Rolnictwo ekologiczne stanowi jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi rolnictwa na świecie, a zwłaszcza w Unii Europejskiej. Z roku na rok dostępna jest także coraz większa paleta ekologicznych produktów spożywczych. Dlatego też, ważna jest wiedza na temat ekologicznej uprawy roślin, hodowli zwierzą i wytwarzania produktów ekologicznych. Wiedza ta pozwoli na świadomy wybór dobrych jakościowo produktów. W niniejszym opracowaniu zdefiniowano rolnictwo ekologiczne i zarysowano jego uwarunkowania prawne i społeczne.
W 2008 r. na świecie gospodarowano metodami ekologicznymi w ponad 650 tys. gospodarstw rolnych i na powierzchni ponad 35 mln ha użytków rolnych, co jeszcze dziesięć lat wcześniej stanowiło trzykrotnie mniej. Ze względu wzrost zainteresowania rolnictwem ekologicznym oraz wzrastającym popytem na żywność pochodzącą z produkcji ekologicznej ważne jest doskonalenie tego sektora gospodarki. Pomoże to również zaistnieć na rynku światowym. Rolnictwo ekologiczne w Polsce ma duże szanse rozwoju. Biorąc pod uwagę fakt, że średnia wielkość gospodarstwa konwencjonalnego wynosi około 8 ha, nie ma możliwości ...
Tekst zawiera 4290 wyrazów. Będziesz go czytać 21 minut i 27 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
Agata Gontarz
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]