W tym odcinku niezbędnika, poświęconego podstawowym obliczeniom chemicznym, przedstawiamy sposób obliczania wyniku końcowego analizy z uwzględnieniem rozcieńczeń próbki. Mamy nadzieję, że przedstawione sposoby ułatwią Wam zrozumienie i wykonywanie tych podstawowych obliczeń.
Do oznaczenia cukrów w soku przygotowano próbę w następujący sposób:
5 cm3 soku przeniesiono do kolby miarowej A o pojemności 100 cm3. Po odbiałczaniu płynami Carreza I i II, których dodano po 5 cm3 kolbę dopełniono do kreski wodą destylowaną. W celu przeprowadzenia hydrolizy sacharozy, 50 cm3 wyżej przygotowanego roztworu przeniesiono do kolby B o pojemności 100 cm3. Następnie do kolby dodano 4 cm3 36% HCl o gęstości 1,19 g/cm3. Całość ogrzewano i zobojętniono do pH=7. Kolbę z roztworem dopełniono do kreski (roztwór B).
W wyniku przeprowadzonej analizy ...
Tekst zawiera 838 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 11 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
dr inż. Tomasz Czernecki
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]