Wśród społeczeństwa obserwuje się wzrost zainteresowania tematami dotyczącymi aktywności fizycznej czy dbania o dietę. Nie chodzi tu tylko o utrzymanie zgrabnej sylwetki, ale przede wszystkim o dobry stan zdrowia, który równoznaczny jest ze sprawnym funkcjonowaniem wszystkich narządów i układów organizmu. Zagadnienia dotyczące dietetyki sportowej na przestrzeni ostatnich lat bardzo szybko się rozwijają, a wiedza na jej temat powinna być stale aktualizowana. Im większa aktywność, tym większe zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Co powinny jeść osoby uprawiające sport? Dowiemy się tego z tej książki!
Autorzy książki to znani i cenieni polscy specjaliści, występujący na antenach programów TVP, TVN oraz Polsat News, zajmujący się pracą z czołowymi sportowcami z różnych dyscyplin. Justyna Mizera specjalizuje się w zakresie dietetyki, jest autorką licznych artykułów naukowych i popularnonaukowych. Krzysztof Mizera jest fizjologiem sportu, trenerem oraz szkoleniowcem. Obydwoje wykładają na uczelniach wyższych. Od kilku lat angażują się w pomoc w przygotowaniach olimpijczykom oraz medalistom mistrzostw świata i Europy. Wspierają także osoby amatorsko uprawiające sport, osoby otyłe i dzieci. Przez ten czas skomponowali ponad 1000 unikatowych diet. Razem stworzyli także tę książkę opowiadającą o roli żywienia w poprawie jakości naszego życia.
Książka ukazała się w 2017 roku nakładem wydawnictwa Galaktyka i liczy 203 strony. Jest wydana w twardej okładce, na której znajdują się fotografie przedstawiające żywność oraz osoby uprawiające aktywność fizyczną, co z pewnością przyciągnie wielu fanów zdrowego stylu życia. Autorzy podzielili książkę na rozdziały, w których omówiono znaczenie węglowodanów, białek, tłuszczów i suplementów w diecie. Wyszczególniono także rolę i sposoby nawodnienia wśród sportowców. Dodatkowo znajdziemy w niej wiadomości o fizjologii sportu, potrzebne do zrozumienia wielu zjawisk związanych z trawieniem, przyswajaniem składników i działaniem poszczególnych diet. W książce zamieszczone są także przykładowe założenia dotyczące diety i jej modyfikacji dla osób uprawiających różne dyscypliny sportu, w zależności od tego co jest celem do osiągnięcia dla sportowca oraz w jakim okresie treningowym się on znajduje. Jest to warte uwagi źródło informacji dla osób aktywnych fizycznie, poszukujących propozycji posiłków i przepisów odpowiednio zbilansowanych pod względem zawartości składników odżywczych.
Książka jest zaadresowana do osób szukających odpowiedzi na pytanie jak dieta wpływa na aktywność fizyczną i wyniki sportowe. Przepełniona konkretną wiedzą na temat odżywiania wniesie dużo dobrego w życie każdej aktywnej osoby. Pozwala zdobyć istotną wiedzę dotyczącą funkcjonowania naszego organizmu, procesów w nim zachodzących oraz budowy i składu produktów jakie na co dzień przyswaja nasz organizm. Jest to doskonała pozycja dla każdego, kto interesuje się dietetyką w aktywności fizycznej oraz zdrowym żywieniem z praktycznego punktu widzenia. Jej ogromną zaletę stanowi fakt, że istotne i nie zawsze proste kwestie opisywane są w sposób przystępny dla wszystkich.
Uważam, że ta publikacja to pozycja obowiązkowa dla osób uprawiających sport zawodowo czy amatorsko i zwracających uwagę na pożywienie, które znajduje się na ich talerzach czy w lunchboxach! Zawiera mnóstwo użytecznych, popartych wiedzą i doświadczeniem wskazówek, które czytelnik będzie mógł wykorzystać. Warto wziąć sobie do serca cenne rady autorów, którzy obalają mity żywieniowe i treningowe posługując się rzetelnymi argumentami. Przejrzyście napisana, aktualna i godna polecenia książka.
Zdjęcie tytułowe: https://zdrowyjezyk.blogspot.com/
Mizera Krzysztof , Mizera Justyna. Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie. Wydawnictwo Galaktyka, 2917.
Autor publikacji
inż. Katarzyna Woźniak
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]