Na sukces sportowy składa się nie tylko właściwie poprowadzony trening, ale również odpowiednio skomponowana dieta i dobrana indywidualnie suplementacja. Nieprawidłowe odżywianie może negatywnie wpłynąć na adaptację organizmu do wysiłku, a także ograniczyć wyczekiwane osiągnięcia treningowe. Nie zawsze uda się dostarczyć właściwej ilości energii, makroskładników (białka, tłuszcze, węglowodany), błonnika pokarmowego, minerałów, witamin oraz aminokwasów egzogennych z dietą. A wtedy warto pomyśleć o suplementacji.
Suplementacja wspomaga sportowca w ciężkich treningach, zwiększa wydolność, uzupełnia podstawowe niedobory pokarmowe, wspiera w walce z zaburzeniami metabolicznymi, wzmaga koncentrację oraz poprawia szybkość reakcji [1].
Witamina D3 jest niedoborowa w diecie praktycznie każdego człowieka, a więc u sportowców należy zwrócić szczególną uwagę na jej podaż. Jej zadaniem jest stabilizacja układu immunologicznego, utrzymanie równowagi gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz prawidłowej struktury kości. Zwiększa masę i siłę mięśni, poprawia wydolność i wspiera w regeneracji organizmu [2]. ...
Tekst zawiera 830 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 9 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska
Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]