Tym razem opisujemy w niezbędniku przygotowanie buforu weronalowego o pH w zakresie od 6,8 do 9,2.
Aby otrzymać roztwór o poszukiwanym pH należy zmieszać 50 cm3 roztworu "A" i X cm3 roztworu "B" i uzupełnić wodą destylowaną do 200 cm3.
pH | X |
6,8 | 45,0 |
7,0 | 43,0 |
7,2 | 39,0 |
7,4 | 32,5 |
7,6 | 27,5 |
7,8 | 22,5 |
8,0 | 17,5 |
8,2 | 12,7 |
8,4 | 9,0 |
8,6 | 6,0 |
8,8 | 4,0 |
9,0 | 2,5 |
9,2 | 1,5 |
A: 0,2 M roztwór weronalu sodowego (rozpuścić 41,2 g weronalu sodowego i uzupełnić wodą destylowaną do 1000 cm3).
B: 0,2 M roztwór HCl
Autor publikacji
dr inż. Tomasz Czernecki
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]