Czy w Polsce jest potrzebny podatek od niezdrowego jedzenia?  

Otyłość jest problemem społecznym. W przyszłości będzie jednym z największych zagrożeń cywilizacyjnych. Wiele danych świadczy o gwałtownym wzroście występowania nadwagi i otyłości na całym świecie, a problem ten dotyczy zarówno populacji osób dorosłych, jak i dzieci. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla w szeregu dokumentów, że odpowiednia polityka państw odgrywa kluczową rolę w zwalczaniu otyłości, a przyczynia się do niej m.in. rozpowszechnienie produktów zawierających cukier, sól i kwasy tłuszczowe nasycone. WHO zaznacza, że nie wystarczy edukacja. Do najskuteczniejszych narzędzi należy tu polityka podatkowa. Dlatego rośnie liczba krajów sięgających po podatki, które sprzyjają prozdrowotnym wyborom.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Z najnowszych badań polskich ośmiolatków wynika, że już co trzeci ma nadwagę lub otyłość, a co 10. – nieprawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. Takie wskaźniki mówią, że to prosta droga do problemów zdrowotnych jeszcze w dzieciństwie, ale i później – w dorosłości. Eksperci nie mają wątpliwości, że winę za taki stan ponosi niewłaściwa dieta oraz ograniczona do minimum aktywność fizyczna. Według Instytutu Matki i Dziecka, w zdecydowanej większości nadwaga i otyłość są wynikiem przyjmowania zbyt dużej ilości energii wraz z pożywieniem.

W pracy „Opodatkowanie ...

Tekst zawiera 1167 wyrazów. Będziesz go czytać 5 minut i 50 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Twarowska M.: „Opodatkowanie niezdrowej żywności – dyskusyjny instrument finansowania ochrony zdrowia i walki z otyłości; Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, ISSN 2083-861, Nr 294, 2016. http://www.ue.katowice.pl/fileadmin/user_upload/wydawnictwo/SE_Artykuły_291_320/SE_294/16.pdf
  2. Finkelstein EA., Zhen C., Nonnemaker J., Todd JE.: Impact of targeted beverage taxes on higher- and lower-income households; Arch Intern Med. 2010 Dec 13;170(22):2028-34
  3. Stastny D.: Fat Tax: An Economic Analysis; Liberální Institut, 2004
  4. Snowdon C.: The Proof of the Pudding. Denmark’s Fat Tax Fiasco; IEA Current Controversies Paper, 42, 2013
  5. http://www.jamiesfoodrevolution.org/news/snap-election-offers-the-uk-a-turning-point/
  6. http://www.wcrf.org/int/blog/articles/2017/05/another-win-sugary-drinks-tax
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska

mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska

Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Prof. dr hab. Krzysztof Krygier - wpływ tłuszczów roślinnych i margaryn na zdrowie człowieka
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier - wpływ tłuszczów roślinnych i margaryn na zdrowie człowieka
Gluten w diecie niemowląt a celiakia – prawdy i mity
Gluten w diecie niemowląt a celiakia – prawdy i mity
Nasiona chia – luksusowy kaprys czy skarbnica zdrowia?
Nasiona chia – luksusowy kaprys czy skarbnica zdrowia?
Etykieta – źródło informacji dla konsumenta
Etykieta – źródło informacji dla konsumenta
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif