruszające innowacyjne i praktyczne aspekty pracy dietetyka . Zakres tematyczny obejmuje m.in. żywienie w nowotworach, chorobach nerek, coaching dietetyczny, niedożywienie, żywienie kobiet w ciąży oraz dzieci w różnych przedziałach wiekowych, najnowsze trendy i kontrowersje w dietetyce, postępy w leczeniu otyłości , nadciśnienia i zaburzeń lipidowych, zakwaszenie , dietetykę bariatryczną. Więcej w Kalendarium. |
|
13,2% dopasowania frazy szukanej |
Przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO - small intestinal bacterial overgrowth) to zespół klinicznych objawów żołądkowo-jelitowych, które spowodowane są obecnością nadmiernej liczby bakterii w jelicie cienkim. Problem przerostu bakteryjnego dotyka coraz większej grupy pacjentów, a jego występowanie jest często powiązane z przebiegiem różnych chorób o podobnych objawach. Diagnostyka SIBO opiera się głównie o testy oddechowe oraz badania bakteriologiczne aspiratu treści jelitowej. Podstawę leczenia stanowi antybiotykoterapia, a w uzasadnionych przypadkach leki prokinetyczne. Kluczem do efektywnego leczenia jest jednak kompleksowe podejście, dlatego w zespole terapeutycznym powinien znaleźć się również dietetyk. Wprawdzie nadal brakuje jednoznacznych zaleceń dotyczących żywienia pacjentów z SIBO, jednak warte rozważenia wydają się być takie diety jak low FODMAP i dieta elementarna. Artykuł przedstawia aktualny stan wiedzy na temat SIBO wraz z omówieniem propozycji postępowania dietetycznego. |
|
11,3% dopasowania frazy szukanej |
Badanie genomu staje się coraz tańszą, a co za tym idzie, częściej wykorzystywaną techniką w diagnostyce. Wczesne wykrycie nieprawidłowości zapisanych w sekwencji DNA umożliwia przedsięwzięcie odpowiednich działań profilaktycznych, jak np. farmakoterapia, zmiana stylu życia, czy też diety. Szczególnie obiecujące w profilaktyce dietetycznej jest połączenie badania genomu z dietetyką, nazywane nutrigenomiką. Patrząc w przyszłość można stwierdzić, że elementy nutrigenomiki będą stanowić główne narzędzie w pracy dietetyka. |
|
9,4% dopasowania frazy szukanej |
Dla atrakcyjnego wyglądu ludzie są w stanie zrobić naprawdę wiele. Jednak w gabinecie dietetyka bardzo powszechne jest następujące zjawisko: mimo stuprocentowej mobilizacji, pacjenci nalegają, aby zostawić w ich diecie chociaż jedną rzecz, która zapewniłaby im komfort psychiczny. Jest to jak najbardziej zrozumiałe i tolerowane przez dietetyków. Dla jednej osoby będzie to łyżeczka cukru do porannej kawy, dla innej pasek czekolady na deser, jeszcze dla innej… pewna ilość alkoholu wypita podczas wieczoru spędzanego ze znajomymi. I niech tak będzie! Kontrolowane, małe “wyskoki” żywieniowe nie wpłyną na ogólny sukces redukcyjny diety. Jednak pojawia się pytanie - czy należy wyeliminować całkowicie alkohol z diety, a jeśli nie, to na ile i na co można sobie pozwolić, czyli gdzie kończy się umiar, a zaczyna upojenie alkoholowe? |
|
9,4% dopasowania frazy szukanej |
Wśród społeczeństwa obserwuje się wzrost zainteresowania tematami dotyczącymi aktywności fizycznej czy dbania o dietę. Nie chodzi tu tylko o utrzymanie zgrabnej sylwetki, ale przede wszystkim o dobry stan zdrowia, który równoznaczny jest ze sprawnym funkcjonowaniem wszystkich narządów i układów organizmu. Zagadnienia dotyczące dietetyki sportowej na przestrzeni ostatnich lat bardzo szybko się rozwijają, a wiedza na jej temat powinna być stale aktualizowana. Im większa aktywność, tym większe zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Co powinny jeść osoby uprawiające sport? Dowiemy się tego z tej książki! |
|
9,4% dopasowania frazy szukanej |
Jako piersi spieszymy z Tą informacją! |
|
7,5% dopasowania frazy szukanej |
Centrum Medycyny Żywieniowej i Dietoterapii GR MED zaprosza wszystkich zainteresowanych do wzięcia udziału w II Ogólnopolskim Kongresie Dietetyki i Medycyny Funkcjonalnej - 3-4.06.2017 Rumia. |
|
7,5% dopasowania frazy szukanej |
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych żywieniem dzieci na Konferencję Naukową Online DIETETYK I DIAGNOSTA LABORATORYJNY - WSPÓLNA PRACA DLA ZDROWIA PACJENTA, która odbędzie się20 stycznia 2021 (środa) w formie ONLINE od godziny 15:00. |
