Słodzone i bezcukrowe napoje – wpływ na zdrowie człowieka  

Opublikowano: 14.11.2019 r.


Powszechnie wiadomo, że napoje słodzone, takie jak oranżady czy cola, są szczególnie szkodliwe dla szkliwa zębów. Dlatego zaleca się omijanie tych produktów w celu uniknięcia częstych wizyt u stomatologa. Warto wiedzieć, że nie tylko cukier w nich zawarty jest niebezpieczny, a więc jego eliminacja nie spowoduje, że będą pozytywnie wpływały na zdrowie jamy ustnej.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl

Naukowcy z University of Melbourne przebadali różne bezcukrowe napoje w ramach Oral Health Cooperative Research Centre w celu oceny ich wpływu na zęby. Stwierdzili, że napoje te nie są obojętne dla zdrowia jamy ustnej. Szkodzą także te z kwaśnymi dodatkami oraz o niskim pH. Wobec tego, do tych kategorii należy zaliczyć napoje, w których nazwach kryje się słowo: light, zero i sugar-free. Wyniki były zadziwiające: z 32 powszechnie dostępnych napojów bezcukrowych, aż 22 (czyli 67%) miało pH poniżej 4.5. Badacze doszli także do wniosków, że zakaz spożywania słodzonych napojów przez dzieci w wieku szkolnym może nieść pozytywny efekt zdrowotny – zredukowanie liczby osób otyłych, cukrzyków oraz przypadków próchnicy zębów [1, 2].

Nie oznacza to tego, że cukier nie szkodzi. Wręcz przeciwnie – według badań ogłoszonych w Journal of Public Health Dentistry, podczas których przebadano ponad 3500 osób dorosłych z widoczną erozją szkliwa, stwierdzono że zdecydowanie częściej sięgały one po różnego rodzaju soki i napoje owocowe. Według prowadzących badanie, o wiele lepsze wskaźniki miały osoby, które spożywały w miejsce napojów słodzonych mleko lub zwykłą wodę [3]. Dlatego już samo eliminowanie cukru z napojów ma pozytywne skutki, ale aby w pełni zadbać o swoje zdrowie, należy zwracać uwagę także na dodatki stosowane przy produkcji artykułów spożywczych.

Szkodliwe działanie napojów słodzonych polega na tym, że cukier promuje tworzenie się płytki nazębnej. Jednak już sama kwasowość tych produktów jest niebezpieczna, gdyż powoduje erozję szkliwa.

Przytoczone powyżej badania nasuwają na myśl następującą konkluzję: problem nadwagi, chorób metabolicznych, próchnicy oraz erozji szkliwa dotyczy zarówno osób spożywających słodzone, jak i bezcukrowe napoje.

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Shen P., Walker GD., Yuan Y., Reynolds C., Stacey MA., Reynolds EC.: Food acid content and erosive potential of sugar-free confections; Aust Dent J (2017) Jan 20. doi: 10
  2. Oral Health CRC: The potential of sugar-free beverages, sugar-free confectionery and sports drinks to cause dental erosion (2015)
  3. Okunseri C., Wong MC., Yau DT., McGrath C., Szabo A.: The relationship between consumption of beverages and tooth wear among adults in the United States; J Public Health Dent (2015) Fall;75(4):274-81
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Karolina Jachimowicz

lic. Karolina Jachimowicz

Studentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie oraz trener personalny. Zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną interesuje się od 6 lat. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]


Zobacz także

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2019 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif