Magnez jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w organizmie. Został uznany za kofaktor w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, w których ma kluczowe znaczenie dla metabolizmu trifosforanu adenozyny (ATP). Około 50% magnezu znajduje się w kościach, 50% w tkankach i narządach, a 1% we krwi. Magnez jest potrzebny do reprodukcji i syntezy białek DNA i RNA. Ponadto magnez jest niezbędny do regulacji skurczu mięśni, ciśnienia krwi, metabolizmu insuliny, pobudliwości mięśnia sercowego, napięcia naczynioruchowego, przewodnictwa nerwowego i przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. Ze względu na wiele funkcji w organizmie magnez odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobom i w ogólnym zdrowiu.
Referencyjna wartość spożycia dla magnezu dla dorosłych wynosi 310–420 mg/dobę. Dla niemowląt w wieku 7-8 miesięcy to dawka 80 mg/dobę, dla dzieci w wieku 7-10 lat 230 mg/dobę, a od 13 r.ż. 170 mg/dobę. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek zwiększa się w czasie dużego wysiłku fizycznego, stresu, w ciąży oraz podczas karmienia piersią.
Magnez wchodzi w skład chlorofilu, dlatego najlepszym jego źródłem są zielone warzywa liściaste, warzywa strączkowe (np. fasola, groszek), orzechy oraz ziarna zbóż. Produkty o dużej ...
Tekst zawiera 680 wyrazów. Będziesz go czytać 3 minuy i 24 sekundy.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Gröber U, Schmidt J, Kisters K., 2015. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients 23;7(9):8 199-226.
Houston M., 2011. The role of magnesium in hypertension and cardiovascular disease. Journal of Clinical Hypertension 13(11):843:7.
Jarosz M., 2017. Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia.
Karmańska A., Stańczak A., Karwowski B., 2015. Magnez aktualny stan wiedzy. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLVIII, 4, s. 677 – 689.
Lebiedowska A., 2019. Znaczenie magnezu w diecie w odniesieniu do najnowszych wytycznych żywieniowych. Food Science. Bromatologia s. 59-64.
Volpe S. 2013. Magnesium in Disease Prevention and Overall Health. Advances in Nutrition 4(3): 378–383.
Autor publikacji
inż. Katarzyna Woźniak
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]