|
7,5% dopasowania frazy szukanej |
Informujemy, że w dniu 9 lutego (piątek) 2018 roku w Centrum Kongresowo-Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, przy ul. Przybyszewskiego 37, odbędzie się V Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dietetyka Gerontologiczna- wyzwania i szanse”. |
|
5,7% dopasowania frazy szukanej |
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych dietetyką sportową do udziału w I Poznańskim Naukowym Kongresie DietetykiŻywienie – Trening – Wspomaganie. Data i miejsce: 27-28 kwietnia 2018r. w Biocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. |
|
5,7% dopasowania frazy szukanej |
5,7% dopasowania frazy szukanej |
W dniach 17-18 marca 2017 wystartuje w Krakowie druga edycja Turnieju Wiedzy Dietetycznej NUTRIADA. Turniej jest organizowany przez kierunek dietetyki Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie we współpracy ze Studenckim Kołem Naukowym Dietetyki przy Klinice Gastroentorologii i Hepatologii UJ CM w Krakowie. |
|
5,7% dopasowania frazy szukanej |
Czasopismo Journal of NutriLife i Uniwersytet Jagielloński zaprasza wszystkich studentów dietetyki, technologii żywności, żywienia człowieka i bromatologii do wzięcia udziału w turnieju wiedzy dietetycznej - NUTRIADA 2015. Trzyosobowe zespoły studenckie staną w szranki w Krakowie w dniach 13-14 listopada 2015. |
|
5,7% dopasowania frazy szukanej |
SKN Żywienia Klinicznego WUM oraz SKN Dietetyków WUM mają zaszczyt zaprosić wszystkich studentów, pracowników ochrony zdrowia oraz osoby zainteresowane tematyką żywienia zarówno w zdrowiu jak i chorobie na Międzynarodową Konferencję Naukową Żywienie bez Granic objętą honorowym patronatem JM Rektora Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego - prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia. |
|
3,8% dopasowania frazy szukanej |
Dnia 30 listopada 2019 roku na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Łódzkiego odbył się I Kongres Pediatryczno-Żywieniowy organizowany przez Studenckie Koło Naukowe Dietetyki przy Zakładzie Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. W wydarzeniu wzięło udział 200 osób. Funkcję przewodniczącej Komitetu Naukowego objęła Pani prof. dr hab. n. med. Leokadia Bąk-Romaniszyn. |
|
3,8% dopasowania frazy szukanej |
Eksperci żywieniowi prognozują, że w najbliższych dekadach Polskie społeczeństwo czeka wzrost częstości występowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Według danych statystycznych, najbardziej narażone są dzieci oraz kobiety mieszkające w dużych miastach. Jednak w większości przypadków można skutecznie zapanować nad dolegliwościami. Warto w takich przypadkach zgłosić się po pomoc do lekarza i dietetyka. |
|
3,8% dopasowania frazy szukanej |
Gen zawiera pojedynczą informacje o białku, a złożenie wszystkich genów organizmu stanowi pełen zapis informacji genetycznej, czyli genom. Ponieważ genom każdego człowieka jest inny, to różnie będzie on reagował na przyjmowany pokarm. Nutrigenomika jest szybko rozwijającą się dziedziną nauki, badającą odpowiedz genomu na składniki odżywcze zawarte w pożywieniu. Zajmuje się interreakcjami między żywnością, a genomem. Zmiany materiału genetycznego, będą znajdowały odzwierciedlenie w odpowiedzi na dietę. Ustalenie, jaki jest wpływ diety na kształt cech organizmu, daje bardzo konkretne wskazówki dla zaleceń dietetycznych, w świetle osobistej genetyki człowieka. |
|
3,8% dopasowania frazy szukanej |
Już w marcu startuje II edycja ogólnopolskiego konkursu żywieniowego Nestlé dla przyszłych dietetyków oraz osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Do wygrania m.in. praktyka w Centrum ds. Żywienia Nestlé Polska, studia podyplomowe z zakresu dietetyki lub zagadnień z nią związanych, udziałw ogólnopolskiej konferencji żywieniowej i szkolenie z autoprezentacji przeprowadzone przez agencję Synertime. Nagrodzonych zostanie 10 najlepszych prac konkursowych. |
|
3,8% dopasowania frazy szukanej |
