Prozdrowotne właściwości morwy białej  

Paula Ćwiek
  

    Paula Ćwiek
Abstrakt:

W dzisiejszych czasach wzrasta zainteresowanie naturalnymi sposobami prewencji oraz leczenia chorób. Jednym z nich jest włączenie do diety pacjenta, a także osób z grupy ryzyka, naparów, syropów, owoców oraz suszonych liści morwy białej (Morus alba), którą stosowano już w starożytnych Chinach do leczenia dolegliwości różnego rodzaju. W wielu badaniach udowodniono wielokierunkowe działanie prozdrowotne liści, kory oraz owoców tej rośliny. Działania te obejmują m.in. właściwości: przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe.


Data publikacji: 21.09.2017 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Ćwiek P.: Prozdrowotne właściwości morwy białej, Journal of NutriLife, 2017, 09, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=286 [dostęp: 2017.12.11]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
morwa biała, leczenie, właściwości prozdrowotne,

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Paula Ćwiek
  

    Paula Ćwiek
Abstract:

Publication date: 21.09.2017 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Ćwiek P.: , Journal of NutriLife, 2017, 09, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=286 [access: 2017.12.11]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Morwa biała

Morwa biała (Morus alba) to niewielkie drzewo z rodziny Moraceae (morwowate), które swoją nazwę otrzymało ze względu na barwę pąków. Pochodzi ono z krajów azjatyckich, takich jak: Chiny czy Japonia. Drzewo to toleruje różne strefy klimatyczne, dlatego w XI wieku n.e. zostało sprowadzone do Europy, w tym także do Polski około XVII/XIX wieku, gdzie najpopularniejszą odmianą uprawianą w Wielkopolsce jest „Wielkolistna Żółwińska” [8,12].

Tradycyjna metoda leczenia

Lecznicze właściwości morwy białej były popularne na Dalekim Wschodzie już w starożytności. Do ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Andallu B., Suryakantham V., Lakshmi Srikanthi B., Kesava Reddy G.: Effect of mulberry therapy on plasma and erythrocyte membrane lipids in patients with type 2 diabetes. Clinica Chimica Acta 2001; 314(1–2):47–53.
  2. Cierniak-Piotrowska M., Marciniak G., Stańczak J.(2015): Statystyka zgonów i umieralności z powodu chorób układu krążenia. W: red. Strzelecki Z., Szymborski J., Zachorowalność na choroby układu krążenia a sytuacja demograficzna Polski. Rządowa Rada Ludności, Warszawa, s: 46-80.
  3. Deepa M., Sureshkumar T., Satheeshkumar P.K., Priya S.: Antioxidant rich Morus alba leaf extract induces apoptosis in human colon and breast cancer cells by the downregulation of nitric oxide produced by inducible nitric oxide synthase. Nutr Cancer 2013; 65: 305-310.
  4. Hansawasdi C., Kawabata J.: Alpha-glucosidase inhibitory effect of mulberry ( Morus alba) leaves on Caco-2. Fitoterapia. 2006; 77:568-573.
  5. Hua-Yu L., Jiang W., Jing M., Yu-Qing Z.: Interference effect of oral administration of mulberry branch bark powder on the incidence of type II diabetes in mice induced by streptozotocin, Food & Nutrition Research. 2016, 60:10.3402/fnr.v60.31606.
  6. Jeszka M., Kobus-Cisowska J., Flaczyk E.: Liście morwy jako źródło substancji biologicznie aktywnych. Postępy fitoterapii. 2009; (3) : 175-179.
  7. Jiao Y., Wang X., Jiang X., Kong F., Wang S., Yan C.: Antidiabetic effects of Morus alba fruit polysaccharides on high-fat diet- and streptozotocin- induced type 2 diabetes in rats. Journal of Ethnopharmacol. 2017; 6 (199):119-127.
  8. Kaczmarczuk R.: Morwa, brusonecja i żółtnica pomarańczowa.Wszechświat. 2012; 13(1-3): 36-40.
  9. Kujawska M., Ewertowska M., Adamska T., Ignatowicz E., Flaczyk E., Przekor M., Kurpik M., Jodynis-Liebert J.: Protective Effect of Morus alba Leaf Extract on N-Nitrosodiethylamine – induced Hepatocarcinogenesis in Rats. In Vivo. 2016 11-12; 30(6) : 807-812
  10. Król E., Jeszka-Skowron M., Krejpcio Z., Flaczyk E., Wójcik R.: The Effects of Supplementary Mulberry Leaf (Morus alba) Extracts on the Trace Element Status (Fe, Zn and Cu) in Relation to Diabetes Management and Antioxidant Indices in Diabetic Rats. Biological Trace Element Research. 2016; 174(1): 158-165.
  11. Pharmacopoela Commission of Peoples Republic of China 2000. The Pharmacopoeia of The Peoples Republic of China (English edition). Chemical Industry Press, Beijing China.
  12. Przekor M., Flaczyk E.: Morwa biała nieocenione znaczenie zdrowotne. Przemysł spożywczy. 2016; 70: 33-35.
  13. Rzepa M.: Cukrzyca i wspomaganie jej leczenia środkami pochodzenia roślinnego. Akademia Medyczna im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Wrocław 2008.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Paula Ćwiek

lic. Paula Ćwiek

Dietetyk, studentka kontynuująca naukę na I roku studiów magisterskich na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Swoją wiedzę pogłębia poprzez udział w konferencjach oraz szkoleniach z zakresu dietetyki. Każdego dnia stara się zarazić innych swoją pasją do gotowania udowadniając, że zdrowe posiłki także mogą być smaczne. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier - wpływ tłuszczów roślinnych i margaryn na zdrowie człowieka
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier - wpływ tłuszczów roślinnych i margaryn na zdrowie człowieka
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif