W obecnych czasach na sklepowych półkach możemy znaleźć mnogość produktów zero kalorii. Od napojów gazowanych, przez sosy, po makarony. Tak, właśnie taką nowością mogą cieszyć się konsumenci pragnący zrzucić zbędne kilogramy. Jakie cechy i możliwości zastosowania ma bezkaloryczny makaron? Skąd wywodzi się ten przysmak?
Makaron shirataki to wcale nie nowość. Znany jest populacji azjatyckiej od wieków. Na pozostałych kontynentach pojawił się stosunkowo niedawno i od razu został odkryty przez osoby odchudzające się i minimalizujące ilość węglowodanów w swojej diecie.
Głównym jego składnikiem jest woda, gdyż stanowi aż 97% produktu (tyle samo, ile jest jej w ogórku). Sekret tkwi jednak w jego drugim komponencie - mące z bulwy Konnyaku (Amorphophallus konjac). Jest to naturalna substancja zagęszczająca, która chłonie do 200 razy więcej wody w stosunku do swojej objętości. Może być stosowana jako ...
Tekst zawiera 837 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 11 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska
Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]