Nasiona roślin strączkowych w profilaktyce cukrzycy typu 2  



Cukrzyca typu 2 jest przewlekłą chorobą, której powikłania odznaczają się wysoką śmiertelnością. Nieumiejętnie kontrolowana prowadzi do niewydolności nerek, udaru, utraty wzroku i tak zwanej stopy cukrzycowej, która często wymaga amputacji. Czynniki środowiskowe mają duży wpływ na rozwój tego typu cukrzycy. Czasopismo „Clinical Nutrition” donosi o związkach między spożyciem roślin strączkowych, a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia diabetes mellitus.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Mimo, że powikłania cukrzycy są bardzo poważne, wystarczą stosunkowo niewielkie zmiany w codziennej diecie, aby zminimalizować ryzyko rozwoju choroby. Istnieje wiele doniesień, które sugerują, że profilaktyka cukrzycy typu 2 powinna zacząć się od jakościowej modyfikacji spożywanych węglowodanów. Wybór węglowodanów złożonych, obfitujących w błonnik, a ograniczanie cukrów prostych stanowi kluczową rolę. Diabetycy posługują się wartościami indeksu glikemicznego, które wskazują stopień, w jakim dany produkt wpłynie na podniesienie glukozy we krwi. Jest to skala bardzo ...

Tekst zawiera 516 wyrazów. Będziesz go czytać 2 minuy i 34 sekundy.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Becerra-Tomás N. i in.: Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: A prospective assessment from the PREDIMED study. Clinical Nutrition. 2017;
  2. Cichocka A.: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii. 2005;
  3. Mizgier M. i in.: Rola diety śródziemnomorskiej w zapobieganiu nadwadze i otyłości, niektórym chorobom dietozależnym oraz jej wpływ na długość życia. Nowiny Lekarskie. 2010;
  4. Śliż D. i in.: Modyfikacja zwyczajów żywieniowych w prewencji chorób cywilizacyjnych. Postępy Nauk Medycznych. 2016;
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Ada Krawęcka

mgr Ada Krawęcka

Absolwentka dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, kontynuująca kształcenie na studiach III stopnia w zakresie technologii żywności. Szczególnie bliskie są jej zagadnienia dotyczące cukrzycy typu 2 oraz projektowanie żywności funkcjonalnej przeznaczonej dla diabetyków. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Regularny sen oraz posiłki zwiększają samoregulację emocjonalną i zmniejszają ryzyko otyłości u dzieci
Regularny sen oraz posiłki zwiększają samoregulację emocjonalną i zmniejszają ryzyko otyłości u dzieci
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif