Wina ryżowe, ich właściwości i proces produkcji na przykładzie sake  

Paweł Kujawa
  

    Paweł Kujawa
Abstrakt:

Już od ponad 1700 lat produkowane są napoje alkoholowe, przygotowywane na bazie ryżu. W europie często napoje takie określa się mianem win ryżowych, głównie z uwagi na zawartość alkoholu, która plasuje się w przedziale od 14 do 16%. Należy jednak zwrócić uwagę, że określenie to nie jest precyzyjne, gdyż proces produkcyjny tych napojów bardziej przypomina produkcję piwa niż wina. W opracowaniu przedstawiono podział win ryżowych ryżowych oraz zarysowano proces produkcji sake.


Data publikacji: 20.11.2012 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Kujawa P.: Wina ryżowe, ich właściwości i proces produkcji na przykładzie sake, Journal of NutriLife, 2012, 11, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=61 [dostęp: 2017.05.01]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
sake, koji, wino ryżowe, wino chińskie, proces produkcji, proces wytwarzania, właściwości prozdrowotne

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Paweł Kujawa
  

    Paweł Kujawa
Abstract:

Publication date: 20.11.2012 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Kujawa P.: , Journal of NutriLife, 2012, 11, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=61 [access: 2017.05.01]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wstęp

   Duża różnorodność surowców jak i różnice klimatyczne w poszczególnych częściach globu sprawiły, że istniej ogromna różnorodność trunków narodowych i regionalnych, które w czasach nowożytnych, powszechnej globalizacji, stają się często napojami znanymi i dostępnymi na całym świecie. Każdy gatunek alkoholu, ze względu na różnice w procesie wytwarzania może posiadać znacząco różne właściwości.

Przykładem takich trunków mogą być wina produkowane na terenie całej Azji z najbardziej popularnego tam zboża – ryżu. Jednym z takich win jest sake -  popularny w Japonii narodowy napój ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. John Gauntner  Sake hand book Tuttle Publishing  s 9-21
  2. Lu, Y. M., Lu, X., Chen, X. H., Jiang, M., Li, C., & Dong, M. S.  A survey of biogenic amines in Chinese rice wines. Food Chemistry, rok 2007,  s. 1424–1428.
  3. URL:  http://gumatest.tworzywa.pl/gfx/files/sake.pdf data dostępu 15.04.2010
  4. URL:  http://www.japansake.or.jp/sake/english/types_sake.html data dostępu 10.04.2010
  5. URL: http://www.jiangnan.edu.cn/zhgjiu/umain.htm data dostępu 01.04.2010
  6. URL: . http://www.learnaboutsake.com/2009/05/health-benefits-of-sake.html data dostępu 25.03.2010
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Paweł Kujawa

mgr inż. Paweł Kujawa


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego
Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego
Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka
Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif