Czy Coca-cola i Pepsi zawiera rakotwórczy składnik?  

W dniu 7 stycznia 2011 roku stan Kaliforni w USA wpisał 4-metyloimidazol na listę potencjalnych kancerogenów. Składnik ten występuje w karmelu stosowanym do barwienia m.in. takich napojów jak Coca-Cola i Pepsi.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Stężenie 4-metyloimidazolu w napojach takich jak Coca-Cola, Pepsi, Diet Coke i Diet Pepsi plasuje się w przedziale od 103 do 145mikrogramów/puszkę. Natomiast za bezpieczną dawkę przyjęto 16mikrogram/dzień, przy czym należy zaznaczyć, że zarówno stwierdzenie kancerogenności jak i szacowanie wielkości dawki bezpiecznej przeprowadzono na zwierzętach laboratoryjnych – w tym przypadku były to szczury i myszy u których związek ten wywoływał m.in. raka tarczycy.

 

W marcu 2012 roku amerykańscy producenci ogłosili, że będą modyfikować proces produkcji karmelu, tak by zmniejszyć w nim stężenie 4-metyloimidazolu. Działanie takie uchroni ich przed koniecznością umieszczania na etykiecie ostrzeżenia o możliwym działaniu kancerogennym. Przypominamy, że jak na razie postępowanie to dotyczy rynku amerykańskiego, być może w późniejszym okresie zostanie wdrożone w zakładach europejskich.

 

Pepsi postanowiła zmienić skład swoich napojów i zapewnia, że zawierają one już teraz znacznie mniej 4-metyloimidazolu. Podobną drogę obrała Coca-Cola, która jednak podważa wiarygodność badań i stoi na stanowisku, że nie ma mocnych, naukowych przesłanek do twierdzenia iż związek ten jest rakotwórczy dla ludzi (dotychczasowe badania prowadzone były na szczurach i myszach, a przez tyle lat istnienia na rynku Coca-Coli żadne badania nie powiązały tego napoju ze zwiększonym ryzykiem nowotworowym u ludzi). Podobne stanowisko zajmuje amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration - FDA), która twierdzi, że człowiek musiałby wypić 1000 puszek coli lub pepsi by osiągnąć dawkę stosowaną podczas badań na zwierzętach laboratoryjnych. Jednakże z uwagi na złożony w FDA wniosek o całkowity zakaz stosowania karmeli amoniakalno-siarczynowych, należy się spodziewać weryfikacji przez tą agencję dostępnych badań. Jaki będzie werdykt, czas pokaże.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka
Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2023 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif