Selen to pierwiastek śladowy, który jest niezbędny do zachowania pełni zdrowia. Niestety, Polska leży na terenach w niego ubogich, dlatego obserwuje się niedobory selenu w diecie Polaków. Naukowcy podpowiadają, że rozwiązaniem może być suplementacja zarówno gleby, jak i samej żywności. Czy jesteśmy świadomi rangi tego problemu?
Niedobory mogą być następstwem jedzenia coraz gorszego pożywienia, produktów wysoko przetworzonych oraz pochodzących z nieodpowiednio prowadzonych upraw. Produkty są coraz „dorodniejsze”, ale zawartość składników odżywczych i mineralnych w nich obecnych sukcesywnie spada i następuje „rozcieńczenie” wielu związków w roślinach.
Selen z początku uznany był za pierwiastek toksyczny. Dopiero w drugiej połowie XX wieku wykazano, że jego niewielkie ilości mają korzystne działanie na organizm człowieka. W glebach jest go średnio od 0,1 do 2 mg/kg [1]. Niestety, na terenach gdzie ...
Tekst zawiera 1245 wyrazów. Będziesz go czytać 6 minut i 13 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska
Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]