Wszystkim doskonale znane są różne rodzaje i gatunki miodów, jak chociażby miody spadziowe pozyskiwane ze spadzi iglastej lub liściastej, miody nektarowe: wrzosowe, z facelii błękitnej, gryczane, wielokwiatowe oraz miody mieszane nektarowo-spadziowe. Wszystkie te miody cechują się różnymi właściwościami prozdrowotnymi, wynikającymi m. in. z rodzaju nektaru lub spadzi pobranej przez pszczoły. Są jednak rośliny, cechujące się właściwościami prozdrowotnymi, którymi pszczoły się nie interesują lub z których pobranie nektaru jest niemożliwe. Z tego względu, powstały ziołomiody – miody wytwarzane przez pszczoły z podanych im pożywek z różnych rodzajów ekstraktów roślinnych (pokrzywa, aloes czy brokuł) cechujące się właściwościami prozdrowotnymi, właściwymi dla tych roślin.
Pierwszym naukowcem, który zajął się tematem karmienia pszczół sztucznym nektarem, był rosyjski naukowiec i pszczelarz Iojrisz. Otrzymał on około 85 rodzajów miodów witaminowo-leczniczych – do sztucznego nektaru, który podawał pszczołom, dodawał on substancje antybiotyczne, witaminy, substancje roślinne czy też napary z dzikiej róży oraz wywary z korzenia żeń-szenia. Ponadto, naukowiec zaobserwował, że metoda produkcji miodu jest bardzo ekonomiczna w okresie jesieni oraz wiosny (są to te pory roku, gdzie nie ma pożytków roślinnych, a pszczoły żywią ...
Tekst zawiera 1627 wyrazów. Będziesz go czytać 8 minut i 8 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
mgr inż. Karolina Ferysiuk
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Zainteresowania: wpływ żywności na zdrowie człowieka, historia żywności - czyli kto wymyślił te danie i skąd się wzięło, fantastyka - niech żyją konwenty. Obecnie na diecie "seafood diet" - I see food and I eat it. [profil autora]