Kasza jako wartościowy produkt żywieniowy  

Kasze należą do produktów zbożowych o wysokich walorach odżywczych, bogatych w błonnik, przyswajalne węglowodany złożone, witaminy i sole mineralne. Stanowią ważny element diety Polaków. Są spożywane jako danie główne, jako dodatek do zup lub na słodko, jako deser. Biorąc pod uwagę prozdrowotne działanie kaszy na organizm ludzki w każdym wieku życia, organizowanych jest wiele spotkań i programów promujących ten cenny produkt w żywieniu człowieka.

Celem badań była analiza stanu wiedzy na temat kasz, częstotliwości i formy w jakiej jest spożywana, głównie w gospodarstwach domowych prowadzonych przez młode matki. Badania potwierdzają docenianie walorów odżywczych, wzrost udziału w menu kasz z odmian roślin dziko rosnących, technik ich przyrządzania oraz udziału w żywieniu dzieci.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl

Wstęp

Kasze od wieków goszczą na polskich stołach. Kuchnię staropolską cechowało zamiłowanie do potraw opartych na ziarnach zbóż. Wśród nich na pierwszym miejscu był oczywiście chleb, na drugim znajdowała się kasza [8]. Wyrabiano ją z żyta, jęczmienia, pszenicy, owsa, orkiszu, gryki, a nawet grochu i soczewicy. Przez stulecia zdobycie miski kaszy stanowiło główny cel codziennych trosk i pracowitych zabiegów większości ludzi [2]. Na bazie kasz robiono pożywne i zawiesiste zupy, które jadano z kwaśnym mlekiem, serem, okraszone olejem, masłem lub skwarkami. Jedli ją ...

Tekst zawiera 2319 wyrazów. Będziesz go czytać 11 minut i 35 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Sych M.: Nasze Kasze. Grupa Wydawnicza Foksal, Warszawa 2012, s. 9.
  2. Dumanowski J.: Staropolskie wariacje na temat kaszy, http://www.wilanow-palac.art.pl/staropolskie_wariacje_na_temat_kaszy.html, dostęp: 15.05.2017.
  3. Koleśnikow M.: Spożycie kasz nieznacznie wzrosło. Czy to już trend?, www.portalspozywczy.pl, dostęp15.05.2017.
  4. Spożycie kaszy w Polsce przeżywa renesans, URL: http://www.portalspozywczy.pl/zboza/wiadomosci/spozycie-kaszy-w-polsce-przezywa-renesans,129122.html
  5. Wyniki badań nt. spożycia kaszy, URL: http://www.lubiekasze.pl/wyniki-badania-nt-spozycia-kaszy, dostęp: 9.06.2015.
  6. Polacy jedzą bardzo mało kaszy i nie doceniają jej właściwości zdrowotnych. Polskie drogi gastronomii, nr 05/2015 http://drogi-gastronomii.pl/2015/05/14/5660/ , dostęp: 15.05.2015.
  7. Świderski F.: Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2003, s. 321.
  8. Borowy T.: Kasza-produkt wartościowy sam w sobie. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2014, 04, s.8.
  9. Sych M.: Nasze Kasze. Grupa Wydawnicza Foksal, Warszawa 2012, s. 11.
  10. Jurga R.: Prawie wszystko o kaszach. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2014, 03, s.14.
  11. Świderski F.: Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2003, s., s.322.
  12. O kampanii. URL: http://www.lubiekasze.pl/wszystko-o-kaszy/dlaczego-warto-jesc-kasze, (dostęp: 10.06.2015).
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr hab. Barbara Krzysztofik

dr hab. Barbara Krzysztofik


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]


Zobacz także

Sok z buraka i aktywność fizyczna jako czynniki usprawniające funkcjonowanie mózgu osób starszych
Sok z buraka i aktywność fizyczna jako czynniki usprawniające funkcjonowanie mózgu osób starszych
Krótka charakterystyka procesu krystalizacji miodów
Krótka charakterystyka procesu krystalizacji miodów
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif