Ze względu na pozytywny wpływ na profile metaboliczne, biomarkery zapalenia oraz stresu oksydacyjnego, witamina D może korzystnie oddziaływać na zdrowie pacjentów z cukrzycą typu 2 oraz chorobą wieńcową.
Jak donosi „The Journal of Nutrition”, taką korelację podczas badań zaobserwowali irańscy naukowcy. Celem prowadzonych prac było zbadanie wpływu stosowania 6-miesięcznej suplementacji witaminą D na stan metaboliczny chorych na cukrzycę chorobą wieńcową. Badania przeprowadzono na grupie 60 pacjentów z niedoborem witaminy D w wieku 40-85 lat cierpiących na oba wymienione wyżej schorzenia. Podzielono ich na dwie grupy. Pierwszej, co 2 tygodnie przez 6 miesięcy podawano 50.000 IU witaminy D, natomiast druga otrzymywała placebo. W celu oszacowania wartości poziomu cukru we krwi, stężenia lipidów oraz biomarkerów procesu zapalnego i stresu oksydacyjnego od pacjentów zostały pobrane na czczo próbki krwi na początku badania oraz po 6-miesięcznej kuracji.
Zaobserwowane wyniki w obu grupach znacząco się różniły. W porównaniu z placebo, suplementacja witaminą D spowodowała m.in. znaczne zmniejszenie stężenia glukozy w osoczu na czczo (-14.9 ± 7,1 w porównaniu z 19,3 ± 7,1 mg / dl;), insuliny w surowicy (-2,7 ± 1,1 w porównaniu z 1,8 ± 1,1 μIU / ml), komórek β (-9,1 ± 4,2 w porównaniu z +5.7 ± 4,2) oraz znaczny wzrost w osoczu witaminy D (6,8 ± 0,9 w porównaniu z 0,1 ± 0,9 ng / ml). Ponadto zaobserwowano również zmiany w poziomie białka C-reaktywnego w surowicy (hs-CRP; -1,0 ± 0,5 w porównaniu z 0,6 ± 0,5 ng / ml), tlenku azotu (NO osoczu; 7,0 ± 2,0 w porównaniu z - 4,6 ± 2,0 mmol / l) oraz całkowicie zredukowanego glutationu (GSH, +104 ± 16,4 w porównaniu z +24.8 ± 16,4 umol / l), natomiast stężenie dialdehydu malonowego wynosiło -0,2 ± 0,1 w porównaniu z +0,2 ± 0,1 mol /l. Stosowanie suplementacji witaminą D3 u chorych na cukrzycę z chorobą wieńcową wywołało korzystne efekty w odniesieniu do kontroli glikemii, poziomów CRP, NO i GSH. Jednak jak dowiedziono w badaniu, zastosowana suplementacja nie wpłynęła na zmianę profilu lipidowego krwi.
Alireza Farrokhian, Fariba Raygan, Fereshteh Bahmani, Hamid Reza Talari, Reza Esfandiari, Ahmad Esmaillzadeh, Zatollah Asemi. Long-Term Vitamin D Supplementation Affects Metabolic Status in Vitamin D–Deficient Type 2 Diabetic Patients with Coronary Artery Disease. The Journal of Nutrition, 2017, 1, vol. 147 no. 3, 384-389. DOI: 10.3945/jn.116.242008
Autor publikacji
Marzena Jamroży
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]