Interpretacja badań laboratoryjnych, poziom V i VI (cukrzyca typu I i II)
Czas i miejsce:
Termin szkolenia:
2018-06-24
Termin zgłoszeń: 2018-06-24
Miejsce konferencji: Poznań
Opis:
Zapraszamy na szkolenie z zakresu INTERPRETACJI BADAŃ LABORATORYJNYCH W PRAKTYCE DIETETYKA, prowadzonych przez mgr Monikę Gackowską.
Szkolenie dotyczyć będzie poziomów:
cz.V i VI – Diagnostyka, metodyka leczenia i zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu I i II
Harmonogram cz.V i VI:
1. Patogeneza i charakterystyka cukrzycy typu I i II;
2. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń gospodarki węglowodanowej – normy funkcjonalne;
3. Cele i metodyka leczenia farmakologicznego:
– stosowanie doustnych leków
– insulinoterapia:
• zasady intensywnej insulinoterapii
• algorytm wielokrotnych wstrzyknięć
• algorytm leczenia osobistymi pompami insulinowymi;
4. Zalecenia żywieniowe:
– stanowisko Polskich i Światowych Towarzystw Naukowych
– podejście do diety w zależności od prowadzonej metody leczenia (farmakologia, insulinoterapia)
– indeks i ładunek glikemiczny w praktyce
– system szacowania wymienników w diecie
– “kaloryczna koncepcja żywieniowa”, czyli ustalanie dawki insuliny w zależności od kaloryczności posiłków;
5. Wskazówki suplementacyjne w cukrzycy typu I i II oparte na wynikach badań;
6. Kontrola żywieniowo – diagnostyczna pacjenta z cukrzycą (wyniki badań, dziennik diety);
7. Projektowanie diet leczniczych w cukrzycy typu I oraz II;
8. Case study – od przypadku do przypadku.
Szczegóły: http://barbellkitchen.pl/events/interpretacje-badan-laboratoryjnych-praktyce-dietetyka-poziom-v
Organizator:
Barbell Kitchen
www.barbellkitchen.pl
Informacje dodatkowe:
Maksymalny koszt udziału:
--
Strona www: http://barbellkitchen.pl/events/interpretacje-badan-laboratoryjnych-praktyce-dietetyka-poziom-v-vi-4/
-- - pole nie zostało uzupełnione