Krótko o właściwościach alergenów pokarmowych  

W doniesieniu omówiono budowę alergenów pokarmowych. Przybliżono pojęcia bezpośrednio związane z alergenami takie jak: immunogenność, hapten, epitop jak również wskazano główne źródła pochodzenia alergenów pokarmowych.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

   Alergeny pokarmowe można zdefiniować jako substancje posiadające zdolność reakcji ze specyficznym przeciwciałem IgE; powodujące uczulenie się organizmu na alergen lub też indukujące reakcję alergiczną. Należy jednak zwrócić uwagę, iż wszystkie trzy czynniki nie muszą występować jednocześnie. Niektóre alergeny mogą np. uczulać organizm i nie wywoływać żadnych symptomów alergii, inne z kolei pomimo zdolności wiązania IgE nie powodują degranulacji komórek tucznych [1, 6]. Niekiedy alergeny pokarmowe mogą wywoływać objawy alergii w określonych warunkach np. gdy ...



Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Alberse R.C.: Food allergens. Environmental Toxicology and Pharmacology, 4, 1997, 55.
  2. American Academy of Allergy, Asthma and Immunology: The allergy report. USA, 2000.
  3. Astwood J.D., Fuchs R.L.: Preventing food allergy: Emerging technologies. Trends in Food Science and Technology, 7, 1996, 219.
  4. Eisenbrand G., Aulepp H., Dayan A.D., Elias P.S., Grunow W., Ring J., Schlatter J.: Food allergies and intolerances: Symposium/Deutsche Forschungsgemeinschaft. Weinheim; New York, 1996.
  5. Ferguson A.: Symptoms and manifestations of food allergy, with particular revance to gut. Environmental Toxicology and Pharmacology, 4, 1997, 33.
  6. Halstensen T.S., Lovik M., Alexander J, Smith E.: Environmental chemicals and food allergy/intolerance, a synopsis. Environmental Toxicology and Pharmacology, 4, 1997, 179.
  7. Hayakawa K., Linko Y-Y., Linko P.: Mechanism and control of food allergy. Lebensm.-Wiss. U.-Technol, 32, 1999, 1.
  8. Kurek M.: Alergia i pseudoalergia pokarmowa u młodzieży i osób dorosłych. Alergia Astma Immunologia, 3(2), 1998, 66.
  9. Metcalfe D.D., Sampson H.A., Simon R.A.: Food allergy: adverse reactions to foods and food additives. Blackwell Science, Inc., USA, 2nd ed., 1997.
  10. Taylor S.L.: Emerging problems with food allergens. Food, Nutrition and Agriculture Alimentation, 26, 2000, 14.
  11. Wal J.M.: Strategies for assessment and identification of allergenicity in (Novel) Foods. Int. Dairy Journal, 8, 1998, 413.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
V Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2012
V Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2012
Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif