Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka  

Diana Surma
  

    Diana Surma
Abstrakt:

Wysiłki wielu naukowców skupiają się na poznaniu mechanizmów oddziaływania składników pokarmu na organizm człowieka. Umiejętność świadomego doboru pożywienia, w celu uzyskania określonej zmiany w organizmie jest niezwykle cenną wiedzą dla każdego konsumenta, dbającego o swoje ciało, zdrowie i samopoczucie. Jednym z prozdrowotnych składników żywności są probiotyki, które obecne w diecie mogą przyczynić się m.in. do zmniejszenia objawów alergii, wrzodów, infekcji dróg moczowo-płciowych czy zespołu jelita nadwrażliwego. Ich źródłem mogą być produkty spożywcze jak np. mleczne napoje fermentowane lub specjalnie przygotowane suplementy diety.


Data publikacji: 03.06.2012 r.    •    Typ publikacji: Krótkie doniesienie

Cytowanie:
  • Surma D.: Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka, Journal of NutriLife, 2012, 06, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=33 [dostęp: 2017.06.23]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, układ odpornościowy, MALT, GALT

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Diana Surma
  

    Diana Surma
Abstract:

Publication date: 03.06.2012 r.    •    Publication type: Krótkie doniesienie

Citation:
  • Surma D.: , Journal of NutriLife, 2012, 06, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=33 [access: 2017.06.23]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

   Organizm ludzki można traktować jak pewnego rodzaju ekosystem. Jest on bowiem zamieszkiwany  przez miliony mikroorganizmów. Ich zadaniem jest zapewnienie mu prawidłowego funkcjonowania oraz zapobieganie powstania procesów chorobotwórczych. Najwięcej z nich, bo aż 200 gatunków znajduje się w jelicie grubym, które pełni ważna rolę w organizmie człowieka, dlatego też bardzo ważne dla zdrowia jest aby ilość „dobrych” bakterii utrzymywał się na odpowiednio wysokim poziomie. Ich mała ilość może przyczyniać się do namnożenia się bakterii potencjalnie chorobotwórczych, mogących przyczynić się do spadku ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Burek, R. (1997) Encyklopedia popularna PWN. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
  2. Field, CJ., Johnson, IR., Schley, PD., (2002) Nutrients and their role in host resistance to infection. J Leuk Biol 71,16-32
  3. Górska, S., Jarząb, A., Gamian, A. (2009) Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako stymulatory układu odpornościowego. Postepy Hig Med. Dos. 63, 653-667
  4. Kędzior, A. (2009), Działanie probiotyków na organizm człowieka. Cz. II. Zastosowanie probiotyków w leczeniu i profilaktyce chorób. Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2009, s. 50-57
  5. Michałkiewicz, J., Krotkiewski, M., Gackowska, L., Wyszomirska-Gołda, M., Helmin, A., Dzierżanowska, D., Madaliński, K. (2003) Immunomodulujący wpływ probiotyków na reakcje odpornościowe. Medyk, 135-145.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Diana Surma

mgr inż. Diana Surma


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Metody przeciwdziałania utlenianiu składników piwa
Metody przeciwdziałania utlenianiu składników piwa
Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej
Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac
Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif