Wysiłki wielu naukowców skupiają się na poznaniu mechanizmów oddziaływania składników pokarmu na organizm człowieka. Umiejętność świadomego doboru pożywienia, w celu uzyskania określonej zmiany w organizmie jest niezwykle cenną wiedzą dla każdego konsumenta, dbającego o swoje ciało, zdrowie i samopoczucie. Jednym z prozdrowotnych składników żywności są probiotyki, które obecne w diecie mogą przyczynić się m.in. do zmniejszenia objawów alergii, wrzodów, infekcji dróg moczowo-płciowych czy zespołu jelita nadwrażliwego. Ich źródłem mogą być produkty spożywcze jak np. mleczne napoje fermentowane lub specjalnie przygotowane suplementy diety.
Organizm ludzki można traktować jak pewnego rodzaju ekosystem. Jest on bowiem zamieszkiwany przez miliony mikroorganizmów. Ich zadaniem jest zapewnienie mu prawidłowego funkcjonowania oraz zapobieganie powstania procesów chorobotwórczych. Najwięcej z nich, bo aż 200 gatunków znajduje się w jelicie grubym, które pełni ważna rolę w organizmie człowieka, dlatego też bardzo ważne dla zdrowia jest aby ilość „dobrych” bakterii utrzymywał się na odpowiednio wysokim poziomie. Ich mała ilość może przyczyniać się do namnożenia się bakterii potencjalnie chorobotwórczych, mogących przyczynić się do spadku ...
Tekst zawiera 1632 wyrazów. Będziesz go czytać 8 minut i 9 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
mgr inż. Diana Surma
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]