Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Susze otrzymywane opisywaną metodą nie wymagają dodatku konserwantów i charakteryzują się wysoką jakością (Kondratowicz i in. 2009). Produkty suszone sublimacyjne mają niską masę i wysoką kruchość przy zachowaniu pierwotnych cech fizycznych materiału (Ochwanowska, 2017). Możliwa jest liofilizacja produktów posiadających substancje wrażliwe na wysoką temperaturę, ze względu na ich niewielki ubytek w gotowym produkcie (Rząca, Witrowa-Rajchert, 2007). Proces liofilizacji pozwala zachować w znaczącym stopniu właściwości chemiczne, biologiczne i fizyczne naturalnych ...
Tekst zawiera 2017 wyrazów. Będziesz go czytać 10 minut i 5 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
REJESTRACJA
Ozyskaj hasło | FAQ
Literatura:
- CHILCZUK B., PERUCKA I., MATERSKA M., BUCZKOWSKA H., 2014. Zawartość luteiny, zeaksantyny i β-karotenu w liofilizowanych owocach wybranych odmian Cucurbita maxima d. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (93), 139 – 150.
- CZAJKOWSKA K., KOWALSKA H., 2017. Metody Wytwarzania przekąsek owocowych wzbogacanych w składniki naturalne. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego nr 1, 110 – 115.
- DOMIN M., GRĄDZKA A., KLUZA F., 2015. Doświadczalna ocena twardości liofilizatów truskawek. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Acta Scientiarum Polonorum Technica Agraria, 14(3-4), 41 – 51.
- FIJOŁ-ADACH E., FELEDYN-SZEWCZYK B., KAZIMIERCZAK R., STALENGA J., 2016. Wpływ systemu produkcji rolnej na występowanie substancji bioaktywnych w owocach truskawki. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego nr 1, 78 – 86.
- FLOROWSKA A., FLOROWSKI T., 2012. Kosmiczna żywność kosmiczny problem. Przemysł Spożywczy T. 66 nr 12, 36 – 38.
- GEORGE S., TOURNIAIRE F., GAUTIER H., GRUPY P., ROCK E., CARIS-VEYRAT C., 2011. Changes in the contents of carotenoids, phenolic compounds and vitamin C during technical processing and lyophilisation of red and yellow tomatoes. Food Chemistry 124, 1603-1611.
- KALETA A., GÓRNICKI K., CHOIŃSKA A., WINICZENKO R., 2013. Wpływ parametrów suszenia na ubytek masy suchej substancji podczas rehydratacji suszonych jabłek. Inżynieria Rolnicza, Z, 4(147) T. 1, 111 – 120.
- KARDAS M., K. TOCZYŃSKA K., E. GROCHOWSKA-NIEDWOROK E., 2016. Naturalne przyprawy roślinne – skład chemiczny i właściwości prozdrowotne przypraw. Przemysł Spożywczy T. 70 nr 12, 36 – 39.
- KASPER J.CH., WINTER G., FRIESS W., 2013. Recent advances and further challenges in lyophilization. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics nr 85, 162 – 169.
- KAZIMIERCZAK R., HALLMANN E., ZDUŃSKA U., 2017. Wpływ systemu produkcji na zawartość wybranych związków bioaktywnych w przyprawach ziołowych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego nr 1, 46 – 50.
- KĘDZIERSKA K., PAŁACHA Z., 2012. Wpływ temperatury na właściwości sorpcyjne liofilizowanej marchwi. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (84), 73 – 83.
- KONDRATOWICZ J., BURCZYK E., 2010. Technologiczne aspekty procesu liofilizacji. Chłodnictwo T. 45, nr 4, 54 – 59.
- KONDRATOWICZ J., BURCZYK E., JANIAK M., 2009. Liofilizacja jako sposób utrwalania żywności. Chłodnictwo T. 44 nr 1-2, 58 – 61.
- LIS H., LIS T., HOŁOWNIA A., 2011. Jakość suszu i przebieg jego rehydratacji w zależności od sposobu suszenia jabłek. Inżynieria Rolnicza 1(126), 155 – 160.
- LUE-LUE H., MIN Z., WEI-QIANG Y., ARUN S. M., DONG-FENG S., 2009. Effect of coating on post-drying of freeze-dried strawberry pieces. Journal of Food Engineering 92, 107 – 110.
- MIKOŁAJCZUK-SZCZYRBA A., MŁYNARCZYK I., MISIEWICZ A., 2016. Naturalne źródło flawonoidów i ich wpływ na zdrowie człowieka. Przemysł Spożywczy T. 70 nr 5, 36 – 38.
- MUSIELIŃSKA R., BUS B., 2015. Przegląd wybranych antyoksydantów w aspekcie bezpieczeństwa ich stosowania. Technika, Informatyka, Inżynieria Bezpieczeństwa, T. III, 93 – 112.
- NOWAK D., NIENAUTOWSKA A., 2017. Wpływ warunków liofilizacji na właściwości suszonego przecieru z owoców dzikiej róży. Postępy Techniki Przetwórstwa spożywczego nr 1, 60 – 65.
- OCHWANOWSKA E., CHMIELEWSKI J., ŁABA S., ŻEBER-DZIKOWSKA I., 2017. Liofilizowane owoce jagodowe właściwości antyoksydacyjne. Przemysł Spożywczy T. 71 nr 12, 23 – 27.
- RATTI C., 2001. Hot air and freeze-drying of high-value foods: a review.Journal od Food Engineering 49, 311 – 319.
- RUTKOWSKA J., ADAMSKA A., PIELAT M., BIAŁEK M., 2012. Porównanie składu i właściwości owoców dzikiej róży (Rosa Rugosa) utrwalanych metodami liofilizacji i suszenia konwencjonalnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (83), 32 – 43.
- RZĄCA M., WITROWA-REJCHERT D., 2007. Suszenie żywności w niskiej temperaturze. Przemysł Spożywczy T. 61 nr 4, 30 – 35.
- SKIEPKO N., CHWASTOWSKA-SIWIECKA I., KONDRATOWICZ J., 2015. Właściwości Likopenu i jego wykorzystanie do produkcji żywności funkcjonalnej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość nr 6, 20 – 32.
- TRYZNO E., ŚLEDŹ M., WITROWA-RAJCHERT D., 2015. Wpływ warunków przechowywania na wybrane właściwości liofilizowanych malin. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych nr 581, 113 – 122.
- WAHL V., KHINAST J., PAUDEL A., 2016. Lyophilized protein powders: A review of analytical tools for root casue analysis of lot-to-lot variability. Trends in Analytical Chemistry 82, 468 – 491.
- WITROWA-RAJCHERT D., 2008. Suszarki sublimacyjne do żywności. Przemysł Spożywczy T. 62 nr 4, 14 – 20.
- ZABORSKA A., KRÓL J., BRODZIAK A., 2015. Witamina a funkcje i znaczenie dla człowieka. Przemysł Spożywczy, T. 69 nr 7, 36 – 38.
- ZIELIŃSKA A., NOWAK I., 2014. Tokoferole i tokotrienole jako witamina E. Chemik 68, 7, 585 – 591.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl