Piwo jest bardzo skomplikowanym układem biologicznym, który zawiera ok. 900 związków. Według Molla tylko dla 1/4 tych składników udało się ustalić progi wyczuwalności smakowej [1]. Bukiet smakowo-zapachowy piwa nigdy nie jest stały i podlega ciągłym zmianom, które są uzależnione od wielu czynników takich jak: skład chemiczny piwa, typ piwa, surowce, warunki produkcji, pakowania i czynniki środowiskowe [8, 11]. W tworzeniu aromatu piwa biorą m.in. związki karbonylowe, ktore mogą przyczynić się do pogorszenia smaku i zapachu piwa. Związki te, tworzą się w wyniku: degradacji Streckera, utleniania wyższych alkoholi przy udziale związków melanoidynowych, oksydatywnej degradacji izo-α-kwasów, aldolowej kondensacji krótkołańcuchowych aldehydów do aldehydów o dłuższych łańcuchach, enzymatycznej i nieenzymatycznej degradacja kwasów tłuszczowych.
Zmiany zachodzące w bukiecie smakowo-zapachowym butelkowanego piwa przebiegają w kilku etapach. Szybkość tych zmian jest silnie uzależniona od temperatury przechowywania. Podczas pierwszego etapu (po 1-3 miesięcy w temperaturze pokojowej) rozwija się bukiet papierowy, kartonowy. W następnych etapach piwo nabiera smaku chlebowego i staje się słodsze. Podczas tego etapu niektóre piwa mogą nabrać smaku siana, ziemistego lub metalicznego. W końcowym etapie tworzy się smak drewniany, skórzany i ostatecznie piwo osiąga winny podobny do sherry aromat. Zmiany te przebiegają odmiennie w różnych piwach. ...
Tekst zawiera 2440 wyrazów. Będziesz go czytać 12 minut i 12 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
dr inż. Tomasz Czernecki
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]