Alkohol w diecie – czy jest dozwolony?  

Dla atrakcyjnego wyglądu ludzie są w stanie zrobić naprawdę wiele. Jednak w gabinecie dietetyka bardzo powszechne jest następujące zjawisko: mimo stuprocentowej mobilizacji, pacjenci nalegają, aby zostawić w ich diecie chociaż jedną rzecz, która zapewniłaby im komfort psychiczny. Jest to jak najbardziej zrozumiałe i tolerowane przez dietetyków. Dla jednej osoby będzie to łyżeczka cukru do porannej kawy, dla innej pasek czekolady na deser, jeszcze dla innej… pewna ilość alkoholu wypita podczas wieczoru spędzanego ze znajomymi. I niech tak będzie! Kontrolowane, małe “wyskoki” żywieniowe nie wpłyną na ogólny sukces redukcyjny diety. Jednak pojawia się pytanie - czy należy wyeliminować całkowicie alkohol z diety, a jeśli nie, to na ile i na co można sobie pozwolić, czyli gdzie kończy się umiar, a zaczyna upojenie alkoholowe?

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Małe negocjacje, duże korzyści

Polacy nadużywają alkoholu. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organisation) klasyfikuje alkohol na trzecim miejscu, wymieniając czynniki zagrożenia zdrowia dla Europejczyków. Każda jego zredukowana ilość (jeśli wiemy, że wcześniej był stosowany w nadmiarze) będzie krokiem naprzód dla pacjenta. Dietetyk widząc problem powinien zaproponować stopniowe ograniczanie alkoholu w diecie, a z pewnością po jakimś czasie nie będzie on już niezbędny. Małe negocjacje, czyli wspomniane wyżej czekolada, cukier czy właśnie alkohol, to z punktu widzenia specjalisty elementy, ...

Tekst zawiera 1110 wyrazów. Będziesz go czytać 5 minut i 33 sekundy.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Karolina Jachimowicz

lic. Karolina Jachimowicz

Studentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie oraz trener personalny. Zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną interesuje się od 6 lat. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Kasza jako wartościowy produkt żywieniowy
Kasza jako wartościowy produkt żywieniowy
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif