Spożycie pełnotłustego mleka i pełnotłustych produktów mlecznych przez mężczyzn może przyczynić się do rozwoju śmiertelnych postaci nowotworu gruczołu krokowego (prostaty). Równie negatywny wpływ spożycia pełnotłustych produktów mlecznych, polegajacy na wzroście ryzyka umieralności, obserwuje się w grupie kobiet ze zdiagnozowanym nowotworem piersi.
Ostatnie doniesienia naukowe nie są zadowalające dla miłośników produktów mlecznych, zwłaszcza tych pełnotłustych. Stwierdzono, że spożycie produktów mlecznych jest związane ze wzrostem występowania przypadków nowotworu gruczołu krokowego (prostaty) (HR = 1,12 ,95% CI: 0,93, 1,35; >2,5 porcji produktów mlecznych/dzień w stosunku do ≤0,5 porcji/dzień). Zauważono, że u mężczyzn spożywających mleko odtłuczczone lub chude rozwijają się zwykle nowotwory łatwo wykrywane, diagnozowane w wczesnej fazie. Natomiast spożywanie mleka pełnego silnie skorelowane jest z ... Tekst zawiera 253 wyrazów. Będziesz go czytać 1 minutę i 15 sekund. Publiakacja tylko dla naszych czytelników Dołącz do czytelników Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień. Logowanie
Literatura:
Autor publikacji
dr inż. Tomasz Czernecki
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]