W 2013 roku matki chorujące na cukrzycę typu 1 lub typu 2 urodziły ok. 4,3 miliona dzieci. Cukrzyca typu 1 lub typu 2 stanowi wysokie ryzyko powikłań płodwych zarówno dla płodu jak i dla kobiety ciężarnej. W publikacji omówiono klasyfikacje, epidemiologię i patogenezę cukrzycy typu 1, wpływ cukrzycy na przebieg ciąży, jak również, powikłania płodowe (makrosomia płodu, zespół zaburzeń oddychania, wady wrodzone, zespół regresji krzyżowej). |
|
100,0% dopasowania frazy szukanej |
Cukrzyca jest poważnym problemem zdrowotnym dotykającym co piątą osobę powyżej 65. roku życia. Stanowi to około 463 miliony osób dorosłych (do 79. roku życia). Prognozuje się, że do 2045 roku liczba ta ma wzrosnąć do 700 milionów. Jest to choroba, która często prowadzi do występowania wielu poważnych powikłań makro- i mikronaczyniowych. Ważnym aspektem jest zatem podejmowanie działań profilaktycznych w postaci przestrzegania odpowiedniej diety, aktywności fizycznej oraz stylu życia. Ponadto liczne badania na zwierzętach oraz badania kliniczne potwierdzają zbawienny wpływ stosowania takich substancji jak bioflawonoidy. Jednym z takich potencjalnych środków terapeutycznych w leczeniu cukrzycy i jej powikłań okazuje się kwercetyna [1]. Celem niniejszego przeglądu jest zatem przedstawienie właściwości przeciwzapalnych kwercetyny oraz jej zastosowania w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. |
|
16,1% dopasowania frazy szukanej |
Cukrzyca typu 2 jest przewlekłą chorobą, której powikłania odznaczają się wysoką śmiertelnością. Nieumiejętnie kontrolowana prowadzi do niewydolności nerek, udaru, utraty wzroku i tak zwanej stopy cukrzycowej, która często wymaga amputacji. Czynniki środowiskowe mają duży wpływ na rozwój tego typu cukrzycy. Czasopismo „Clinical Nutrition” donosi o związkach między spożyciem roślin strączkowych, a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia diabetes mellitus. |
|
12,9% dopasowania frazy szukanej |
Cukrzyca jest poważnym problemem zdrowotnym dotykającym co piątą osobę powyżej 65. roku życia. Stanowi to około 463 miliony osób dorosłych (do 79. roku życia). Prognozuje się, że do 2045 roku liczba ta ma wzrosnąć do 700 milionów. Jest to choroba, która często prowadzi do występowania wielu poważnych powikłań makro- i mikronaczyniowych. Ważnym aspektem jest zatem podejmowanie działań profilaktycznych w postaci przestrzegania odpowiedniej diety, aktywności fizycznej oraz stylu życia. Ponadto liczne badania na zwierzętach oraz badania kliniczne potwierdzają zbawienny wpływ stosowania takich substancji jak bioflawonoidy. Jednym z takich potencjalnych środków terapeutycznych w leczeniu cukrzycy i jej powikłań okazuje się kwercetyna [1]. Celem niniejszego przeglądu jest zatem przedstawienie właściwości przeciwzapalnych kwercetyny oraz jej zastosowania w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2.
|
|
11,3% dopasowania frazy szukanej |
Cukrzyca jest poważnym problemem zdrowotnym dotykającym co piątą osobę powyżej 65. roku życia. Stanowi to około 463 miliony osób dorosłych (do 79. roku życia). Prognozuje się, że do 2045 roku liczba ta ma wzrosnąć do 700 milionów. Jest to choroba, która często prowadzi do występowania wielu poważnych powikłań makro- i mikronaczyniowych. Ważnym aspektem jest zatem podejmowanie działań profilaktycznych w postaci przestrzegania odpowiedniej diety, aktywności fizycznej oraz stylu życia. Ponadto liczne badania na zwierzętach oraz badania kliniczne potwierdzają zbawienny wpływ stosowania takich substancji jak bioflawonoidy. Jednym z takich potencjalnych środków terapeutycznych w leczeniu cukrzycy i jej powikłań okazuje się kwercetyna [1]. Celem niniejszego przeglądu jest zatem przedstawienie właściwości przeciwzapalnych kwercetyny oraz jej zastosowania w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. |
|
11,3% dopasowania frazy szukanej |
Cukrzyca jest poważnym problemem zdrowotnym dotykającym co piątą osobę powyżej 65. roku życia. Stanowi to około 463 miliony osób dorosłych (do 79. roku życia). Prognozuje się, że do 2045 roku liczba ta ma wzrosnąć do 700 milionów. Jest to choroba, która często prowadzi do występowania wielu poważnych powikłań makro- i mikronaczyniowych. Ważnym aspektem jest zatem podejmowanie działań profilaktycznych w postaci przestrzegania odpowiedniej diety, aktywności fizycznej oraz stylu życia. Ponadto liczne badania na zwierzętach oraz badania kliniczne potwierdzają zbawienny wpływ stosowania takich substancji jak bioflawonoidy. Jednym z takich potencjalnych środków terapeutycznych w leczeniu cukrzycy i jej powikłań okazuje się kwercetyna [1]. Celem niniejszego przeglądu jest zatem przedstawienie właściwości przeciwzapalnych kwercetyny oraz jej zastosowania w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. |
|
11,3% dopasowania frazy szukanej |
Publikacje dotyczące zaleceń dla osób chorych na cukrzycę pojawiają się cyklicznie co rok. Przygotowuje je Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Odnoszą się one do wszystkich aspektów opieki klinicznej nad chorymi. Praca grupy ekspertów ma przyczynić się do poprawy w zakresie diagnostyki, zapobiegania i leczenia cukrzycy oraz jej powikłań w Polsce. Zalecenia PTD powstały na podstawie wyników kolejnych badań klinicznych i eksperymentalnych, danych z obserwacji epidemiologicznych oraz rejestrów diabetologicznych. Corocznie pojawiają się pewne modyfikacje i nowe treści. Wiedza płynie z rzetelnych, opartych na dowodach naukowych badań, mających istotne implikacje w praktyce klinicznej. |
|
8,1% dopasowania frazy szukanej |
Lekarze od dawna wiedzą, że mężczyźni z niskim poziomem testosteronu są bardziej narażeni na cukrzycę typu 2. Jednak naukowcy dowiedzieli się, w jaki sposób testosteron pomaga regulować poziom cukru we krwi poprzez wyzwalanie głównych mechanizmów sygnalizacji w wysepkach Langerhansa - skupiskach komórek w trzustce, które produkują insulinę. Odkrycia te zostały opublikowane w czasopiśmie Cell Metabolism. |
|
8,1% dopasowania frazy szukanej |
Obecne zainteresowanie fruktozą związane jest m.in. z globalnym problemem otyłości i kwestią nadmiernego spożycia cukrów prowadzącego do pogorszenia się stanu zdrowia całych społeczeństw.Czy istnieje jednak związek pomiędzy wzrostem masy ciała lub ryzykiem wystąpienia cukrzycy, a spożywaniem soku owocowego, który zawiera fruktozę? Eksperci przedstawiają wyniki badań. |
|
8,1% dopasowania frazy szukanej |
Inhibitory enzymów trawiennych występują powszechnie w pożywieniu człowieka i zwierząt. Inhibitory te są zaliczane do czynników antyżywieniowych, jednak w pewnych sytuacjach ich wpływ na organizm może być pozytywny. Znajdują one zastosowanie w terapii otyłosci, cukrzycy typu 2, nowotworów, a także w prewencji zawałów i chorób sercowo-naczyniowych. |
|
4,8% dopasowania frazy szukanej |
Codzienna dieta powinna dostarczać organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych. Obok tych składników ważną funkcję żywieniową spełnia błonnik pokarmowy, który jest nietrawiony i niewchłaniany z przewodu pokarmowego. Związek ten wywiera pozytywny wpływ na niektóre metaboliczne i fizjologiczne procesy zachodzące w organizmie. Dieta bogata w błonnik pokarmowy odgrywa ważna rolę w zapobieganiu i w leczeniu chorób układu pokarmowego, krwionośnego, cukrzycy, nowotworów jelita grubego, kamicy nerkowej, hemoroidów i zaburzeń przemiany materii. W artykule przedstawiono pojęcie błonnika pokarmowego, jego główne źródła z podziałem na błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny oraz jego wpływ na zdrowie człowieka. |
|
3,2% dopasowania frazy szukanej |
Cukrzyca ciężarnych (GDM) jest narastającym problemem, zarówno w Polsce (3-8% ciąż), jak i na świecie. Pojawia się coraz więcej wiarygodnych dowodów na to, że witamina D może zwiększyć wrażliwość na insulinę i wpływać na metabolizm glukozy. |
|
3,2% dopasowania frazy szukanej |
Niedobory witaminy D w okresie ciąży wiązano do tej pory miedzy innymi ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy ciążowej. Szereg badań wskazuje, że zbyt niska podaż może przyczyniać się również do wystąpienia komplikacji w obrębie pracy mózgu u potomstwa. Badania na modelu zwierzęcym opublikowane w czasopiśmie „Molecular Autism” dowodzą występowaniu zależności między suplementacją witaminy D u matki, a poprawą zdolności behawioralnych u potomstwa predysponowanego do wystąpienia zaburzeń ze spektrum autyzmu. |
|
1,6% dopasowania frazy szukanej |
Oliwa z oliwej jest jednym z najpopularniejszych olejów jadalnych w Europie. Jej skład i właściwości są cenione od wieków. Najczęściej olej z miazgi oliwnej pozyskuje się na drodze hydraulicznego tłoczenia lub wirowania. Ekstrakcję rozpuszzcalnikiem stosuje się w celu wydobycia resztek oleju z miazgi, który następnie poddaje się rafinacji, co wpływa zmniejszenie właściwości prozdrowotnych tego oleju. Natomiast włączenie do diety człowieka oliwy z oliwek, pochodzącej z pierwszego tłoczenia, niesie ze sobą wiele korzyści, m.in. hamowanie rozwój miażdżycy tętnic, obniżenie stężenia złego cholesterolu w surowicy krwi, zmniejszenie ryzyka cukrzycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, a także wystąpienia raka piersi u kobiet. |
|
1,6% dopasowania frazy szukanej |
Rośliny wykorzystywane w fitoterapii stanowią cenne źródło naturalnych składników o wielu właściwościach. Zaletą mnóstwa ziół jest powszechne występowanie, łatwa uprawa oraz stosowanie prostych zabiegów technologicznych. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jako bogactwo związków biologicznie czynnych uważana jest za jedną z najcenniejszych roślin stosowanych przy leczeniu bądź wspomaganiu leczenia wielu chorób. W wielu badaniach wykazano jej właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne czy hipoglikemiczne. Pokrzywa zwyczajna wydaje się być obiecującą rośliną, która posiada ogromny potencjał leczniczy. Badacze skupili swoją uwagę na działaniu moczopędnym pokrzywy oraz korzystnym wpływie rośliny na wystąpienie alergii, cukrzycy, zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Urtica dioica L. może być stosowana w różnych postaciach jako naturalny lek, który będzie bezpiecznie i korzystnie działał przy wielu chorobach. |
|
1,6% dopasowania frazy szukanej |