Według WHO zdrowie to stan pełnego fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu, a nie tylko całkowity brak choroby czy niepełnosprawności. Z kolei zdrowie fizyczne, o którym poniżej, to prawidłowe funkcjonowanie organizmu, jego układów i narządów. Osoby uprawiające sport - zarówno amatorzy, jak i zawodowcy - są narażeni na różne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Działania niepożądane dotyczą znacznej liczby sportowców (50-70%) i często mogą być przyczyną ograniczenia ich aktywności ruchowej. Zaburzenia mikrobioty jelitowej, upośledzenie i zwiększenie przepuszczalności bariery jelit, przewlekły stres, przyjmowane leki oraz infekcje są jednymi z głównych przyczyn występowania dysbiozy. Spowodowane są one czasową redukcją ukrwienia jelita w trakcie treningu, a w konsekwencji zmniejszeniem procesu eliminacji toksyn i jednoczesnego transportu składników odżywczych do przewodu pokarmowego. Zaburzenia generują również stres oksydacyjny i rozwój stanu zapalnego, co prowadzi do nasilenia dolegliwości. Sportowcy realizujący intensywny program treningowy w szczególności o charakterze wytrzymałościowym, wydają się być bardziej podatni na możliwość rozwoju objawów chorób górnych dróg oddechowych. Choć nie są one bardzo groźne dla zdrowia zawodnika, ich występowanie wśród czołowych atletów może wiązać się z zaburzeniami procesu treningowego, a w niektórych przypadkach nawet z koniecznością podjęcia decyzji o wycofaniu z udziału w zawodach. Dzięki suplementacji diety bakteriami Lactobacillus możliwe jest zniwelowanie niekorzystnych objawów choroby i jednoczesne zwiększenie efektywności treningu. Ma to przełożenie na wyniki osiągane w sporcie oraz samopoczucie zawodnika.
|
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |
Przyjemność z jedzenia jest zjawiskiem znanym i przyczynia się do rozwoju nawyków żywieniowych u dzieci. Nawyki te pozostają stabilne do dorosłości. Wyróżnia się trzy wymiary przyjemności z jedzenia, których uczy się w dzieciństwie i są to: zmysłowy wymiar, czyli przyjemność z odczuć zmysłowych podczas jedzenia; wymiar międzyludzki, czyli przyjemność ze społecznego podłoża spożywania posiłków oraz wymiar psychospołeczny, czyli przyjemność z poznawczych reprezentacji żywności. Te trzy wymiary przyjemności współdziałają ze sobą. Nauka czerpania przyjemności z jedzenia może powodować kształtowanie zdrowego odżywiania od najmłodszych lat. Dzieci są w stanie zaakceptować, polubić i jeść zdrowe produkty poprzez wczesne i stale powtarzające się doświadczenia z takimi produktami, ale także przez obserwację innych ludzi spożywających te pokarmy (Marty i in., 2017).
|
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |
Olej kokosowy jest tłuszczem, który wśród konsumentów wzbudza wiele skrajnych emocji. Przez swoich zwolenników często określany jest mianem „najzdrowszego z tłuszczów”, z kolei jego przeciwnicy niechęć do spożywania tego produktu argumentują wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, nawet wśród dietetyków można spotkać się z odmiennymi opiniami na temat tłuszczu z kokosa. Nie podlega wątpliwości fakt, iż olej kokosowy w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność oraz coraz częściej można usłyszeć o jego prozdrowotnych właściwościach. Niniejsza publikacja przedstawia wpływ spożywania oleju kokosowego na organizm ludzki, jego metabolizm oraz podstawowe właściwości fizykochemiczne. |
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |
Wiele cennych uwag i stwierdzeń jest wynikiem II Konferencji Naukowej „Witamina D – eliksir zdrowia”, którą w dniu 10 lipca br. zorganizowało Stowarzyszenie Promocji Zdrowia „PRO – SALUTEM”. Konferencja była miejscem wymiany poglądów między lekarzami, farmaceutami i dietetykami. Referaty przedstawiane zostały na 3 sesjach tematycznych. |
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |
Aktywność fizyczna jest jedną z kluczowych pozycji wśród zasad zdrowego trybu życia i zapobiegania chorobom, w związku z czym została umieszczona w podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Właściwy sposób odżywiania oraz stosowanie odpowiednio standaryzowanych produktów może wpływać na poprawienie pewnych możliwości wysiłkowych organizmu podczas uprawiania sportu. Jedną z popularnych substancji mających duży potencjał działania w tym zakresie jest kreatyna.
