Prozdrowotne właściwości wybranych rodzajów miodów  

W niniejszym opracowaniu zostały omówione prozdrowotne właściwości miodów: akacjowego, wielokwiatowego, lipowego, wrzosowego oraz spadziowego (spadź iglasta i liściasta). Skupiono się przede wszystkim na opisaniu właściwych cech miodów, charakterystycznych tylko dla wybranych rodzajów.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wstęp

Według definicji Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/63/UE  z dnia 15 maja 2014 r., miód jest definiowany jako naturalnie słodka substancja produkowana przez pszczoły Apis mellifera („pszczoły”). W jego skład wchodzą różne cukry, głównie fruktoza i glukoza oraz inne substancje jak enzymy, kwasy organiczne czy cząstki stałe pochodzące ze zbioru miodu. Miody charakteryzują się właściwościami odtruwającymi organizm (dzięki obecności witamin oraz związków flawonoidowych), wspomagającymi gojenie się ropiejących ran i oparzeń a także cechującymi się ...




Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Hołderna-Kędzia Elżbieta. Charakterystyka miodu akacjowego. Pszczelarstwo, 2001, nr 5 s.8
  2. Hołderna-Kędzia Elżbieta. Charakterystyka miodu lipowego. Pszczelarstwo, 2001, nr 6 s.6
  3. Hołderna-Kędzia Elżbieta. Charakterystyka miodu wrzosowego. Pszczelarstwo, 2001, nr 8 s.10
  4. Hołderna-Kędzia Elżbieta. Charakterystyka miodu wielokwiatowego . Pszczelarstwo, 2001, nr 9 s.6
  5. Hołderna-Kędzia Elżbieta. Charakterystyka miodu spadziowego z drzew iglastych. Pszczelarstwo, 2001, nr 11 s.6-8
  6. Hołderna-Kędzia Elżbieta. Charakterystyka miodu spadziowego z drzew liściastych. Pszczelarstwo, 2001, nr 12 str.9
  7. Kędzierska-Matysek Monika. Produkty pszczele znaczenie biologiczne i właściwości lecznicze. Przemysł Spożywczy, 2014 nr 11, s.34-37
  8. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/63/ z dnia 15 maja 2014 źródło: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32014L0063
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Karolina Ferysiuk

mgr inż. Karolina Ferysiuk

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Zainteresowania: wpływ żywności na zdrowie człowieka, historia żywności - czyli kto wymyślił te danie i skąd się wzięło, fantastyka - niech żyją konwenty. Obecnie na diecie "seafood diet" - I see food and I eat it. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Potencjał prebiotyczny ciceritolu obecnego w ciecierzycy
Potencjał prebiotyczny ciceritolu obecnego w ciecierzycy
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2018 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif