Czy na oliwie z oliwek można smażyć?  

Karolina Jachimowicz
  

    Karolina Jachimowicz
Abstrakt:

Jeszcze do niedawna sama byłam przekonana, że nie. Jednak sprawa wydaje się być bardziej skomplikowana. Wiele obiegowych, powszechnych opinii na temat oliwy nie ma rzetelnego, naukowego potwierdzenia. Ten tekst ma na celu rozwiać wszelkie wątpliwości, bez dolewania oliwy do ognia.


Data publikacji: 07.10.2019 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Jachimowicz K.: Czy na oliwie z oliwek można smażyć?, Journal of NutriLife, 2019, 10, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=336 [dostęp: 2019.10.17]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:


Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Karolina Jachimowicz
  

    Karolina Jachimowicz
Abstract:

Publication date: 07.10.2019 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Jachimowicz K.: , Journal of NutriLife, 2019, 10, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=336 [access: 2019.10.17]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Bezapelacyjnie można stwierdzić, że oliwa z oliwek ma wiele walorów zarówno smakowych, jak i prozdrowotnych. Jest wartościowym składnikiem diety, czego przykładem jest populacja znad basenu Morza Śródziemnego, gdzie ryzyko zapadalności na choroby układu sercowo-naczyniowego jest bardzo niskie. Oliwa z oliwek składa się głównie z jednonienasyconego kwasu oleinowego (68-75%), działającego protekcyjnie na serce, gdyż chroni lipoproteiny osocza przed utlenianiem. Jednocześnie uboga jest w kwasy tłuszczowe nasycone (10-15%) i wielonienasycone (8-12%). To czyni ją odporną na utlenianie, ...




Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Rangel-Zuñiga OA., Haro C., Tormos C., et al.: Frying oils with high natural or added antioxidants content, which protect against postprandial oxidative stress, also protect against DNA oxidation damage. Eur J Nutr. 2017 Jun;56(4):1597-1607
  2. Majchrzak T., Lubinska M., Różańska A.: Thermal degradation assessment of canola and olive oil using ultra-fast gas chromatography coupled with chemometrics. Monatsh Chem. 2017;148(9):1625-1630
  3. Olivero-David R., Mena C., Pérez-Jimenez MA., et al.: Influence of Picual olive ripening on virgin olive oil alteration and stability during potato frying. J Agric Food Chem. 2014 Dec 3;62(48):11637-46
  4. Zribi A., Jabeur H., Aladedunye F., et al.: Monitoring of quality and stability characteristics and fatty acid compositions of refined olive and seed oils during repeated pan- and deep-frying using GC, FT-NIRS, and chemometrics. J Agric Food Chem. 2014 Oct 22;62(42):10357-67
  5. Ramírez-Anaya Jdel P., Samaniego-Sánchez C., et al.: Phenols and the antioxidant capacity of Mediterranean vegetables prepared with extra virgin olive oil using different domestic cooking techniques. Food Chem. 2015 Dec 1;188:430-8
  6. Sales-Campos H., Souza PR.: An overview of the modulatory effects of oleic acid in health and disease. Mini Rev Med Chem. 2013 Feb;13(2):201-10
  7. Rutkowska J., Zbikowska A.: Quality of the various vegetable oils available on the Polish market. Rocz Panstw Zakl Hig. 2007;58(3):515-24
  8. http://www.gea.si/en/health/oxidative-stability-rancimat/
  9. Casal S., Malheiro R., Sendas A., et al.: Olive oil stability under deep-frying conditions. Food Chem Toxicol. 2010 Oct;48(10):2972-9
  10. Galeone C., Talamini R., Levi F., et al.: Fried foods, olive oil and colorectal cancer. Ann Oncol. 2007 Jan;18(1):36-9
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Karolina Jachimowicz

lic. Karolina Jachimowicz

Studentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie oraz trener personalny. Zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną interesuje się od 6 lat. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metabolizm kwasu foliowego a stan zdrowia - metylacja
Metabolizm kwasu foliowego a stan zdrowia - metylacja

Tematyka publikacji


DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2019 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif