W związku z postępującą medycyną, wynalezieniem leków na wiele doskwierających schorzeń i dolegliwości, życie ludzi znacząco się wydłużyło. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization - WHO) przypuszcza, że w roku 2050 osoby w wieku powyżej 60 lat będą stanowiły 22% całej populacji na świecie – co daje dwukrotnie większą liczbę osób niż aktualnie (WHO, 2015b). Starzenie się organizmu jest procesem długotrwałym i postępującym pomimo woli człowieka. Wpływa ono m.in. na obniżenie się zdolności do przyswajania przez organizm składników odżywczych i witamin. (Remond i wsp., 2015). Witamina D jest wytwarzana zarówno poprzez syntezę podskórną w związku z promieniowaniem słonecznym jak i poprzez spożywanie produktów bogatych w tę witaminę m.in. tłuste ryby, jaja, mleko i jego przetwory (Olędzka, 2013). Warto zwrócić uwagę, że promieniowanie słoneczne w naszej szerokości geograficznej w okresie jesienno – zimowym (od września do marca) jest znikome, a osoby starsze często również unikają lub nie są w stanie ze względu na istniejące choroby przebywać na świeżym powietrzu. Ponadto warto zauważyć, że dieta osób starszych jest przeważnie uboga w produkty obfitujące w witaminę D. Spowodowane jest to głównie czynnikami ekonomicznymi, gdyż tłuste ryby są stosunkowo drogim produktem spożywczym oraz są trudne w spożywaniu ze względu na ości. Dlatego warto zwrócić uwagę na problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości witaminy D u osób starszych, gdyż ilość przyjmowanej witaminy do organizmu seniora nie jest duża, a dodatkowo ze względu na procesy fizjologiczne jakie zachodzą w jego organizmie nie jest ona absorbowana stuprocentowo.
Witamina D jest odpowiedzialna za wiele istotnych procesów przebiegających w organizmie człowieka. Wpływa na prawidłowe działanie niemal każdego układu oraz jest odpowiedzialna za homeostazę wapniowo – fosforanową (Olędzka, 2013). Ponadto jej odpowiednie stężenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i hormonalnego oraz działanie mózgu (Granda i wsp., 2019). Według badań, witamina ta wpływa również na rozwój oraz przebieg nowotworów (w badaniach przeprowadzonych na szczurach wykazano, że niedobór witaminy D powodował wystąpienie choroby nowotworowej); w szczególności gruczołu krokowego, gruczołu sutkowego, serca, mózgu i chorób metabolicznych (Galant i wsp., 2016). Ponadto wykazano również wpływ witaminy D na funkcje poznawcze, które są szczególnie ważne w przypadku osób starszych w prewencji rozwoju choroby Alzheimera (Holick, 2017). Liczne badania pokazują wpływ witaminy D na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego (OUN), a wyniki wielu badań pokazują fakt korelacji niedoboru witaminy D z występowaniem depresji. Jest to ważna informacja w szczególności dla osób starszych, gdyż jest to jedna z grup, które są narażone na występowanie depresji (Stefanowski i wsp., 2017).
Podczas badania przekrojowego w ramach realizacji projektu PolSenior przeprowadzonego w 2018 r. głównie przez Uniwersytet Medyczny w Gdańsku stwierdzono, że ponad 80% osób w wieku powyżej 65 lat cierpi na niewystarczającą ilość witaminy D (Wyskida i wsp., 2018). Niedobór witaminy D powoduje występowanie wielu skutków, m.in. jest to pogorszenie się układu kostno-mięśniowego oraz występowanie osteoporozy czy osteomalacji (Granda i wsp., 2019). Badania pokazują, że ponad 2 miliony osób w populacji polskiej, które przekroczyły 50. rok życia cierpią na osteoporozę, przy czym warto zauważyć, że jest to co 3 kobieta oraz co 5 mężczyzna (Lorenc i wsp. 2017). W związku z tym u osoby, która przekroczyła 60. rok życia częściej obserwuje się trudności w chodzeniu i poruszaniu się, dlatego częstym zjawiskiem u tych pacjentów są pojawiające się upadki podczas przemieszczania się. Przypuszcza się, że upadki występują u 1/3 populacji seniorów, przy czym niemal o 20% częściej występują u kobiet (Granda i wsp., 2019). Ponadto, witamina D wpływa na prewencję rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, dlatego niedobór tej witaminy może wpływać na rozwój choroby Alzheimera. W przeprowadzonych badaniach na zwierzętach wykazano, iż niedobór witaminy D warunkował rozwój choroby nowotworowej. Warto również zauważyć szereg chorób, w których wykazano niedobór witaminy D: miopatia, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), nieswoiste zapalenie jelit, cukrzyca typ 1 i typu 2, łuszczyca, nadciśnienie, zespół metaboliczny czy depresja (Olędzka, 2013). Warto również zauważyć, iż u osób w podeszłym wieku występują choroby, które upośledzają prawidłowe działania organów, które są potrzebne do prawidłowego metabolizmu witaminy D, mianowicie wątroba i nerki (Kupisz-Urbańska i Galus, 2011).
Witamina D w żywności występuje w 2 formach: jako witamina D2 (ergosterol) oraz jako witamina D3 (cholekalcyferol), która jest niemal stukrotnie lepiej przyswajalna przez organizm niż witamina D2 (Kupisz-Urbańska i Galus K, 2011). Źródłem pokarmowym witaminy D3 jest przede wszystkim tran oraz tłuste ryby np. łosoś, tuńczyk, śledź, makrela. Źródłem witaminy D są również jaja, w szczególności żółtka. W niewielkim stopniu znajduje się również w drobiu, wołowinie czy wieprzowinie (Grygiel-Górniak i wsp., 2012). Warto również wspomnieć, że według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 19 grudnia 2002 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, każda margaryna o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu oraz masła o obniżonej zawartości tłuszczów oraz mieszaniny masła i oleju powinny być wzbogacane w swoim składzie o witaminę D. Warto zauważyć, że w przypadku osób starszych czynniki ekonomiczne warunkują, że w szczególności mięso i ryby pojawiają się bardzo rzadko w ich jadłospisach. Szacuje się, że podaż witaminy D spełnia jedynie 10-20% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę, dlatego niezbędnym czynnikiem by uzupełnić niedobory w diecie jest suplementacja (Dymarska i wsp., 2013). Według Norm Żywienia dla populacji Polski wydanej przez IŻŻ w 2017 r. normy na witaminę D ustalone na poziomie AI (wystarczającego spożycia) u osób powyżej 19. roku życia 15 µg cholekalcyferolu/osobę/dzień. Dlatego spożywanie produktów żywnościowych bogatych w witaminę D powinno stanowić jedynie uzupełnienie diety w tę witaminę.
Liczne towarzystwa lekarskie m.in. The Vitamin D Task Force of the American Academy of Developmengtal Medicine and Dentistry (AADMD), American Geriatrics Society Workgroup on Vitamin D Supplementation for Older Adults, The European Society for Clinical and Economic Aspects od Osteoporosis, Osteoarthitis and Musculoskeletal Diseases (ESCEO) twierdzą, że minimalne stężenie witaminy D w postaci 25(OH)D w surowicy powinno wynosić 30ng/ml. W Polsce występuje rekomendacja dawek jakimi należy suplementować poszczególne grupy wiekowe. Określają one ilości, czas oraz formę, w jakiej należy przyjmować suplement witaminy D. W przypadku osób starszych istnieje rekomendacja, by przyjmować preparaty witaminy D w dawce 2000 j.m. dziennie, co daje 50 µg, przez cały rok. Warto również zauważyć, że w przypadku osób, u których występują znaczne zaburzenia w procesie wchłaniania jelitowego zalecane jest podawania witaminy D w dużych dawkach doustnie, domięśniowo lub poprzez skórną stymulację witaminy D naświetlaniem UVB (Płudowski i wsp., 2016). Należy jednak zaznaczyć, że rekomendacje dotyczące suplementacji różnią się, w zależności od kraju, w którym przeprowadzono badanie (Stefanowski i wsp., 2017). Jest to jednak spowodowane tym, że w kraje leżą na różnych szerokościach geograficznych, tym samym powodując, że dostępność promieniowania słonecznego w każdym państwie jest inna. Dlatego w niektórych krajach nie jest wymagana suplementacja tą witaminą, a w innych jest wręcz rekomendowana. Warto również wspomnieć o tym, że witamina D, jest jedną z witamin, która jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego stosując suplementację tej witaminy należy najlepiej przyjąć ją podczas spożywania posiłku obfitującego w tłuszcze. Pozwoli to na lepszą wchłanialność tej witaminy przez organizm.
Dieta osób starszych jest zazwyczaj monotonna i uboga w składniki pokarmowe i witaminy. Może doprowadzić to do występowania niedoborów, które przyczynią się do występowania licznych schorzeń, chorób, a nawet mogą być przyczyną śmierci. Organizm seniora nie absorbuje również stuprocentowo wszystkich przyjętych z pokarmem składników, dlatego ryzyko niedoborów u osób starszych jest bardzo wysokie. Jednym z występujących niedoborów o osób starszych jest niedobór witaminy D, która jest syntetyzowana zarówno poprzez promieniowanie słoneczne w skórze, jak i dostarczana z pożywieniem. Jednakże, czynniki socjoekonomiczne oraz klimat szerokości geograficznej Polski wpływają na to, że u osób starszych często podaż tej witaminy z wyżej wymienionych źródeł jest niewystarczająca. Dlatego występują rekomendacje suplementacji, które pokazują, by witamina D była suplementowana przez populację starszą całorocznie w ilości 2000 j.m. Uniemożliwi to wystąpienie niedoborów witaminy D, które mogą powodować zaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforanowej, zaburzenia w układzie kostno-mięśniowym, zaburzenia neurodegeneracyjne. Ponadto pozwoli to na zmniejszenie szansy zachorowania na nowotwory czy depresję.
Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, Nowiny Lekarskie, 2013, 82, 3, 222–231.
2. Galant K., Barg E., Kazanowska B.,2016. Witamina D a choroby metaboliczne, autoimmunologiczne i nowotworowe, Pediatric Endocrinoogy Diabetes and Metabolism, doi;10.18544/PEDM-22.01.0048.
3. Granda D., Żyfka-Zagrodzińska A., Renc-Smolewska P., Szmidt M., Wierzbicka E. Brzozowska A., 2019. Witamina D u osób starszych – funkcje, ryzyko niedoboru i wiedza seniorów. Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych, Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika 68,2(323), 283-292.
4. Grygiel-Górniak B., Pawlak-Buś K., Leszczyński P., 2012. Sposób żywienia zapewniający optymalną podaż wapnia i witaminy D 3 . Przegląd menopauzalny, 6: 501-505. DOI: 10.5114/pm.2012.32546.
5. Holick M.F.,2017. The vitamin D defiriciency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention, Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders., 18, 153–165, doi:10.1007/s11154-017–944-1.
6. Kupisz-Urbańska M., Galus K., 2011. Epidemiologia niedoboru witaminy D u osób w podeszłym wieku – wybrane zagadnienia. Gerontologia Polska, 19 (1), 1-6.
7. Olędzka R., 2013. Witamina D w świetle badań ostatnich lat. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna – XLVI, 2013, 2, 121-131.
8. Płudowski P., Misiorowski W., Konstantynowicz J., Łukasiewicz J., Marcinowska-Suchowierska E., 2016. Profilaktyka i leczenie niedoboru witaminy D – wybór właściwych rekomendacji. Postępy Nauk Medycznych, 29(10), 738-746.
9. Remond D., Shahar D. R., Gille D., Pinto P., Kachal J., Peyron M-A., Dos-Santos C. N., Cobos L., Vergeres G., 2015. Understanding the gastrointestial tract of the eldery to develop diet ary solutions that prezent malnutrition. Oncotarget 6, 13858 – 13898.
10. Roman Lorenc, Piotr Głuszko, Edward Franek, Mirosław Jabłoński, Maciej Jaworski, Ewa Kalinka-Warzocha, Elżbieta Karczmarewicz, Tomasz Kostka, Krystyna Księżopolska-Orłowska, Ewa Marcinowska-Suchowierska9 Waldemar Misiorowski, Andrzej Więcek, 2017. Zalecenia postępowania diagnostycznego i leczniczego w osteoporozie w Polsce. Aktualizacja 2017. Endokrynologia Polska, 68, suplement A.
11. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności i warunków ich stosowania. http://www2.mz.gov.pl/wwwmz/slajd?mr=m111111&ms=&ml=pl&mi=&mx=0&mt=&my=296&ma=00704
12. Stefanowski B., Antosik-Wójcińska A., Święcicki Ł., 2017. Wpływ niedoboru witaminy D3 na poziom nasilenia objawów depresyjnych. Przegląd aktualnych badań. Psychiatria Polska, 51(3), 437-454. DOI: https://doi.org/10.12740/PP/66809
13. WHO, 2015b. Number of people over 60 years set to double by 2050; major societal chan ges required. Saudi Med. J. 36, 1375-1376.
14. Wyskida M., Owczarek A., Szybalska A., Brzozowska A., Szczerbakowska I., Wieczorowska-Tobis K., Puzianowska-Kuźnicka M., Franek E., Mossakowska M., Grodzicki T., Więcej A., Olszanecka-Glinianowicz M., Chudek J., 2018. Socio-economic determinants of vitamin D deficiency in the older Polish population: results from the PolSenior study. Public Healh and Nutrition 21, 1995 – 2003.
Autor publikacji
mgr Agata Szustecka
Dietetyk Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Pragnie szerzyć wiedzę o tym, jak ważne jest odżywianie dla funkcjonowania całego organizmu. Właścicielka gabinetu dietetycznego Idziemy po Zdrowie [profil autora]