EFSA przygotuje opinię o dopuszczalnym dziennym dodatku cukru  



Nadwaga i otyłość, a także cukrzyca typu 2 oraz zespół metaboliczny - to jedne z niechlubnych następstw nadmiernego spożycia sacharozy i cukrów prostych. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2020 roku zamierza wydać opinię dotyczącą dziennego spożycia różnego rodzaju cukrów będących dodatkiem przygotowywanych potraw bądź składnikiem przetworzonej żywności. Analiza ma na celu wspieranie państw członkowskich UE w kreowaniu dietetycznych zaleceń i  wytycznych.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Dotychczasowe polskie normy spożycia cukrów odnoszą się jedynie do cukrów prostych (glukozy i fruktozy) oraz sacharozy. Według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia, ich spożycie nie powinno przekraczać 10% całkowitej puli węglowodanów. Dodatkowo o spożyciu błonnika i węglowodanów ogółem EFSA informowała w 2010 roku. Według wielu specjalistów taka informacja nie jest wystarczająca. EFSA argumentowała, że nie posiada wystarczających danych, aby ujednolicić dopuszczalne całkowite dzienne spożycie lub dodatek cukrów. Aktualnie sytuacja się zmieniła. Opinia zostanie ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

  1. EFSA. EFSA to give advice on the intake of sugar added to food. EFSA Media Relations Office. 23 marca 2017. URL: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/170323-0
  2. Bray GA i in. Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity. The American Journal of Clinical Nutrition. 2004;
  3. Sadowska J., Rygielska M. Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2014;
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Ada Krawęcka

lic. Ada Krawęcka

Absolwentka dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, kontynuująca kształcenie na studiach II stopnia. Szczególnie bliskie są jej zagadnienia dotyczące cukrzycy typu 2. Interesuje się również mikrobiotą człowieka oraz fizjologią aktywności fizycznej. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Mięso przyczyną wzrostu śmiertelności - badania na grupie ponad 1,5 miliona osób
Mięso przyczyną wzrostu śmiertelności - badania na grupie ponad 1,5 miliona osób
Nowy marker otyłości, czyli walki z nadwagą ciąg dalszy
Nowy marker otyłości, czyli walki z nadwagą ciąg dalszy
Osoby otyłe inaczej reagują na smak niż te z zaburzeniami łaknienia
Osoby otyłe inaczej reagują na smak niż te z zaburzeniami łaknienia
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif