Zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego dla chorych na cukrzycę 2017  



Publikacje dotyczące zaleceń dla osób chorych na cukrzycę pojawiają się cyklicznie co rok. Przygotowuje je Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Odnoszą się one do wszystkich aspektów opieki klinicznej nad chorymi. Praca grupy ekspertów ma przyczynić się do poprawy w zakresie diagnostyki, zapobiegania i leczenia cukrzycy oraz jej powikłań w Polsce. Zalecenia PTD powstały na podstawie wyników kolejnych badań klinicznych i eksperymentalnych, danych z obserwacji epidemiologicznych oraz rejestrów diabetologicznych. Corocznie pojawiają się pewne modyfikacje i nowe treści. Wiedza płynie z rzetelnych, opartych na dowodach naukowych badań, mających istotne implikacje w praktyce klinicznej.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

W roku 2017, po raz pierwszy wprowadzono odniesienie do zasad EMB (ang. evidence-based medicine), wskazując poziom dowodów naukowych, analogicznie jak to ma miejsce w zalecieniach Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA, American Diabetes Association).

Już na pierwszych stronach można zauważyć, że uproszczono zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Przy braku występowania objawów hiperglikemii i stwierdzonej przygodnej glikemii (oznaczenie w osoczu krwi żylnej) ≥ 200 mg/dl (11,1 mmol/l) jedno, a nie dwa oznaczenia stężenia glukozy w osoczu krwi żylnej na czczo ≥ 126 mg/dl (7,0 ...




Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. 2017 Guidelines on the management of diabetic patients. A position of Diabetes Poland. Clin Diabet 2017; 6, Suppl. A: A1–A80
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Karolina Jachimowicz

Karolina Jachimowicz

Studentka III roku dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie oraz trener personalny. Zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną interesuje się do 6 lat. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Mięso przyczyną wzrostu śmiertelności - badania na grupie ponad 1,5 miliona osób
Mięso przyczyną wzrostu śmiertelności - badania na grupie ponad 1,5 miliona osób
O tym jak niski poziom testosteronu zwiększa ryzyko cukrzycy
O tym jak niski poziom testosteronu zwiększa ryzyko cukrzycy
Osoby otyłe inaczej reagują na smak niż te z zaburzeniami łaknienia
Osoby otyłe inaczej reagują na smak niż te z zaburzeniami łaknienia
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2018 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif