Prebiotyki są składnikami pożywienia selektywnie stymulującymi wzrost mikroflory przewodu pokarmowego, która wykorzystuje je w procesie fermentowania. Dzięki temu realnie zauważalny jest korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Substancja zaliczana do prebiotyków musi przejść szereg wymagań. Zhang Y. i in. w swoich najnowszych badaniach obserwowali możliwość spełnienia ich przez zawarty w ciecierzycy ciceritol.
Dobroczynne bakterie jelitowe stanowią fundament zdrowia. Dotychczas przypisano im szereg pozytywnych oddziaływań, do których należą między innymi: wspomaganie procesów trawiennych i regulacja pasażu jelitowego, stymulacja systemu immunologicznego, redukcja wchłaniania cholesterolu, aktywność przeciwnowotworowa, a także ułatwienie trawienia cukru mlecznego oraz udział w zwiększeniu biodostępności niektórych makro i mikroelementów, czy też udział w syntezie witamin należących do grupy B. Potwierdzono również działalność konkurencyjną o miejsce bytowania w starciu z niekorzystnymi, ...
Tekst zawiera 467 wyrazów. Będziesz go czytać 2 minuy i 20 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
mgr Ada Krawęcka
Absolwentka dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, kontynuująca kształcenie na studiach III stopnia w zakresie technologii żywności. Szczególnie bliskie są jej zagadnienia dotyczące cukrzycy typu 2 oraz projektowanie żywności funkcjonalnej przeznaczonej dla diabetyków. [profil autora]