Nasiona roślin strączkowych w profilaktyce cukrzycy typu 2  

Opublikowano: 24.11.2019 r.


Cukrzyca typu 2 jest przewlekłą chorobą, której powikłania odznaczają się wysoką śmiertelnością. Nieumiejętnie kontrolowana prowadzi do niewydolności nerek, udaru, utraty wzroku i tak zwanej stopy cukrzycowej, która często wymaga amputacji. Czynniki środowiskowe mają duży wpływ na rozwój tego typu cukrzycy. Czasopismo „Clinical Nutrition” donosi o związkach między spożyciem roślin strączkowych, a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia diabetes mellitus.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl

Mimo, że powikłania cukrzycy są bardzo poważne, wystarczą stosunkowo niewielkie zmiany w codziennej diecie, aby zminimalizować ryzyko rozwoju choroby. Istnieje wiele doniesień, które sugerują, że profilaktyka cukrzycy typu 2 powinna zacząć się od jakościowej modyfikacji spożywanych węglowodanów. Wybór węglowodanów złożonych, obfitujących w błonnik, a ograniczanie cukrów prostych stanowi kluczową rolę. Diabetycy posługują się wartościami indeksu glikemicznego, które wskazują stopień, w jakim dany produkt wpłynie na podniesienie glukozy we krwi. Jest to skala bardzo ...




Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Becerra-Tomás N. i in.: Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: A prospective assessment from the PREDIMED study. Clinical Nutrition. 2017;
  2. Cichocka A.: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii. 2005;
  3. Mizgier M. i in.: Rola diety śródziemnomorskiej w zapobieganiu nadwadze i otyłości, niektórym chorobom dietozależnym oraz jej wpływ na długość życia. Nowiny Lekarskie. 2010;
  4. Śliż D. i in.: Modyfikacja zwyczajów żywieniowych w prewencji chorób cywilizacyjnych. Postępy Nauk Medycznych. 2016;
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Ada Krawęcka

mgr Ada Krawęcka

Absolwentka dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, kontynuująca kształcenie na studiach III stopnia w zakresie technologii żywności. Szczególnie bliskie są jej zagadnienia dotyczące cukrzycy typu 2 oraz projektowanie żywności funkcjonalnej przeznaczonej dla diabetyków. [profil autora]

Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2019 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif