Selen – ważny mikropierwiastek w diecie Polaków  

Karolina Jachimowicz-Rogowska
  

    Karolina Jachimowicz-Rogowska
Abstrakt:

Selen to pierwiastek śladowy, który jest niezbędny do zachowania pełni zdrowia. Niestety, Polska leży na terenach w niego ubogich, dlatego obserwuje się niedobory selenu w diecie Polaków. Naukowcy podpowiadają, że rozwiązaniem może być suplementacja zarówno gleby, jak i samej żywności. Czy jesteśmy świadomi rangi tego problemu?


Data publikacji: 21.10.2019 r.    •    Typ publikacji: Krótkie doniesienie

Cytowanie:
  • Jachimowicz-Rogowska K: Selen – ważny mikropierwiastek w diecie Polaków, Journal of NutriLife, 2019, 10, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=340 [dostęp: 2024.09.13]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
selen, pierwiastki, dietoprofilaktyka

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Karolina Jachimowicz-Rogowska
  

    Karolina Jachimowicz-Rogowska
Abstract:

Publication date: 21.10.2019 r.    •    Publication type: Krótkie doniesienie

Citation:
  • Jachimowicz-Rogowska K: , Journal of NutriLife, 2019, 10, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=340 [access: 2024.09.13]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Niedobory mogą być następstwem jedzenia coraz gorszego pożywienia, produktów wysoko przetworzonych oraz pochodzących z nieodpowiednio prowadzonych upraw. Produkty są coraz „dorodniejsze”, ale zawartość składników odżywczych i mineralnych w nich obecnych sukcesywnie spada i następuje „rozcieńczenie” wielu związków w roślinach.

Selen z początku uznany był za pierwiastek toksyczny. Dopiero w drugiej połowie XX wieku wykazano, że jego niewielkie ilości mają korzystne działanie na organizm człowieka. W glebach jest go średnio od 0,1 do 2 mg/kg [1]. Niestety, na terenach gdzie ...

Tekst zawiera 1245 wyrazów. Będziesz go czytać 6 minut i 13 sekund.



Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Wierzbicka M., Bulska E., et al.: Selen. Pierwiastek ważny dla zdrowia, fascynujący dla badacza; Malamut, Warszawa, 2007
  2. Sher L.: Role of thyroid hormones in the effects of selenium on mood, behawior and cognitive function; Med. Hypotheses, 2001; 57 (4): 480-483
  3. Rayman M.P.: The importance of selenium to human health; Lancet 2000; 356: 233-241
  4. Zagrodzki P., Łaszczyk P.: Selen a choroby układu sercowo-naczyniowego – wybrane zagadnienia; Postępy Hig Med. Dosw. 2006; 60: 624-631
  5. Tanguy S., Morel S., et al.: Preischemic selenium status as a major determinant of myocardial infarct size in vivo in rats; Antioxid Redox Signal. 2004; 6(4):792-796
  6. Vezina D., Mauffette F., et al.: Selenium-vitamin E supplementation in infertile men. Effects on semen parameters and micronutrient levels and distribution; Biol. Elem. Res. 1996; 53(1-3): 65-83
  7. Keskes-Ammar L., Feki-Chakroun N., et al.: Sperm oxidative stress and the effect of an oral vitamin E and selenium suplement on semen quality in infertile men; Arch. Androl. 2003; 49(2): 83-94
  8. Waters D.J., Chiang E.C., et al.: Making sense of sex and supplements: differences in the anticarcinogenic effects of selenium in men and women; Mutation Res. 2004; 551: 91-107
  9. Rohrmann S., Smit E., et al.: Third National Health and Nutrition Examination Survey. Association between serum concentraions of micronutrients and lower urinary tract symptoms in older men in the Third National Health and Nutrition Examination Survey; Urology. 2004; 64: 504-509
  10. Rayman M.P.: Selenium and human health; Lancet. 2012; 379(9822): 1256-68
  11. Ogawa-Wong A.N., Berry M.J., et al.: Selenium and metabolic disorders: an emphasise on type 2 diabetes risk; Nutrients. 2016, Feb 6;8(2)
  12. EFSA Journal 2009; 7(9): 1220
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska

mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska

Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Anoreksja chorobą dziedziczną
Anoreksja chorobą dziedziczną
Żywność funkcjonalna - przykłady i znaczenie w diecie człowieka
Żywność funkcjonalna - przykłady i znaczenie w diecie człowieka
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif