Probiotyki w kosmosie  



W bieżącym roku rusza pierwszy na świecie eksperyment z wykorzystaniem żywych kultur bakterii probiotycznych w warunkach przestrzeni kosmicznej. Badania będą ukierunkowane głównie na ocenę wpływu probiotyków na organizm astronautów, co powinno mieć bezpośrednie przełożenie na poprawę ich zdrowia. W badaniu wykorzystany zostanie specjalnie wyselekcjonowany szczep bakterii, należący do rodzaju Lactobacillus.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Z początkiem marca na oficjalnej stronie internetowej Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) pojawiło się doniesienie o planowanym rozpoczęciu pierwszych w historii badań dotyczących wpływu spożycia probiotyków na stan mikroflory jelitowej i układu odpornościowego astronautów przebywających w środowisku mikrograwitacji. Badanie będzie owocem wspólnej pracy JAXA oraz Yakult Honsha Co., Ltd. 

Cel projektu

Głównym celem eksperymentu jest poprawa stanu zdrowia astronautów przebywających w trudnych dla ludzkiego organizmu warunkach przestrzeni kosmicznej. Ponadto naukowcy liczą, że informacje zdobyte podczas badania przyczynią się do promocji zdrowia i popularyzowania wiedzy na temat probiotyków.

Przygotowania

Naziemne prace badawcze trwały rok (2014-2015). W 2016 roku przeprowadzono również dziewięciomiesięczny test potwierdzający możliwość przechowania na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej kapsułek zawierających żywe kultury bakterii probiotycznych w postaci liofilizowanej. Do eksperymentu wykorzystano mikroorganizmy Lactobacillus casei - szczep Shirota. Stwierdzono wówczas, że liczba żywych kultur bakterii jest porównywalna wśród próbek naziemnych i tych, które znalazły się w przestrzeni kosmicznej. W dawce pięciu kapsułek znajduje się nie mniej niż 40 miliardów żywych kultur bakterii probiotycznych.

Rozpoczęcie i przebieg badania

Start eksperymentu zaplanowano na bieżący rok. Nie podano sprecyzowanych informacji dotyczących czasu trwania badania. Wiadomo jednak, że dotyczyć będzie ono astronautów przebywających w przestrzeni kosmicznej przez długi okres, co nasuwa przypuszczenia, że wyniki przełomowego eksperymentu zostaną opublikowane za klika lub kilkanaście lat.

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Announcement on the initiation of the experiment consuming probiotics 
    (Lactobacillus casei strain Shirota) on the International Space Station. Research on the impact on the immune system and intestinal microbiota of astronauts. Yakult Honsha Co., Ltd., National Research and Development Agency, Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). URL: http://global.jaxa.jp/press/2017/03/20170301_yakult.html
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Ada Krawęcka

lic. Ada Krawęcka

Absolwentka dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, kontynuująca kształcenie na studiach II stopnia. Szczególnie bliskie są jej zagadnienia dotyczące cukrzycy typu 2. Interesuje się również mikrobiotą człowieka oraz fizjologią aktywności fizycznej. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Mleko źródłem witamin
Mleko źródłem witamin
Pozytywne efekty diety ketogennej w leczeniu następstw neurologicznych hiperinsulinemii - opis przypadku
Pozytywne efekty diety ketogennej w leczeniu następstw neurologicznych hiperinsulinemii - opis przypadku
Nowy marker otyłości, czyli walki z nadwagą ciąg dalszy
Nowy marker otyłości, czyli walki z nadwagą ciąg dalszy
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif