W doniesieniu omówiono budowę alergenów pokarmowych. Przybliżono pojęcia bezpośrednio związane z alergenami takie jak: immunogenność, hapten, epitop jak również wskazano główne źródła pochodzenia alergenów pokarmowych.
Alergeny pokarmowe można zdefiniować jako substancje posiadające zdolność reakcji ze specyficznym przeciwciałem IgE; powodujące uczulenie się organizmu na alergen lub też indukujące reakcję alergiczną. Należy jednak zwrócić uwagę, iż wszystkie trzy czynniki nie muszą występować jednocześnie. Niektóre alergeny mogą np. uczulać organizm i nie wywoływać żadnych symptomów alergii, inne z kolei pomimo zdolności wiązania IgE nie powodują degranulacji komórek tucznych [1, 6]. Niekiedy alergeny pokarmowe mogą wywoływać objawy alergii w określonych warunkach np. gdy ...
Tekst zawiera 810 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 3 sekundy.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
dr inż. Tomasz Czernecki
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]