Czy w Polsce jest potrzebny podatek od niezdrowego jedzenia?  

Otyłość jest problemem społecznym. W przyszłości będzie jednym z największych zagrożeń cywilizacyjnych. Wiele danych świadczy o gwałtownym wzroście występowania nadwagi i otyłości na całym świecie, a problem ten dotyczy zarówno populacji osób dorosłych, jak i dzieci. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla w szeregu dokumentów, że odpowiednia polityka państw odgrywa kluczową rolę w zwalczaniu otyłości, a przyczynia się do niej m.in. rozpowszechnienie produktów zawierających cukier, sól i kwasy tłuszczowe nasycone. WHO zaznacza, że nie wystarczy edukacja. Do najskuteczniejszych narzędzi należy tu polityka podatkowa. Dlatego rośnie liczba krajów sięgających po podatki, które sprzyjają prozdrowotnym wyborom.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl

Z najnowszych badań polskich ośmiolatków wynika, że już co trzeci ma nadwagę lub otyłość, a co 10. – nieprawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. Takie wskaźniki mówią, że to prosta droga do problemów zdrowotnych jeszcze w dzieciństwie, ale i później – w dorosłości. Eksperci nie mają wątpliwości, że winę za taki stan ponosi niewłaściwa dieta oraz ograniczona do minimum aktywność fizyczna. Według Instytutu Matki i Dziecka, w zdecydowanej większości nadwaga i otyłość są wynikiem przyjmowania zbyt dużej ilości energii wraz z pożywieniem.

W pracy „Opodatkowanie ...


Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Twarowska M.: „Opodatkowanie niezdrowej żywności – dyskusyjny instrument finansowania ochrony zdrowia i walki z otyłości; Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, ISSN 2083-861, Nr 294, 2016. http://www.ue.katowice.pl/fileadmin/user_upload/wydawnictwo/SE_Artykuły_291_320/SE_294/16.pdf
  2. Finkelstein EA., Zhen C., Nonnemaker J., Todd JE.: Impact of targeted beverage taxes on higher- and lower-income households; Arch Intern Med. 2010 Dec 13;170(22):2028-34
  3. Stastny D.: Fat Tax: An Economic Analysis; Liberální Institut, 2004
  4. Snowdon C.: The Proof of the Pudding. Denmark’s Fat Tax Fiasco; IEA Current Controversies Paper, 42, 2013
  5. http://www.jamiesfoodrevolution.org/news/snap-election-offers-the-uk-a-turning-point/
  6. http://www.wcrf.org/int/blog/articles/2017/05/another-win-sugary-drinks-tax
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Karolina Jachimowicz

lic. Karolina Jachimowicz

Studentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie oraz trener personalny. Zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną interesuje się od 6 lat. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]


Zobacz także

Prof. dr hab. Krzysztof Krygier - wpływ tłuszczów roślinnych i margaryn na zdrowie człowieka
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier - wpływ tłuszczów roślinnych i margaryn na zdrowie człowieka
Etykieta – źródło informacji dla konsumenta
Etykieta – źródło informacji dla konsumenta
Gluten w diecie niemowląt a celiakia – prawdy i mity
Gluten w diecie niemowląt a celiakia – prawdy i mity
Nasiona chia – luksusowy kaprys czy skarbnica zdrowia?
Nasiona chia – luksusowy kaprys czy skarbnica zdrowia?

Tematyka publikacji


DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2019 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif