Zasady żywienia osób chorych na nadciśnienie tętnicze  

Anna Biegaj-Brzyska 1Krzysztof Hawrylak 2
  

  1. Anna Biegaj-Brzyska
  2. Krzysztof Hawrylak
Abstrakt:

Nadciśnienie tętnicze w karajach Europy Zachodniej dotyczy 15-30% populacji dosrosłych osób. Patogeneza tego zjawiska jest złożona ale jdnym z czynników wspomagających leczenie nadciśnienia jest odpowiednio zbilansowana dieta. W opracowaniu przedstawiono patogenezę i symptomatologię nadciśnienia tętniczego. Zamieszczono również praktyczne wskazówki dotyczące, jednego z wielu możliwych wariantów postępowania dietetycznego.


Data publikacji: 12.02.2012 r.    •    Typ publikacji: Krótkie doniesienie

Cytowanie:
  • Biegaj-Brzyska A, Hawrylak K: Zasady żywienia osób chorych na nadciśnienie tętnicze, Journal of NutriLife, 2012, 02, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=24 [dostęp: 2024.12.08]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
nadciśnienie tętnicze, patogeneza, dietoterapia, dieta owocowa, dieta kempnera

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Anna Biegaj-Brzyska 1Krzysztof Hawrylak 2
  

  1. Anna Biegaj-Brzyska
  2. Krzysztof Hawrylak
Abstract:

Publication date: 12.02.2012 r.    •    Publication type: Krótkie doniesienie

Citation:
  • Biegaj-Brzyska A, Hawrylak K: , Journal of NutriLife, 2012, 02, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=24 [access: 2024.12.08]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wstęp   

Nadciśnienie z powodu trudnych do rozpoznania objawów zewnętrznych dotyczy około 15-30 % populacji dorosłych w większości krajów Europy Zachodniej. Pojawia się zwykle w średnim wieku, częściej u mężczyzn niż u kobiet przed menopauzą, co tłumaczy się różnicami hormonalnymi.
   W miarę procesu starzenia serce człowieka musi intensywniej pracować, aby zapewnić przepływ krwi przez cały organizm. Nadciśnienie powstaje w wyniku zwiększonego oporu małych naczyń krwionośnych (tętniczki) wobec strumienia płynącej krwi. Aby rozszerzyć naczynia, można stosować leki obniżające opór naczyń wobec ...

Tekst zawiera 2006 wyrazów. Będziesz go czytać 10 minut i 1 sekundę.



Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Andrzej Steciwko, "Medycyna rodzinna", wyd. Urban & Partner, Wrocław 1998r
  2. Praca zbiorowa, "Co pomaga a co szkodzi", W-wa 1997r
  3. Franciszek Kokot "Choroby wewnętrzne - podręcznik dla studentów", wyd. PZWL, W-wa 1996
  4. Jan Hasik, "Gdy lekarz zaleci dietę", wyd. Watra, W-wa 1980r
  5. www.nadcisnienie.pl
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Anna Biegaj-Brzyska

Anna Biegaj-Brzyska


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Nutriada 2015 - relacja
Nutriada 2015 - relacja
Nawet 60 proc. osób otyłych cierpi na depresję - prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
Nawet 60 proc. osób otyłych cierpi na depresję - prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej
Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif