Charakterystyka wybranych produktów mlecznych  

Sylwia Igras
  

    Sylwia Igras
Abstrakt:

Jednym z podstawowych składników codziennej, prawidłowej diety człowieka są produkty mleczarskie. Produkty te, mogą skrajnie różnić się składem chemicznym, wartością odżywczą, właściwościami funkcjonalnymi. Dlatego też,  prawidłowo zbilansowana dieta to nie tylko obecność dowolnego produktu mleczarskiego ale i również ich poprawny dobór pod względem jakościowym i funkcyjnym. W artykule scharakteryzowano takie główne produkty jak: mleko spożywcze (pasteryzowane, UHT, ESL), jogurt, kefir, mleko zsiadłe, sery podpuszczkowe dojrzewające, sery twarogowe i sery topione.


Data publikacji: 08.05.2012 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Igras S.: Charakterystyka wybranych produktów mlecznych, Journal of NutriLife, 2012, 05, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=32 [dostęp: 2017.08.20]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
mleko, UHT, ESL, jogurt, kefir, mleko zsiadłe, ser podpuszczkowy, ser twarogowy, ser topiony, probiotyki, żywienie, dieta, ser

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Sylwia Igras
  

    Sylwia Igras
Abstract:

Publication date: 08.05.2012 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Igras S.: , Journal of NutriLife, 2012, 05, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=32 [access: 2017.08.20]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Mleko spożywcze

      W Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 sierpnia 2004 r. (Dz. U. Nr 188, poz. 1946) w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych mleko spożywcze zdefiniowano jako „uzyskane w drodze obróbki cieplnej, oferowane do sprzedaży konsumentowi lub instytucjom w postaci mleka: pasteryzowanego, UHT, sterylizowanego, pasteryzowanego w wysokiej temperaturze, UHT i sterylizowanego”.

      Na rynku powszechnie dostępne są dwa rodzaje mleka spożywczego: pasteryzowane i UHT. Nowością jest mleko produkowane w technologii ESL. Informacja o rodzaju obróbki cieplnej ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Barłowska J.: Mleko krowie jako źródło niezbędnych w diecie człowieka składników mineralnych i witamin, Przegląd Mleczarski 8/2008, 18-20.
  2. Cichosz G., Czeczot H.: Sery dojrzewające- żywność funkcjonalna, Przegląd Mleczarski 4/2009, 4-8.
  3. Czerwińska D.: Produkty o obniżonej zawartości sodu, Przemysł Spożywczy 12/2011, 14-16.
  4. Garczewska-Murzyn A.: Sery topione w Polsce, Przegląd Mleczarski 7/2011, 22-24.
  5. Gołąbek J.: Produkcja sera twarogowego klinki metodą tradycyjną z uwzględnieniem nowych udoskonaleń technologii i pakowania, Przegląd Mleczarski 11/2011, 22-23.
  6. Gustaw W., Kozioł J., Solarska E.: Produkcja, właściwości i przetwórstwo mleka ekologicznego, Przegląd Mleczarski 1/2011, 4-7.
  7. Kuczyńska B., Puppel K. i inni: Wartość odżywcza mleka i siary pochodzących od różnych gatunków zwierząt, Przegląd Hodowlany 11/2009, 12 -17.
  8. Litwińczuk A., Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M.: Surowce zwierzęce ocena i wykorzystanie, PWRiL, Warszawa, 2004, ISBN 83-09-01783-9.
  9. Markiewicz M., Chojnowski W.: Charakterystyka serów topionych, Przegląd Mleczarski 7/2011, 4-5.
  10. Marszałkowska-Jakubik J.: Tłuste sery nie dla każdego, Przegląd Mleczarski 7/2011, 14-15.
  11. Marszałkowska-Jakubik J.: Twarogi, Przegląd Mleczarski 11/2011, 20-21.
  12. Marszałkowska-Jakubik J.: Żółty plasterek zdrowia, Przegląd Mleczarski 8/2011, 19-19.
  13. Molska I., Nitkiewicz E., Wyrobek I.: Charakterystyka mikroflory kefiru, Przegląd Mleczarski 12/2008, 4-6.
  14. Piekut M.: Rynek jogurtów w Polsce, Przegląd Mleczarski 10/2011, 44-49.
  15. Piekut M.: Produkcja oraz konsumpcja mleka i wyrobów mleczarskich, Przegląd Mleczarski 11/2011, 26-30.
  16. Sałacki K.: Sery podpuszczkowe dojrzewające, Przegląd Mleczarski 8/2011, 40-41.
  17. Siemianowski K., Szpendowski J., Bohdziewicz K.: Postęp w produkcji twarogów kwasowych, Przegląd Mleczarski 11/2011, 4-12.
  18. Sałacki K.: Ser topiony i pleśniowy, Przegląd Mleczarski 7/2011, 48-49.
  19. Sałacki K.: Sery białe, serek wiejski i serki do smarowania, Przegląd Mleczarski 11/2011, 32-33.
  20. Sałacki K.: Mleko spożywcze, Przegląd mleczarski 8/2011, 50-52.
  21. Śmietana Z., Bohdziewicz K., Derengiewicz W.: Sery- żywność funkcjonalna, atrakcyjna i bezpieczna, Przegląd Mleczarski 3/2006,4-7.
  22. Żebrowska A., Bonczar G., Molik E.: Właściwości prozdrowotne mlecznych napojów fermentowanych, Przegląd Hodowlany 8/2009, 24-26.
  23. Robinson R.K. (1993): Automation at the dairy. Modern Dairy Technology, Elsevier Applied Science Publishers, London – New York, 1: 22.
  24. Hinrichs J. (2001): Incorporation of whey proteins in cheese. International Dairy Journal, 11, 4–7: 495–503.
  25. El-Sheikh M., Farrag A., Zaghloul A. (2010): Ricotta cheese from whey protein concentrate. Journal of American Science, 6, 8: 321-325.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

inż. Sylwia Igras

inż. Sylwia Igras


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif