Choroba Alzheimera jest przewlekłym schorzeniem neurodegeneracyjnym, skutkiem którego jest stopniowy zaniku pamięci oraz funkcji poznawczych (np., orientacji przestrzennej, poprawnego liczenia czy upośledzenia mowy). Charakteryzuje się ona wytwarzaniem nadmiernych ilości białka zwanego beta-amyloidem, które powoduje zakłócenia w przekazywaniu sygnałów przez synapsy, co z kolei skutkuje zaburzeniem przepływu informacji i powstaniem łańcucha zdarzeń prowadzących do obumierania neuronów. Dodatkowo ciągła aktywacja komórek mikrogleju i astrocytów prowadzi do nadmiernego uwalniania mediatorów zapalnych: cytokin, reaktywnych rodników tlenowych i tlenku azotu. W wyniku zmian zapalnych w mózgu zaburzona zostaje ciągłości bariery krew–mózg, co umożliwia napływ komórek obwodowego układu odpornościowego i ich udział w reakcji zapalnej. Z dotychczasowych badań wynika, iż związki bioaktywne występujące naturalnie w żywności mogą mieć znaczenia terapeutyczne i sprzyjać zahamowaniu procesów neurodegeneracji u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Choroba Alzheimera jest nieuleczalną jak dotąd, neurodegeneracyjną chorobą ośrodkowego układu nerwowego i najczęściej występującą formą demencji. Jej objawy charakteryzują się postępującym zanikiem zdolności poznawczych, utratą pamięci, zaburzeniami osobowości oraz ogólnie pojętymi trudnościami w zakresie aktywności dnia codziennego, czego efektem jest stopniowe pogarszanie się jakości życia. Chory stopniowo traci kontakt ze światem rzeczywistym i nie potrafi się w nim odnaleźć.
Pomimo ciągłego postępu w medycynie i naukach pokrewnych, znane są jedynie substancje spowalniające rozwój ...
Tekst zawiera 3900 wyrazów. Będziesz go czytać 19 minut i 30 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
mgr inż. Magdalena Wychudzka
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]