Pokrzywa zwyczajna jako superfood  

Ilona Aleksandrowicz
  

    Ilona Aleksandrowicz
Abstrakt:

Rośliny wykorzystywane w fitoterapii stanowią cenne źródło naturalnych składników o wielu właściwościach. Zaletą mnóstwa ziół jest powszechne występowanie, łatwa uprawa oraz stosowanie prostych zabiegów technologicznych.  Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jako bogactwo związków biologicznie czynnych uważana jest za jedną z najcenniejszych roślin stosowanych przy leczeniu bądź wspomaganiu leczenia wielu chorób. W wielu badaniach wykazano jej właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne czy hipoglikemiczne. Pokrzywa zwyczajna wydaje się być obiecującą rośliną, która posiada ogromny potencjał leczniczy. Badacze skupili swoją uwagę na działaniu moczopędnym pokrzywy oraz korzystnym wpływie rośliny na wystąpienie alergii, cukrzycy, zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Urtica dioica L. może być stosowana w różnych postaciach  jako naturalny lek, który będzie bezpiecznie i korzystnie działał przy wielu chorobach.


Data publikacji: 13.08.2019 r.    •    Typ publikacji: Krótkie doniesienie

Cytowanie:
  • Aleksandrowicz I: Pokrzywa zwyczajna jako superfood, Journal of NutriLife, 2019, 08, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=319 [dostęp: 2024.12.08]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
pokrzywa zwyczajna, Urtica dioica L, właściwości prozdrowotne, fitoterapia

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Ilona Aleksandrowicz
  

    Ilona Aleksandrowicz
Abstract:

Publication date: 13.08.2019 r.    •    Publication type: Krótkie doniesienie

Citation:
  • Aleksandrowicz I: , Journal of NutriLife, 2019, 08, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=319 [access: 2024.12.08]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Charakterystyka pokrzywy zwyczajnej

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) znajduje się w Polsce jako roślina ruderalna.  Pokrzywa zwyczajna jest bezpieczną rośliną i z powodzeniem może być stosowana jako naturalny, bezpieczny lek przy wielu schorzeniach [5]. W wielu badaniach stwierdzono brak skutków ubocznych u pacjentów przyjmujących ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej przez okres od 3 do 24 miesięcy. co świadczy o jego bezpieczeństwie w terapii długoterminowej [2].

Skład chemiczny

Pokrzywa jest cennym źródłem substancji biologicznie czynnych. Cechuje się wysoką zawartością witamin, minerałów oraz innych organicznych związków. W podziale warzyw, owoców i ziół ze względu na zawartość witaminy C pokrzywę zalicza się do grupy A - powyżej 500 mg% (mg/100g) [4].Według badania R. Nowak ziele pokrzywy zwyczajnej zawiera do 600 mg% witaminy C [8]. Nasiona tej rośliny to źródło oleju, zawierają wielonienasycone, jednonienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe. W składzie przeważa kwas linolowy i oleinowy [12]. W liściach pokrzywy zwyczajnej występują: chlorofil, ksantofil, karoten, taniny, witaminy C, K i B2, kwas pantotenowy oraz garbniki i flawonoidy (m.in kwercetyna, rutyna, izoramnetyna). Zidentyfikowano również  składniki mineralne takie jak  wapń, magnez, żelazo, krzem [1].

Właściwości prozdrowotne

Pokrzywa zwyczajna charakteryzuje się działaniem moczopędnym, z tego powodu jest stosowana w leczeniu obrzęków, kamicy nerkowej oraz chorób woreczka żółciowego [9]. Wiele badań potwierdziło korzystne działanie na czynność układu moczowego. Preparaty podawane mężczyznom z przerostem prostaty, zmniejszały ból i obrzęk oraz ułatwiały oddawanie moczu. Wyciąg z korzenia pokrzywy wpływa na zwiększenie diurezy w stanach zapalnych układu moczowego, zmniejsza objętość zalegającego moczu w pęcherzu oraz bolesność podczas jego oddawania [7]. Pokrzywa zwyczajna charakteryzuje się zdolnością chelatowania metali, natomiast wykazuje słabą aktywność wychwytywania rodników ponadtlenkowych [13]. U. dioica ze względu na bogactwo bioaktywnych składników takich jak polifenole, triterpeny, sterole, flawonoidy i lektyny bierze udział w mechanizmie obniżającym poziom glukozy we krwi oraz w mechanizmie zmniejszającym ryzyko chorób sercowo naczyniowych (CVD) [12]. Dzięki suplementacji U. dioica udaje się obniżyć skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi, indeks sercowy, a także poprawić obronę przeciwutleniającą poprzez wzrost aktywności dysmutazy ponadtlenkowej i katalazy bez zmiany stężenia enzymów. Pokrzywa zwyczajna zawiera miedź, selen i cynk – niezbędne kofaktory enzymów antyoksydacyjnych [6, 13].

Ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej może być stosowany jako naturalny środek antyseptyczny i przeciwbakteryjny. Badania naukowe potwierdziły teorie medycyny ludowej dotyczącą stosowania pokrzywy zwyczajnej w gojeniu się ran. Metanolowy ekstrakt z pokrzywy wykazał działanie przeciwbakteryjne wobec szczepów gronkowca złocistego, który jest oporny na metycylinę. [11]. Pokrzywa zwyczajna jest źródłem pochodnych tyrozyny, wykazujących działanie przeciwhistaminowe, dzięki temu może być stosowana w chorobach alergicznych. Wyciąg wodny z nasion z pokrzywy zmniejsza aktywność enzymów reakcji zapalnych powodujących objawy alergii sezonowej [10]. Napar z pokrzywy można stosować również w takich przypadkach jak nieżyty żołądka, nieżyty śluzowo-błoniaste jelit, chorobach płuc, trądziku, bólach głowy czy w stanach ogólnego osłabienia. Doustne stosowanie pokrzywy zalecane jest przy leczeniu różnego rodzaju krwawień, m.in. krwawych wymiotów, krwinkomoczu lub krwawienia z nosa. Ponadto roślina ta obniża temperaturę ciała oraz wpływa na procesy trawienne [9].

Literatura:  

  1. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Assessment report on Urtica dioica L., Urtica urens L., Urtica folium. Europen Medicines Agency. 2010, URL: http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal__HMPC_assessment_report/2012/11/WC500134484. pdf. 
  2. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Assessment report on Urtica dioica L., Urtica urens L., their hybrids or their mixtures, radix. Europen medicines agency. 2012. 9
  3. Haouari M.,  Rosado J., Phytochemical, Anti-diabetic and Cardiovascular Properties of Urtica dioica L. (Urticaceae). Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, 2019, 19(1), 63-71. doi: 10.2174/1389557518666180924121528.   
  4. Jakubczyk K., Janda K., Szkyrpan S., Gutowska I., Wolska J. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne. Pomeranian Journal of Life Sciences, 2015, 61(2), 191 –198. URL: http://ojs.pum.edu.pl/pomjlifesci/article/view/78/76
  5. Johnson T., Sohn J., Inman W.D., Bjeldanes L.F., Rayburn K. Lipophilic stinging nettle extracts possess potent anti -inflammatory activity, are not cytotoxic and may be superior to traditional tinctures for treating inflammatory disorders. Phytomedicine. 2013, 20 (2), 143–147.  URL: https://doi.org/10.1016/j.phymed.2012.09.016   
  6. Namazi N., Esfanjani A.T., Heshmati J., Bahrami A., Nazemiyeh H. A systematic review about eff ects of aerial portions of Urtica dioica (nettle) on some cardiovascular risk factors in diabetes mellitus. International Journal of Pharmacology. 2012, 8 (5), 306–313. URL: https://scialert.net/abstract/?doi=ijp.2012.306.313  
  7. Nartowska J. Pokrzywa zwyczajna- właściwości niezwyczajne. Rośliny lecznicze. Leki ziołowe. Panacea, 2007, 3(20).URL: https://panacea.pl/articles.php?id=264 
  8. Nowak R. Natura – niedoceniane źródło kwasu askorbinowego. Postępy Fitoterapii. 2004, 1, 14–18. URL: http://www.czytelniamedyczna.pl/2528,natura-niedoceniane-zrodlo-kwasu-askorbinowego.html
  9. Pieszak M, Mikołajczak P.,Ł.Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.).  Postępy Fitoterapii, 2010, 4, 199-204. URL: http://www.czytelniamedyczna.pl/3816,wlasciwosci-lecznicze-pokrzywy-zwyczajnej-urtica-dioica-la.html 
  10. Roschek J., Fink R., McMichae M., Alberte R. Nettle extract (Urtica dioica) aff ects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis. Phytother Res, 2009, 23 (7), 920–926.  URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19140159 
  11. Salehzadeh A., Asadpour L., Naeemi A., Houshmand E. Antimicrobial activity of methanolic extracts of Sambucus ebulus and Urtica dioica against clinical isolates of methicillin resistant Staphylococcus aureus. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines, 2014, 11 (5), 38–40. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25395702  
  12. Uluata S., Özdemir N. Antioxidant activities and oxidative stabilities of some unconventional oilseeds. Journal of the American Oil Chemists' Society. 2012, 89 (4), 551–559 URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3311859/ 
  13. Vajic U., Grujic-Milanovic J., Miloradovic Z., Jovovic D., Ivanov M., Karanovic D., Savikin K., Bugarski B., Mihailovic-Stanojevic N. Urtica dioica L. leaf extract modulates blood pressure and oxidative stress in spontaneously hypertensive rats. Phytomedicine, 2018, 46, 39-45. doi: 10.1016/j.phymed.2018.04.037.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Ilona Aleksandrowicz

lic. Ilona Aleksandrowicz

Dietetyk Szeroko objęty zdrowy styl życia daje mi pęd do działania. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Rekomendacje żywieniowe w prewencji zespołu metabolicznego
Rekomendacje żywieniowe w prewencji zespołu metabolicznego
Wielopłaszczyznowe działanie witaminy K2
Wielopłaszczyznowe działanie witaminy K2
Ekologiczne produkty mleczne
Ekologiczne produkty mleczne
Prozdrowotne właściwości wybranych rodzajów miodów
Prozdrowotne właściwości wybranych rodzajów miodów
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif