Suplementy w życiu dziecka – czy są konieczne?  

W Polsce suplementy z witaminami przyjmuje – zgodnie z danymi Instytutu Żywności i Żywienia w 2015 r. – co siódme dziecko w wieku od 0 do 18 lat [1]. Temat ten budzi wiele kontrowersji – ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Zdaniem American Academy of Pediatrics, odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta powinna w pełni pokryć zapotrzebowanie dziecka na każdy składnik [2]. Jednak współczesny stopień przetworzenia żywności i sposób jej produkcji w znaczącym stopniu wpływają na końcową wartość odżywczą produktu, a co za tym idzie, również na prawidłowe zbilansowanie diety. Niezmiernie ważna jest więc ocena zasadności suplementacji młodego człowieka i analiza wpływu farmaceutyków na jego wzrost i rozwój [3].

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Jak bardzo istotna jest suplementacja dzieci kwasami omega-3? Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których nie jesteśmy w stanie sami syntetyzować. Nie ma jednoznacznych rekomendacji co do ich stosowania, jednak należy pamiętać, że wystarczającą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 możemy dostarczyć wraz z pożywieniem – jedząc odpowiednie jakościowo ryby morskie z naturalnych łowisk (łosoś, śledź atlantycki, makrela) czy dołączając do potraw oleje – rzepakowy, lniany, czy też same nasiona brązowego siemienia lnianego. Według rekomendacji FAO/WHO z 2008 r. niemowlęta po zakończeniu ...


Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Szponar L., Stoś K., Ołtarzewski M. Suplementy diety – możliwość ich wykorzystania w prewencji wybranych niedoborów żywieniowych. Żywienie człowieka i metabolizm, 2004, 31(1), 441-446.
  2. American Academy of Pediatrics. Caring for Your Baby and Young Child: Birth to Age 5. 6th Edition, 2015.
  3. Prock P. Suplementy diety. Przewodnik przez dżunglę sprzecznych opinii. European Nutraceutical Association, 2014, 1-11.
  4. Jańczyk W., Soch P. Kliniczne aspekty suplementacji wielonienasyconymi kwasami omega-3. Standardy Medyczne/Pediatria, 2009, 6, 10-17.
  5. Achremowicz K., Szary-Swort K. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 3 (44), 23-35.
  6. Wagner CL, Greer FR. Prevention of rickets and vitamin D deficiency in infants, children, and adolescents. American Academy of Pediatrics Section on Breastfeeding; American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition. Pediatrics. 2008 Nov;122(5):1142-52.
  7. Chlebna-Sokół D., Golec J., Karalus J. Suplementacja witaminy D u dzieci i młodzieży w Polsce. Standardy Medyczne/Pediatria, 2012, 9, 701-704.
  8. Braegger C., Campoy C., Colomb V. i wsp. Vitamin D in healthy European Pediatric Population. Journal of Pediatric Gastroenterology&Nutrition, 2013, 56 (6), 692-701.
  9. Płudowski P., Karczmarewicz E., Czech-Kowalska J. i wsp. Nowe spojrzenie na suplementację witaminą D. Standardy medyczne/Pediatria, 2009, 6, 23-41.
  10. Buczkowski K., Chlabicz S., Dytfeld J. i wsp. Wytyczne dla lekarzy rodzinnych dotyczące suplementacji witaminy D. Forum Medycyny Rodzinnej, 2013, 7 (2), 55-58.
  11. Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation. FAO Food and Nutrition Paper, 2008, Geneva.
  12. Kumaravel R. Vitamin D, Cod-Liver Oil, Sunlight, and Rickets: A Historical Perspective. Pediatrics, 2003, 112 (2), 132-135.
  13. Socha P. Suplementacja DHA w krytycznych okresach życia – jak w praktyce realizować polskie i międzynarodowe zalecenia. Standardy Medyczne/Pediatria, 2013, 10, 521-526.
  14. Johnston CC Jr, Miller JZ, Slemenda CW i wsp. Calcium supplementation and increases in bone mineral density in children. N Engl J Med. 1992 Jul 9, 327(2), 82-7.
  15. Specker B., Binkley T. Randomized Trial of Physical Activity and Calcium Supplementation on Bone Mineral Content in 3- to 5-year-old Children.
  16. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, 2012, 124-125.
  17. Zalecenia Krajowego Konsultanta w dziedzinie Pediatrii i Zespołu Ekspertów dotyczące profilaktyki krzywicy i osteoporozy. Standardy Medyczne, 2004.
  18. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Karolina Jachimowicz

Karolina Jachimowicz

Studentka III roku dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie oraz trener personalny. Zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną interesuje się do 6 lat. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Żywienie dla prawidłowej pracy mózgu – niezbędne składniki odżywcze
Żywienie dla prawidłowej pracy mózgu – niezbędne składniki odżywcze
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2018 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif