Atopowe zapalenie skóry (AZS) należy do chorób atopowych. Wielu pacjentów z alergią wziewną lub pokarmową nie jest świadomych, iż chorują na AZS. Sytuacja ta jest wynikiem trudności w diagnostyce tej choroby. Obraz atopowego zapalenia skóry zmienia się wraz z wiekiem chorego i może przybierać takie różne formy, m.in.: świerzb, łuszczycę, alergiczny wyprysk kontaktowy, wyprysk kontaktowy z podrażnienia, proteinowy wyprysk kontaktowy, rybią łuskę czy zapalenie skórno‑mięśniowe. Jednakże głównym objawem atopowego zapalenia skóry jest świąd. Mimo postępu medycznego i poprawy komfortu życia, obserwuje się wzrost zachorowalności na AZS, a epidemiologia tej choroby nie jest do końca wyjaśniona. Uznaje się, że ta choroba ma podłoże genetyczne, jednak istnieje wiele czynników, które wpływają na zaostrzenie choroby. Niniejsza publikacja przybliża przebieg choroby oraz rolę alergii pokarmowej w atopowym zapaleniu skóry.
Atopowe zapalenie skóry, inaczej zwane wypryskiem atopowym, jest przewlekłą dermatozą o charakterze zapalnym i nawrotowym, a w niektórych przypadkach z tendencją do samoistnego wygasania. Współcześnie definicja ta jest rozumiana jako cecha uwarunkowana genetycznie i charakteryzująca się nieprawidłową reakcją immunologiczną na czynniki środowiskowe [8]. Rozwija się ona na podłożu atopii będącej rodzinną predyspozycją, która polega na produkcji przeciwciał klasy IgE w momencie niskiej dawki alergenów [5]. Głównym objawem choroby jest nasilony i uporczywy świąd oraz ...
Tekst zawiera 4153 wyrazów. Będziesz go czytać 20 minut i 45 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
Natalia Jaszczuk
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]