W bieżącym roku rusza pierwszy na świecie eksperyment z wykorzystaniem żywych kultur bakterii probiotycznych w warunkach przestrzeni kosmicznej. Badania będą ukierunkowane głównie na ocenę wpływu probiotyków na organizm astronautów, co powinno mieć bezpośrednie przełożenie na poprawę ich zdrowia. W badaniu wykorzystany zostanie specjalnie wyselekcjonowany szczep bakterii, należący do rodzaju Lactobacillus.
Z początkiem marca na oficjalnej stronie internetowej Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) pojawiło się doniesienie o planowanym rozpoczęciu pierwszych w historii badań dotyczących wpływu spożycia probiotyków na stan mikroflory jelitowej i układu odpornościowego astronautów przebywających w środowisku mikrograwitacji. Badanie będzie owocem wspólnej pracy JAXA oraz Yakult Honsha Co., Ltd.
Głównym celem eksperymentu jest poprawa stanu zdrowia astronautów przebywających w trudnych dla ludzkiego organizmu warunkach przestrzeni kosmicznej. Ponadto naukowcy liczą, że informacje zdobyte podczas badania przyczynią się do promocji zdrowia i popularyzowania wiedzy na temat probiotyków.
Naziemne prace badawcze trwały rok (2014-2015). W 2016 roku przeprowadzono również dziewięciomiesięczny test potwierdzający możliwość przechowania na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej kapsułek zawierających żywe kultury bakterii probiotycznych w postaci liofilizowanej. Do eksperymentu wykorzystano mikroorganizmy Lactobacillus casei - szczep Shirota. Stwierdzono wówczas, że liczba żywych kultur bakterii jest porównywalna wśród próbek naziemnych i tych, które znalazły się w przestrzeni kosmicznej. W dawce pięciu kapsułek znajduje się nie mniej niż 40 miliardów żywych kultur bakterii probiotycznych.
Start eksperymentu zaplanowano na bieżący rok. Nie podano sprecyzowanych informacji dotyczących czasu trwania badania. Wiadomo jednak, że dotyczyć będzie ono astronautów przebywających w przestrzeni kosmicznej przez długi okres, co nasuwa przypuszczenia, że wyniki przełomowego eksperymentu zostaną opublikowane za klika lub kilkanaście lat.
Autor publikacji
mgr Ada Krawęcka
Absolwentka dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, kontynuująca kształcenie na studiach III stopnia w zakresie technologii żywności. Szczególnie bliskie są jej zagadnienia dotyczące cukrzycy typu 2 oraz projektowanie żywności funkcjonalnej przeznaczonej dla diabetyków. [profil autora]