Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny

Magdalena Klimiuk
  

    Magdalena Klimiuk
Abstrakt

Czekaloda jest produktem cenionym od wielu lat. W doniesieniu przedstawiono powszechnie wykjorzystywane nazewnictwo i klasyfikację czekolady. Przybliżono również skład czekolady, zwracając szczególną uwagę na rodzaj kwasów tłuszczowych, składniki mineralne, alkaloidy, związki fenolowe. W skrócie, przedstawiono również wpływ spożycia czekolady na organizm człowieka.


Data publikacji: 03.03.2013 r.    •    Rodzaj publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Klimiuk M.: Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny, Journal of NutriLife, 2013, 03, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=75 [dostęp: 2016.02.14]
  • RIS,   BibTeX
Słowa kluczowe:
czekolada, klasyfikacja, skład chemiczny, właściwości prozdrowotne, indeks glikemiczny

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wprowadzenie

   Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Pierwsze uprawy drzew kakaowych (Theobroma cacao) wywodzą się z Ameryki Środkowej. Początkowo nasiona kakaowca były tak cenne, że stanowiły środek płatniczy. Pierwszym produktem z tych nasion był napój Xococalit (gorzka woda) uważana za afrodyzjak. Napój ten cieszył się wielkim powodzeniem wśród najbogatszych. Niejednokrotnie stanowił on ofiarę składaną przez kapłanów, królów i arystokrację podczas modłów i odpraw rytualnych [9].

Majowie ,,czekoladowy napój” przyrządzali na zimno lub gorąco z roztartych ziaren kakaowca z domieszką miodu, ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!


Udostępnij
Polub NutriLife.pl



Literatura:  

  1. Dyrektywa 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca 2000 r. odnosząca się do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
  2. Grembecka M., Zdrojewska I., Hendożko E., Kusiuk A., Szefer P. (2006) Czekolada - źródło magnezu, Nowiny Lekarskie, nr 4, s. 401-403, ISSN 0860-7397
  3. Kaszewska K. (2011) Czekolada dobra na wszystko – wyniki kontroli jakości handlowej wyrobów czekoladowych, Wiedza i Jakość, nr 3, s. 10 – 12, ISSN 18969569
  4. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. (2004) Towaroznawstwo żywności,WSiP, Warszawa, s. 187-190, ISBN 978-83-02-09150-6
  5. Kowalska J., Łata A. (2009) Charakterystyka zamienników tłuszczu kakaowego i wyrobów z nich otrzymanych, Bromat. Chem. Toksykol., nr 3, s. 257-262, ISSN 0365-9445
  6. Kowalska J., Małoszewska E, (2009) Ocena towaroznawcza czekolad wysokokalorycznych, Nauka Przyroda Technologia, Tom 3, Zeszyt 4, ISSN 1897-7820
  7. Łazarowicz A. (2008) Europejski rynek czekolady rozwija się dobrze, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, nr 6, s.80, ISSN 0033-2313
  8. Nebesny E., Żyżelewicz D. (2007) Słodka kaloryczna i jednocześnie zdrowa, czyli kilka słów o czekoladzie, Przegląd Piekarniczy i Cukierniczy, nr 3, s. 58-63, ISSN 0033-2313
  9. Nowak P. (2010) Historia zapisana w tabliczce, Przegląd Piekarniczy i Cukierniczy, nr 9, s.74-75, ISSN 0033-2313
  10. PN-75-A 88001: 1996, Wyroby cukiernicze, Klasyfikacja
  11. PN-V-74025: 2003, Czekolada specjalna
  12. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju  z dnia 5 kwietnia 2005r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych (Dz. U. 2005 nr 74 poz. 659)
  13. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju z dnia 4 grudzień 2002 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie, jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych (Dz. U. Nr 214, poz. 1813)
  14. Szafulera W. (2010) Tłuszcz w czekoladzie, Przegląd Piekarniczy i Cukierniczy, 2010, nr 1, s. ISSN 0860-7397
  15. Ustawa o warunkach zdrowotności żywności i żywienia z 11 maja 2001 r. z późniejszymi zmianami (Dz. U. z 2001 r. Nr 63, poz. 634)
Reklama
Reklama


Zobacz także

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2016 NutriLife.pl