![]() |
Kolejna odsłona niezbędnika, a w niej chyba najczęściej używany i przygotowywany bufor fosforanowy. Metodyka obejmuje przygotowanie buforu w zakresie pH od 5,7 do 8,0. |
100,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Czas ucieka, praca prawie skończona, jeszcze został do zrobienia tylko bufor... zaraz, zaraz, gdzie przepis? I znów sprawdza się prawo Murphy'ego. Aby w choć małej części temu zaradzić w cyklu niezbędnik będziemy publikować materiały których zadaniem będzie ułatwienie rozpoczęcia pracy w laboratorium. Tematem tej części niezbędnika zostaje: bufor octanowy. |
66,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Zgodnie z sugestią naszego czytelnika prezentujemy metodykę przygotowania buforu TRIS-TRIS HCl o sile jonowej 0,05; 0,1 i 0,2 w zakresie pH od 7,0 do 9,2. |
66,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W tej odłonie przedstawiamy przepis na przygotowanie buforu TRIS (trihydroksyaminometan) w zakresie pH od 7,2 do 9,0. |
55,6% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W tej odsłonie niezbędnika przedstawiamy bufor o niezwykle szerokim zakresie, od pH 1,8 do 12. |
44,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W tej odsłonie niezbędnika prezentujemy metodykę przygotowania buforu węglanowego (0,05 M) w zakresie pH od 9,2 do 10,7. |
44,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Tym razem opisujemy w niezbędniku przygotowanie buforu weronalowego o pH w zakresie od 6,8 do 9,2. |
44,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Wody alkaliczne to szczególny rodzaj wód, które spożywane systematycznie mogą przynieść wymierne korzyści zdrowotne. W publikacji doniesieniu przedstwiono ich udział w wspomaganiu leczenia choroby refluksowej. |
11,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Powszechnie wiadomo, że jakość pożywienia wpływa na koncentrację i pamięć. Bez odpowiedniej energii neurony wolniej przewodzą impulsy nerwowe, a co za tym idzie – spada szybkość uczenia się i zapamiętywania. Chociaż lepiej jest przez cały rok jeść zgodnie ze swoimi potrzebami, a nie uciekać się do cudownych rozwiązań dostępnych od zaraz dopiero gdy napotka się duże wyzwanie umysłowe, warto poznać pewne pobudzacze szarych komórek. Po co sięgać w momentach szczególnie intensywnego myślenia aby było to skuteczne i bezpieczne? Podpowiadam w publikacji. |
11,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W obecnych czasach odżywianie to nie tylko zaspokojenie głodu ale także możliwość wpływania na stan zdrowia. Żywność o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych, nazywana żywnością funkcjonalną, spożywana jest przez świadomych konsumentów w celu uzyskania określonych profitów zdrowotnych. Przykładem mogą być produkty probiotyczne, zawierające specjalnie wyselekcjonowane i przebadane żywe kultury bakterii jelitowych. Bakterie te mają zdolność do przejściowej lub trwałej kolonizacji przewodu pokarmowego człowieka i oddziaływania na jego zdrowie. W publikacji przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat probiotyków, począwszy do definicji, aż po metodologię badań szczepów potencjalnie probiotycznych. Omówiono również naturalną mikroflorę przewodu pokarmowego, znaczenie probiotyków w diecie oraz ich źródła pokarmowe. Poruszono również zagadnienia bezpieczeństwa stosowania probiotyków w diecie człowieka. |
11,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Badanie genomu staje się coraz tańszą, a co za tym idzie, częściej wykorzystywaną techniką w diagnostyce. Wczesne wykrycie nieprawidłowości zapisanych w sekwencji DNA umożliwia przedsięwzięcie odpowiednich działań profilaktycznych, jak np. farmakoterapia, zmiana stylu życia, czy też diety. Szczególnie obiecujące w profilaktyce dietetycznej jest połączenie badania genomu z dietetyką, nazywane nutrigenomiką. Patrząc w przyszłość można stwierdzić, że elementy nutrigenomiki będą stanowić główne narzędzie w pracy dietetyka. |
11,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Piwo jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych na świecie. Jego proces wytwarzania przez setki, tysiące lat zmieniał się, był udoskonalany. Obecnie większość technologii składa się z kilku zasadniczych etapów jak: słodowanie, zacieranie słodu, warzenie, fermentacja i dojrzewanie. W niniejszym opracowaniu w skrócie scharakteryzowano najważniejsze etapy wytwarzania piwa. |
11,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W artykule krótko omówiono definicję pojęcia „włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)”, rolę włókna pokarmowego w żywieniu człowieka z podziałem na włókno nierozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w wodzie. Zwrócono również uwagę na zawartość błonnika w różnych pokarmach jak i problemy związane z oznaczaniem błonnika w pożywieniu. |
11,1% dopasowania frazy szukanej |