Cukrzyca typu 2 jest przewlekłą chorobą, której powikłania odznaczają się wysoką śmiertelnością. Nieumiejętnie kontrolowana prowadzi do niewydolności nerek, udaru, utraty wzroku i tak zwanej stopy cukrzycowej, która często wymaga amputacji. Czynniki środowiskowe mają duży wpływ na rozwój tego typu cukrzycy. Czasopismo „Clinical Nutrition” donosi o związkach między spożyciem roślin strączkowych, a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia diabetes mellitus.
Mimo, że powikłania cukrzycy są bardzo poważne, wystarczą stosunkowo niewielkie zmiany w codziennej diecie, aby zminimalizować ryzyko rozwoju choroby. Istnieje wiele doniesień, które sugerują, że profilaktyka cukrzycy typu 2 powinna zacząć się od jakościowej modyfikacji spożywanych węglowodanów. Wybór węglowodanów złożonych, obfitujących w błonnik, a ograniczanie cukrów prostych stanowi kluczową rolę. Diabetycy posługują się wartościami indeksu glikemicznego, które wskazują stopień, w jakim dany produkt wpłynie na podniesienie glukozy we krwi. Jest to skala bardzo ...
Tekst zawiera 516 wyrazów. Będziesz go czytać 2 minuy i 34 sekundy.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
mgr Ada Krawęcka
Absolwentka dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, kontynuująca kształcenie na studiach III stopnia w zakresie technologii żywności. Szczególnie bliskie są jej zagadnienia dotyczące cukrzycy typu 2 oraz projektowanie żywności funkcjonalnej przeznaczonej dla diabetyków. [profil autora]