Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Mleko spożywcze
W Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 sierpnia 2004 r. (Dz. U. Nr 188, poz. 1946) w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych mleko spożywcze zdefiniowano jako „uzyskane w drodze obróbki cieplnej, oferowane do sprzedaży konsumentowi lub instytucjom w postaci mleka: pasteryzowanego, UHT, sterylizowanego, pasteryzowanego w wysokiej temperaturze, UHT i sterylizowanego”.
Na rynku powszechnie dostępne są dwa rodzaje mleka spożywczego: pasteryzowane i UHT. Nowością jest mleko produkowane w technologii ESL. Informacja o rodzaju obróbki cieplnej ...
Tekst zawiera 3919 wyrazów. Będziesz go czytać 19 minut i 35 sekund.
Literatura:
- Barłowska J.: Mleko krowie jako źródło niezbędnych w diecie człowieka składników mineralnych i witamin, Przegląd Mleczarski 8/2008, 18-20.
- Cichosz G., Czeczot H.: Sery dojrzewające- żywność funkcjonalna, Przegląd Mleczarski 4/2009, 4-8.
- Czerwińska D.: Produkty o obniżonej zawartości sodu, Przemysł Spożywczy 12/2011, 14-16.
- Garczewska-Murzyn A.: Sery topione w Polsce, Przegląd Mleczarski 7/2011, 22-24.
- Gołąbek J.: Produkcja sera twarogowego klinki metodą tradycyjną z uwzględnieniem nowych udoskonaleń technologii i pakowania, Przegląd Mleczarski 11/2011, 22-23.
- Gustaw W., Kozioł J., Solarska E.: Produkcja, właściwości i przetwórstwo mleka ekologicznego, Przegląd Mleczarski 1/2011, 4-7.
- Kuczyńska B., Puppel K. i inni: Wartość odżywcza mleka i siary pochodzących od różnych gatunków zwierząt, Przegląd Hodowlany 11/2009, 12 -17.
- Litwińczuk A., Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M.: Surowce zwierzęce ocena i wykorzystanie, PWRiL, Warszawa, 2004, ISBN 83-09-01783-9.
- Markiewicz M., Chojnowski W.: Charakterystyka serów topionych, Przegląd Mleczarski 7/2011, 4-5.
- Marszałkowska-Jakubik J.: Tłuste sery nie dla każdego, Przegląd Mleczarski 7/2011, 14-15.
- Marszałkowska-Jakubik J.: Twarogi, Przegląd Mleczarski 11/2011, 20-21.
- Marszałkowska-Jakubik J.: Żółty plasterek zdrowia, Przegląd Mleczarski 8/2011, 19-19.
- Molska I., Nitkiewicz E., Wyrobek I.: Charakterystyka mikroflory kefiru, Przegląd Mleczarski 12/2008, 4-6.
- Piekut M.: Rynek jogurtów w Polsce, Przegląd Mleczarski 10/2011, 44-49.
- Piekut M.: Produkcja oraz konsumpcja mleka i wyrobów mleczarskich, Przegląd Mleczarski 11/2011, 26-30.
- Sałacki K.: Sery podpuszczkowe dojrzewające, Przegląd Mleczarski 8/2011, 40-41.
- Siemianowski K., Szpendowski J., Bohdziewicz K.: Postęp w produkcji twarogów kwasowych, Przegląd Mleczarski 11/2011, 4-12.
- Sałacki K.: Ser topiony i pleśniowy, Przegląd Mleczarski 7/2011, 48-49.
- Sałacki K.: Sery białe, serek wiejski i serki do smarowania, Przegląd Mleczarski 11/2011, 32-33.
- Sałacki K.: Mleko spożywcze, Przegląd mleczarski 8/2011, 50-52.
- Śmietana Z., Bohdziewicz K., Derengiewicz W.: Sery- żywność funkcjonalna, atrakcyjna i bezpieczna, Przegląd Mleczarski 3/2006,4-7.
- Żebrowska A., Bonczar G., Molik E.: Właściwości prozdrowotne mlecznych napojów fermentowanych, Przegląd Hodowlany 8/2009, 24-26.
- Robinson R.K. (1993): Automation at the dairy. Modern Dairy Technology, Elsevier Applied Science Publishers, London – New York, 1: 22.
- Hinrichs J. (2001): Incorporation of whey proteins in cheese. International Dairy Journal, 11, 4–7: 495–503.
- El-Sheikh M., Farrag A., Zaghloul A. (2010): Ricotta cheese from whey protein concentrate. Journal of American Science, 6, 8: 321-325.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl