Kwasowość potencjalna to pojęcie stosowane głównie w technologii żywności i ogólnie rzecz ujmując określa stężenie "kwasowych" kationów wodorowych niezależnie od formy ich występowania. Wyrażana jest zwykle w przeliczeniu na określony kwas, zależnie od surowca w którym jest oznaczana. W tym odcinku niezbędnika przedstawiamy prosty sposób wyliczenia kwasowości potencjalnej w przeliczeniu na kwas trikarboksylowy np. kwas. cytrynowy.
Do oznaczenia kwasowości potencjalnej w próbce 20g produktu spożywczego zużyto podczas miareczkowania 18cm3 0,1 molowego mianowanego roztworu wodorotlenku sodu.
Proszę wyrazić kwasowość potencjalną tego produktu w przeliczeniu na kwas trikarboksylowy o ogólnym wzorze C6H8O7
W treści zadania proszeni jesteśmy o wyrażenie kwasowości potencjalnej w przeliczeniu na kwas trikarboksylowy, dlatego też, przyjmujemy, że w analizowanej próbce produktu spożywczego znajduje się wyłącznie kwas trikarboksylowy. Reakcję jaka zachodzi w trakcie miareczkowania możemy zapisać ...
Tekst zawiera 526 wyrazów. Będziesz go czytać 2 minuy i 37 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
dr inż. Tomasz Czernecki
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]