|
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |
Jednym z zadań dietetyka jest edukacja żywieniowa. Wiedza na temat właściwości produktów spożywczych u przeciętnego pacjenta gabinetu dietetycznego jest mała, co widać na przykadzie pasteryzacji jako metody utrwalania żywności. Pasteryzacja to najbardziej naturalna metoda przedłużania trwałości owoców i warzyw. Polega na niszczeniu bakterii w wyniku obróbki termicznej i jest stosowana od dawna przez producentów soków, nektarów i napojów po to, by zachowały trwałość i możliwie najwyższą wartość odżywczą. Produkty pasteryzowane to nie tylko te w szklanych opakowaniach ale także mogą być w kartonach czy butelkach plastikowych. |
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |
O sile nawyków miał okazję przekonać się każdy kto próbował choć raz dokonać zmiany. Ich moc wynika z powtarzalności, powielania tych samych wyuczonych schematów. Gdyby nawyki szybko znikały trzeba byłoby uczyć się wielu rzeczy od początku. Jest to również forma odpoczynku dla naszego mózgu, który poprzez rutynowe zachowania ogranicza zużycie energii. Nawyki są naszym błogosławieństwem, ale jednocześnie i przekleństwem. Problem polega na tym, że mózg nie potrafi odróżnić nawyków dobrych od złych. Znając jednak mechanizm działania nawyków można skutecznie z nim walczyć. Kluczowe znaczenie ma to czy osoba jest zmotywowana, czyli czy posiada osobiste powody do zmiany i wierzy, że uda jej się tej zmiany dokonać. |
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |
Naukowcy z University of Colorado Anschutz Medical Campus odkryli, że kobiety cierpiące na anoreksję reagują inaczej na smak niż osoby otyłe. Może to prowadzić do opracowania nowych metod leczenia zaburzeń odżywiania. |
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |
Jak można zmniejszyć zachorowalność na nowotwory złośliwe w Polsce w oparciu o aktualną wiedzę naukową z obszaru medycyny, biochemii i dietetyki? Odpowiedź na to pytanie będzie można uzyskać już 27 stycznia 2017 r. w Warszawie podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego na PGE Narodowym. |
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |
Po listopadowym wejściu na rynek programu dla dietetyków Vitme, tym razem mamy okazję przyjrzeć się kolejnemu narzędziu tej marki. Mowa o Kalkulatorze Wartości Odżywczych Vitme przeznaczonym dla branży spożywczej. Kalkulator ten jest odpowiedzią na rozporządzenie UE 1169/2011, którego aktualizacja weszła w życie 13 grudnia 2016 roku. Rozporządzenie to stanowi o zasadach przekazywania konsumentom informacji o żywności. |
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |
Kluczowym elementem postępowania dietetycznego jest określenie sposobu żywienia i oszacowanie stanu odżywienia pacjenta. Właściwa ocena tych parametrów pozwala zrozumieć potrzeby i problemy pacjenta, jak również ułatwia dietetykowi podjęcie właściwej dietoterapii. Wśród metod oceny sposobu żywienia wyróżniamy metody jakościowe i ilościowe, zarówno retrospektywne jak i prospektywne. Natomiast wśród metod oceny stanu odżywienia wyróżniamy wywiad żywieniowy, badania ogólnolekarskie, biochemiczne i antropometryczne. |
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |
Czasopismo Journal of NutriLife ma zaszczyt zaprosić lekarzy, dietetyków oraz osoby zainteresowane tematyką probiotykoterapii do udziału w I Kongresie Probiotycznym, organizowanym przez Centrum Medyczne VitaImmun. Wydarzenie odbędzie się w dniu 5 marca 2016 roku w hali widowiskowej Azoty Arena w Szczecinie. |
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |
Tłuszcze są jednym z głównych składników pożywienia. Z tego względu wiedza na temat ich jakości i oddziaływania na organizm człowieka jest dla dietetyka niezwykle istotna. Z tego względu publikujemy przesłany do redakcji list Pana prof. dr hab. Krzysztofa Krygiera, będący głosem w dyskusji na temat jakości i wpływu tłuszczów roślinnych i margaryn na zdrowie człowieka.
|
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |
Jak można zmniejszyć zachorowalność na nowotwory złośliwe w Polsce ─ w oparciu o aktualną wiedzę naukową z obszaru medycyny, biochemii i dietetyki? Odpowiedź na to pytanie będzie można uzyskać już 27 stycznia 2017 r. w Warszawie podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego na PGE Narodowym. |
|
1,9% dopasowania frazy szukanej |