Spożycie nasion roślin strączkowych, a cukrzyca typu 2, masa mięśni szkieletowych i nieswoiste zapalenie jelit (IBD)  

Rośliny strączkowe są coraz bardziej znane, jednak ich występowanie w diecie współczesnego człowieka nie jest wystarczająco duże. Stanowią świetną alternatywę dla dań mięsnych, dlatego doskonałym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie ich do swojego jadłospisu, co mogłoby przyczynić się do ograniczenia podaży tłuszczów zwierzęcych. Do roślin strączkowych (dawniej motylkowatych) zaliczamy: soję, ciecierzycę, soczewicę, groch, fasolę czy bób. Najnowsze badania pokazały, że ich działanie prozdrowotne dotyczy nie tylko niskiego indeksu glikemicznego - wykazują również inne pozytywne cechy  wpływające na zdrowie człowieka.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Warzywa te polecane są na dietach stosowanych przy cukrzycy [1]. Zasadność tą potwierdzili naukowcy, którzy badali 3349 uczestników na przestrzeni ponad czterech lat. Przed eksperymentem żadne z pacjentów nie chorowało. Jak się okazało, osoby spożywające nasiona roślin strączkowych odznaczały się mniejszym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 niż te, które jadły ich mniej bądź wcale. Szczególne właściwości przeciwko tej chorobie wykazywała ciecierzyca. Badacze w diecie swoich pacjentów motylkowatymi zastępowali jajka, pieczywo, ryż i ziemniaki.

Inne badanie [2] objęło 103 pacjentów - 50 z aktywnym nieswoistym zapaleniem jelit, 53 z remisją, rozróżnionych na podstawie poziomu kalprotektyny. U osób spożywających największe ilości strączków zaobserwowano odwrotną proporcjonalność w stosunku do nawrotu choroby. Ryzyko jej uaktywnienia się było w ich przypadku o 79% niższe. Z kolei duże spożycie mięsa w drugiej grupie badanych pokrywało się z większym ryzykiem choroby IBD.

Badanie opublikowane w The Journals of Gerontology [3] pokazało, że spożywanie pokarmów bogatych w białko (do których zaliczamy rośliny strączkowe), jest związane ze zwiększeniem masy mięśni szkieletowych. Dodatkowe korzyści przynosi połączenie bogatobiałkowej diety oraz prowadzenie aktywnego trybu życia. U takich osób zaobserwowano 35% niższe ryzyko zaniku mięśni. Zjawisko te widoczne było szczególnie w przypadku dorosłych kobiet. Co ważne, efekty takie można odnieść bez suplementacji diety preparatami białkowymi, a jedynie przy prawidłowym jej zbilansowaniu.

Częstsze spożywanie nasion roślin strączkowych w połączeniu z dietą śródziemnomorską może przynieść pozytywne efekty zdrowotne w prewencji cukrzycy typu 2 u osób dorosłych z dużym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Co więcej, motylkowatym przypisuje się również zdolność ochrony przed chorobą, jaką jest nieswoiste zapalenie jelit. Wyższe spożycie pokarmów obfitujących w białko jest kojarzone z utrzymaniem odpowiedniego stanu mięśni i zdolności ruchowych w późniejszych latach życia.

Literatura:  

  1. Becerra-Tomás N., Díaz-López A., Rosique-Esteban N., et. al.: Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: A prospective assessment from the PREDIMED study; Clin Nutr. 2017 Mar 24. pii: S0261-5614(17)30106-1
  2. Tasson L., Canova C., Vettorato MG., et. al.: Influence of Diet on the Course of Inflammatory Bowel Disease; Dig Dis Sci. 2017 May 26. doi: 10.1007/s10620-017-4620-0
  3. Bradlee ML., Mustafa J., Singer MR., et. al.: High-Protein Foods and Physical Activity Protect Against Age-Related Muscle Loss and Functional Decline; J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2017 May 25. doi: 10.1093/gerona/glx070
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Karolina Jachimowicz

lic. Karolina Jachimowicz

Studentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie oraz trener personalny. Zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną interesuje się od 6 lat. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Zawód dietetyk w perspektywie utworzenia specjalności obesitologia
Zawód dietetyk w perspektywie utworzenia specjalności obesitologia
Zastosowanie żywności fermentowanej w żywieniu osób z nietolerancją laktozy
Zastosowanie żywności fermentowanej w żywieniu osób z nietolerancją laktozy
Analiza stanu odżywienia i sposobu żywienia osób starszych w Domu Pomocy Społecznej
Analiza stanu odżywienia i sposobu żywienia osób starszych w Domu Pomocy Społecznej
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif