Czy na oliwie z oliwek można smażyć?  

Jeszcze do niedawna sama byłam przekonana, że nie. Jednak sprawa wydaje się być bardziej skomplikowana. Wiele obiegowych, powszechnych opinii na temat oliwy nie ma rzetelnego, naukowego potwierdzenia. Ten tekst ma na celu rozwiać wszelkie wątpliwości, bez dolewania oliwy do ognia.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Bezapelacyjnie można stwierdzić, że oliwa z oliwek ma wiele walorów zarówno smakowych, jak i prozdrowotnych. Jest wartościowym składnikiem diety, czego przykładem jest populacja znad basenu Morza Śródziemnego, gdzie ryzyko zapadalności na choroby układu sercowo-naczyniowego jest bardzo niskie. Oliwa z oliwek składa się głównie z jednonienasyconego kwasu oleinowego (68-75%), działającego protekcyjnie na serce, gdyż chroni lipoproteiny osocza przed utlenianiem. Jednocześnie uboga jest w kwasy tłuszczowe nasycone (10-15%) i wielonienasycone (8-12%). To czyni ją odporną na utlenianie, ...

Tekst zawiera 902 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 30 sekund.



Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Rangel-Zuñiga OA., Haro C., Tormos C., et al.: Frying oils with high natural or added antioxidants content, which protect against postprandial oxidative stress, also protect against DNA oxidation damage. Eur J Nutr. 2017 Jun;56(4):1597-1607
  2. Majchrzak T., Lubinska M., Różańska A.: Thermal degradation assessment of canola and olive oil using ultra-fast gas chromatography coupled with chemometrics. Monatsh Chem. 2017;148(9):1625-1630
  3. Olivero-David R., Mena C., Pérez-Jimenez MA., et al.: Influence of Picual olive ripening on virgin olive oil alteration and stability during potato frying. J Agric Food Chem. 2014 Dec 3;62(48):11637-46
  4. Zribi A., Jabeur H., Aladedunye F., et al.: Monitoring of quality and stability characteristics and fatty acid compositions of refined olive and seed oils during repeated pan- and deep-frying using GC, FT-NIRS, and chemometrics. J Agric Food Chem. 2014 Oct 22;62(42):10357-67
  5. Ramírez-Anaya Jdel P., Samaniego-Sánchez C., et al.: Phenols and the antioxidant capacity of Mediterranean vegetables prepared with extra virgin olive oil using different domestic cooking techniques. Food Chem. 2015 Dec 1;188:430-8
  6. Sales-Campos H., Souza PR.: An overview of the modulatory effects of oleic acid in health and disease. Mini Rev Med Chem. 2013 Feb;13(2):201-10
  7. Rutkowska J., Zbikowska A.: Quality of the various vegetable oils available on the Polish market. Rocz Panstw Zakl Hig. 2007;58(3):515-24
  8. http://www.gea.si/en/health/oxidative-stability-rancimat/
  9. Casal S., Malheiro R., Sendas A., et al.: Olive oil stability under deep-frying conditions. Food Chem Toxicol. 2010 Oct;48(10):2972-9
  10. Galeone C., Talamini R., Levi F., et al.: Fried foods, olive oil and colorectal cancer. Ann Oncol. 2007 Jan;18(1):36-9
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska

mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska

Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metabolizm kwasu foliowego a stan zdrowia - metylacja
Metabolizm kwasu foliowego a stan zdrowia - metylacja
Żywność funkcjonalna - przykłady i znaczenie w diecie człowieka
Żywność funkcjonalna - przykłady i znaczenie w diecie człowieka
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif