Jeszcze do niedawna sama byłam przekonana, że nie. Jednak sprawa wydaje się być bardziej skomplikowana. Wiele obiegowych, powszechnych opinii na temat oliwy nie ma rzetelnego, naukowego potwierdzenia. Ten tekst ma na celu rozwiać wszelkie wątpliwości, bez dolewania oliwy do ognia.
Bezapelacyjnie można stwierdzić, że oliwa z oliwek ma wiele walorów zarówno smakowych, jak i prozdrowotnych. Jest wartościowym składnikiem diety, czego przykładem jest populacja znad basenu Morza Śródziemnego, gdzie ryzyko zapadalności na choroby układu sercowo-naczyniowego jest bardzo niskie. Oliwa z oliwek składa się głównie z jednonienasyconego kwasu oleinowego (68-75%), działającego protekcyjnie na serce, gdyż chroni lipoproteiny osocza przed utlenianiem. Jednocześnie uboga jest w kwasy tłuszczowe nasycone (10-15%) i wielonienasycone (8-12%). To czyni ją odporną na utlenianie, ...
Tekst zawiera 902 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 30 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska
Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]