Charakterystyka ziołomiodów  

Opublikowano: 20.09.2019 r.


Wszystkim doskonale znane są różne rodzaje i gatunki miodów, jak chociażby miody spadziowe pozyskiwane ze spadzi iglastej lub liściastej, miody nektarowe: wrzosowe, z facelii błękitnej, gryczane, wielokwiatowe oraz miody mieszane nektarowo-spadziowe. Wszystkie te miody cechują się różnymi właściwościami prozdrowotnymi, wynikającymi m. in. z rodzaju nektaru lub spadzi pobranej przez pszczoły. Są jednak rośliny, cechujące się właściwościami prozdrowotnymi, którymi pszczoły się nie interesują lub z których pobranie nektaru jest niemożliwe. Z tego względu, powstały ziołomiody – miody wytwarzane przez pszczoły z podanych im pożywek z różnych rodzajów ekstraktów roślinnych (pokrzywa, aloes czy brokuł) cechujące się właściwościami prozdrowotnymi, właściwymi dla tych roślin.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

WSTĘP

Pierwszym naukowcem, który zajął się tematem karmienia pszczół sztucznym nektarem, był rosyjski naukowiec i pszczelarz Iojrisz. Otrzymał on około 85 rodzajów miodów witaminowo-leczniczych – do sztucznego nektaru, który podawał pszczołom, dodawał on substancje antybiotyczne, witaminy, substancje roślinne czy też napary z dzikiej róży oraz wywary z korzenia żeń-szenia. Ponadto, naukowiec zaobserwował, że metoda produkcji miodu jest bardzo ekonomiczna w okresie  jesieni oraz wiosny (są to te pory roku, gdzie nie ma pożytków roślinnych, a pszczoły żywią ...




Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Czaplicki Janusz „Od ziołomiodów do słodzi ziołowych”  Pasieka 2/2003 str. 62 – 66
  2. Czaplicki Janusz „Garść informacji o ziołomiodach” Pasieka 3/2003 str. 4 – 50
  3. Kędzia Bogdan, Hołderna-Kędzia Elżbieta „Ziołomiody, cz. 3. Właściwości biologiczne i dziąłanie lecznicze ziołomiodów”  Pasieka 6/2013 str. 38 – 41
  4. Kędzia Bogdan, Hołderna-Kedzie Elżbieta „Ziołomiody, cz.4. Możliwości leczniczego i zapobiegawczego stosowanie ziołomiodów” Pasieka 1/2014 str. 39 – 41
  5. Kędzia Bogdan, Kostrzewski Zygmunt „Ziołomiody, cz. 1. Historia, wytwarzanie, skład chemiczny” Pasieka 4/2013 str. 42 – 45
  6. Kędzia Bogdan, Kostrzewski Zygmunt „Ziołomiody, cz. 2. Skład chemiczny, wymagania normatywne”  5/2013 str. 54 – 57
  7. Kostrzewski Zygmunt „Ziołomiody – sposób pozyskiwania” Pasieka 3/2014 str. 38 – 41
  8. Sterkowicz Piotr, Opoka Mariusz, Sterkowicz Jan „Ziołomiód brokułowy” Pasieka 2/2004 str. 50 – 52
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Karolina Ferysiuk

mgr inż. Karolina Ferysiuk

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Zainteresowania: wpływ żywności na zdrowie człowieka, historia żywności - czyli kto wymyślił te danie i skąd się wzięło, fantastyka - niech żyją konwenty. Obecnie na diecie "seafood diet" - I see food and I eat it. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Rola kwasów tłuszczowych w leczeniu depresji
Rola kwasów tłuszczowych w leczeniu depresji
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2019 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif