Słodki, słony, kwaśny, gorzki - może jest ich więcej?  

Już w okresie dzieciństwa uczymy się rozpoznawać cztery smaki: słodki, słony, kwaśny, gorzki. Jednak czy nauczono nas rozpoznawać wszystkie smaki?

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

   

   Preferencje smakowe zmieniają się z wiekiem, odkrywamy nowe kompozycje smakowe, nasze zmysły stają się doskonalsze. Przy odrobinie wytrwałości i odpowiednim treningu możemy znacznie poprawić nasz próg różnicy i wrażliwości smakowej. Z czasem przy odpowiednich predyspozycjach możemy dojść do niewiarygodnej wprawy. Przykładem mogą być tu np. degustatorzy win, którzy nieomylnie rozpoznają nie tylko rocznik trunku, ale winnicę, z której pochodzi, a nawet zbocze, na którym dojrzewały winne grona.

    Jednak czy nasz język rozpoznaje tylko ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik
Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks i ładunek glikemiczny
Jakość żywności ekologicznej
Jakość żywności ekologicznej
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif