Obliczenie wyniku analizy z uwzględnieniem rozcieńczeń próbki - Niezbędnik  

W tym odcinku niezbędnika, poświęconego podstawowym obliczeniom chemicznym, przedstawiamy sposób obliczania wyniku końcowego analizy z uwzględnieniem rozcieńczeń próbki. Mamy nadzieję, że przedstawione sposoby ułatwią Wam zrozumienie i wykonywanie tych podstawowych obliczeń.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Do oznaczenia cukrów w soku przygotowano próbę w następujący sposób:

   5 cm3 soku przeniesiono do kolby miarowej A o pojemności 100 cm3. Po odbiałczaniu płynami Carreza I i II, których dodano po 5 cm3 kolbę dopełniono do kreski wodą destylowaną. W celu przeprowadzenia hydrolizy sacharozy, 50 cm3 wyżej przygotowanego roztworu przeniesiono do kolby B o pojemności 100 cm3. Następnie do kolby dodano 4 cm3 36% HCl o gęstości 1,19 g/cm3. Całość ogrzewano i zobojętniono do pH=7. Kolbę z roztworem dopełniono do kreski (roztwór B).
    W wyniku przeprowadzonej analizy ...

Tekst zawiera 838 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 11 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Jak przygotować roztwór o określonym stężeniu procentowym - Niezbędnik
Jak przygotować roztwór o określonym stężeniu procentowym - Niezbędnik
Enzymy w przemyśle spożywczym
Enzymy w przemyśle spożywczym
Badanie autentyczności olejów roślinnych
Badanie autentyczności olejów roślinnych
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2023 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif