Rola diety w schorzeniach tarczycy
Czas i miejsce:
Termin szkolenia:
2016-05-14
Termin zgłoszeń: 2016-05-14
Miejsce konferencji: Warszawa
Opis:
Plan szkolenia:
1. Opis funkcjonowania gruczołu tarczowego - anatomia, oś ujemnego sprzężenia zwrotnego, synteza hormonów tarczycy.
2. Wpływ hormonów tarczycy na metabolizm (metabolizm lipidów, węglowodanów).
3. Choroby tarczycy, patogeneza, diagnostyka, objawy.
4. Nadczynność i niedoczynność tarczycy jako zespoły objawów klinicznych wywołanych zaburzeniami funkcjonowania gruczołu tarczowego.
5. Choroby autoimmuologiczne tarczycy: Hashimoto, Graves Basedow.
6. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy - omówienie podaży białek, tłuszczy, węglowodanów w chorobach tarczycy przebiegających z nadczynnością i niedoczynnością, a także w chorobie Hashimoto i Gravesa Basedowa.
7. Choroby tarczycy a masa ciała i skład masy ciała.
8. Otyłość a choroby tarczycy (leptyna a funkcjonowanie tarczycy).
9. Zastosowanie analizy bioimpedancji u pacjentów z chorobami tarczycy.
10. Minerały i witaminy mające wpływ na funkcjonowanie gruczołu tarczowego: jod, selen, żelazo, cynk, witamina A, E, D- przykłady badań.
11. Program Profilaktyki Jodowej w Polsce - omówienie.
12. Choroby autoimmunologiczne tarczycy a witamina D - najnowsze doniesienia.
Organizator:
Centrum Szkoleń Dietyki Klinicznej
Informacje dodatkowe:
Maksymalny koszt udziału:
250 zł
Strona www: http://www.szkoleniadietetyka.pl
-- - pole nie zostało uzupełnione