Bufor fosforanowy (0,1 M) o zakresie pH 5,7-8,0 - Niezbędnik  

Kolejna odsłona niezbędnika, a w niej chyba najczęściej używany i przygotowywany bufor fosforanowy. Metodyka obejmuje przygotowanie buforu w zakresie pH od 5,7 do 8,0.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Przygotowanie buforu

Przygotowanie buforu fosforanowego należy rozpocząć od przygotowania roztworów bazowych A i B, które będą słuzyć do przygotwania buforu o docelowym pH. W celu przygotowania roztwóru A i B należy:

Roztwór A: 0,2 M roztwór diwodorofosforanu(V) sodu (rozpuścić 27,8 g NaH2PO4 i uzupełnić wodą destylowaną do 1000 cm3).
Roztwór B: 0,2 M roztwór wodorofosforanu(V) sodu (rozpuścić 53,65 g Na2HPO4 x 7H2O lub 71,7 g Na2HPO4 x 12H2O i uzupełnić wodą destylowaną do 1000cm3). W celu otrzymania roztworu o poszukiwanym pH należy zmieszać X cm3 ...

Tekst zawiera 162 wyrazów. Będziesz go czytać 0 minut i 48 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Wina - klasyfikacja, proces produkcji, właściwości prozdrowotne
Wina - klasyfikacja, proces produkcji, właściwości prozdrowotne
Tajemnice pracy technologów przemysłu spożywczego
Tajemnice pracy technologów przemysłu spożywczego
Już dziś zaplanuj udział w WorldFood Warsaw 2016
Już dziś zaplanuj udział w WorldFood Warsaw 2016
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif