Znaczenie żywienia w leczeniu padaczki – rekomendowane diety, skutki uboczne, substancje bioaktywne  

Padaczka, inaczej nazywana epilepsją, to zespół objawów fizycznych i psychicznych charakteryzujący się przewlekłymi napadowymi zaburzeniami czynnościowymi ośrodkowego układu nerwowego. Zaliczana jest do najczęściej występujących chronicznych chorób OUN. Z epilepsją zmaga się w Polsce około 400 tysięcy ludzi i liczba ta z roku na rok rośnie.

W publikacji przedstawiono aktualne zalecenia żywieniowe oraz poglądy specjalistów na temat alternatywnych i niefarmakologicznych metod terapii padaczki u dzieci, osób dorosłych i kobiet karmiących. Wymieniono skutki uboczne stosowania diety ketogennej jako najczęściej rekomendowanej na świecie diety przez środowiska lekarskie. Ponadto przedstawiono prozdrowotne działanie wybranych substancji bioaktywnych roślin z rodziny selerowatych, między innymi: tymochinonu z czarnuszki siewnej i imperatoryny z anielskiego korzenia, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia epileptyków.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Epilamvanein - co to za choroba ?

Z języka greckiego epilamvanein oznacza atakować, posiąść, owładnąć, chwycić, zapaść. Epilepsja to zespół objawów fizycznych i psychicznych charakteryzujący się przewlekłymi zaburzeniami czynnościowymi ośrodkowego układu nerwowego, pojawiającymi się napadowo zazwyczaj z towarzyszącymi zaburzeniami świadomości (przymglenie, utrata przytomności) i/lub zaburzeniami na tle ruchowym (drgawki), czuciowym, emocjonalnym, zmysłowym (zaburzone widzenie, mówienie, słyszenie i powonienie), wegetatywnym (wymioty, nudności)  i poznawczym. Stan ten wywołany jest ...




Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Atroshi F., Antila E., Westermarck T. Rola selenu w padaczce i innych chorobach neurologicznych. Epidemologia, 15, 2007, s.211-224.
  2. Borusiewicz M., Janeczko Z. Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych. Czytelnia Medyczna Borgis, Postępy Fitoterapii, 4, 2015, s.223-236.
  3. Chorągiewicz T., Żarnowska I., Gąsior M., Żarnowski T. Przeciwdrgawkowe
  4. Głowacki M. Wszystko o padaczce. Miesięcznik  ,,Optymalni – czerwiec 2007”, 2007, URL: http://optymalni.org.pl/index.php?dzial=med&id=3, dostęp: 22.12.2017.
  5. Halczuk I. Dieta ketogenna. [W:] Szczudlik A., Jędrzejczak J., Mazurkiewicz-Bełdzińska M. (red.): Padaczka Tom I. Wyd. Medyczne Termedia, Poznań, 2011, s. 345-349.
  6. Jędrzejczak J. Padaczka stare i nowe wyzwania. Borgis – Postępy Nauk Medycznych, 1, 2012, s. 45-47, 50.
  7. Kaczmarzyk J., Kalembka S.: Lecytyna – ratunkiem dla mózgu ? URL: http://www.leki-i-fakty.pl/node/5, data dostępu: 22.12.2017
  8. Kardasz M., Pawłowska D. Dieta ketogenna jako terapia w lekoopornej dziecięcej epilepsji. Borgis – Nowa Pediatria, 3, 2009, s.79-89.
  9. Klimek A. Alternatywne sposoby leczenia padaczki. Aktualności Neurologiczne, 12 (1), 2012, s.13-17.
  10. Kossoff E. Dietary Therapies. [rec.] Sirven J. I., Shafer P. O., 10, 2013. URL: http://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/dietary-therapies, data dostępu: 22.12.2017
  11. Kozłowska-Lewacka M., Wesołowski W., Borowiecka J. Analiza składników olejku pieprzu czarnego i białego oznaczone techniką GC/MS*. Bromat. Chem. Toksykol. – XLIV, 4, 2011, s. 1112.
  12. Krajewska-Kułak E., Kułak W. Padaczka – problem wciąż aktualny. Vademecum Pielęgniarki i Położnej 2010, Wydawnictwo APIS, 2009, s.155-151, ISSN 1734-5979.
  13. Król A.: Alternatywy – czyli dieta ketogenna. URL: http://www.dravet.pl//?s=dieta, data dostępu 22.12.2017.
  14. Łojewski M., Muszyńska B., Sułkowska-Ziaja K. Bacpa monnieri L. Pennell – roślina o wielokierunkowym działaniu leczniczym. Borgis – Postępy Fitoterapii, 2, 2014, s. 84-89.
  15. Marszał E. Występowanie, diagnostyka i leczenie padaczki u dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym. Neurologia Dziecięca, 15, 30, 2006, s. 67.
  16. Mazurczak T. : Padaczka. Zasady leczenia dzieci i młodzieży. URL: http://www.dravet.pl, data dostępu 22.12.2017
  17. Muszyńska B., Łojewski M., Rojowski J., Opoka W., Sułkowska-Ziaja K. Surowce naturalne mające znaczenie w profilaktyce i wspomagające leczenie depresji. Psychiatr. Pol. 49(3), 2015, s.437–438.
  18. Nazarewicz R. Konsekwencje stosowania wysokotłuszczowych diet ketogenicznych. Bromat. Chem. Toksykol. -XL, 4, 2007, s.371-374.
  19. Peckenpaugh N. (red. Danuta Gajewska) Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier, Wrocław, 2010, s.425-426 rozdział 11, s.484-485 rozdział 12, s.528 rozdział 13.
  20. Pfeifer H. H. Low Glycemic Index Treatment. [rec.] Schachter S., Sirven J.I., 8, 2013. URL: http://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/dietary-therapies/low-glycemic-index-treatment, data dostępu 22.12.2017
  21. Przysławski J., Dzięcioł M. Resweratrol – aktualny stan wiedzy. Bromat. Chem. Toksykol. – XLV, 4, 2012, s.1166-1174.
  22. Sawicka B., Kotiuk E.,  Bienia B., Krochmal-Marczak B., Wójcik S.(2013): Znaczenie gorczycy białej (Sinapis alba), gorczycy sarepskiej (Brassica juncea ver. Sareptana) i gorczycy czarnej (Brassica nigra) w żywieniu i fitoterapii. Ziołolecznictwo, biokosmetyki, żywność funkcjonalna, 2013, s.338-339, 341, 352-355. DOI: 10.13140/2.1.2232.8965, URL: http://www.researchgate.net/publication/264129502.
  23. Schachter S. C, Sirven J. I., Modified Atkins Diet. [rec.] Kossoff E., Cervenka M., 11, 2015. URL: http://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/dietary-therapies/modified-atkins-diet, data dostępu 22.12.2017
  24. Schachter S. C., Kossoff E., Sirven J. Ketogenic Diet. [rec.] Sirven J. I., Shafer P. O., 3, 2013. URL: http://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/dietary-therapies/ketogenic-diet, data dostępu: 22.12.2017
  25. Skalicka –Woźniak K. Autoreferat przedstawiający opis dorobku i osiągnięć naukowych, Katedra i Zakład Farmakognozji z Pracownią Roślin Leczniczych, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, załącznik 2, 2015, s.8-9, 16, 18, 22, 26-28, 31,35.
  26. Starbała A., Bawa S. H. Zastosowanie diety ketogennej we wspomaganiu leczenia epilepsji. PZH, 1, 58, 2007, s.139-144.
  27. Wendorff J., Sokołowska D. (2010): Wolne rodniki, selen a padaczka u dzieci. Aktualności Neurologiczne, 1, 10, 2010, s.37-41.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Dorota Rawa

mgr inż. Dorota Rawa

- Specjalista ds. żywienia i nauk konsumenckich - Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki - Pracuje w Poradni Chorób Metabolicznych i Poradni Diabetologicznej - Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie - Absolwentka kierunku Coaching Zdrowia i Żywienia Uniwersytetu Collegium Civitas w Warszawie [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2018 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif